Acetyleen is een kleurloos gas met een opvallende, knoflookachtige geur. Het is iets lichter dan lucht en stijgt daarom eerder traag, maar het vormt een zeer explosief mengsel met lucht en ook met zuurstof.
Zowel propaan als butaan zijn in gasvorm, in tegenstelling tot aardgas, ZWAARDER dan lucht. Bij een lek zullen propaan- en butaangas daarom naar de grond zakken.
Acetyleen, ook wel ethyn genoemd, is een onder druk in aceton opgelost gas met een typerende geur. Het gas is explosief en zeer licht ontvlambaar.
Dit zijn waterstof, helium, neon en methaan.
Acetyleen wordt vooral gebruikt bij het autogeen lassen en snijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het zuurstof – acetyleengas. Bij het autogeen lassen heeft men te maken met een bijzondere hete vlam, waarmee men handmatig het werkstuk last. Het is belangrijk om de lasvlam juist af te regelen.
Acuut giftig bij inademen
Acetyleen heeft een lage toxiciteit bij inademing, de LOAEC voor lichte intoxicatie bij mensen zonder restverschijnselen is 100,000ppm (107,000 mg/m3).
Acetyleen (↑)
Acetyleen is een kleurloos gas met een opvallende, knoflookachtige geur. Het is iets lichter dan lucht en stijgt daarom eerder traag, maar het vormt een zeer explosief mengsel met lucht en ook met zuurstof.
Waterstofsulfide komt voor opgelost in grondwater, in 'zuur' aardgas en ook in darmgassen, onder meer als afbraakproduct van uien en knoflook.
Doordat benzinedamp zwaarder is dan lucht kan dit zich eenvoudig op onverwachte plaatsen ophopen. Bij een inpandige lekkage van vluchtige, brandbare vloeistoffen is goed ventileren belangrijk.
Lucht bestaat voor ongeveer 78 vol. -% uit stikstofgas, 21 vol. -% uit zuurstofgas en bijna 1% argon. Daarnaast bevat lucht sporen van andere edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0,7 vol.
Als acetyleen opgelost is in aceton en fijn verdeeld is over de poreuze massa, kan een veilige vuldruk worden aangehouden van 15 bar bij 15°C. Afhankelijk van de temperatuur kan de gasdruk variëren met ongeveer 0,3 bar/°C.
Acetyleen kan explosief reageren als het verenigd wordt met zuurstof en andere oxidatiemiddelen, alle halogenen en halogeenmengsels inbegrepen.
Het beste antwoord. Waterstof, helium, neon, stikstof, ammoniak, methaan en koolmonoxide zijn lichter dan lucht.
Je mag een lpg installatie gebruiken om op te koken, zolang deze tank maar niet gebruikt wordt voor de aandrijving van het voertuig. Je hebt dus een aparte gasdamptank nodig om op te koken (en/of te verwarmen).
Campinggaz is zo duur omdat zij heel veel verkooppunten hebben, en de enige aanbieder waren. Gelukkig komen er steeds meer goedkopere alternatieven op de markt.
Dampen zijn zwaarder dan lucht en verspreiden zich over de grond. Opslagvoorwaarden : Op een goed geventileerde plaats bewaren.
Waterstof is feitelijk niet gevaarlijker dan de huidige brandstoffen. We moeten er wel mee leren omgaan op basis van zijn eigenschappen, die sterk verschillen van die van de fossiele brandstoffen waar we nu mee omgaan. Waterstof is eerst en vooral niet giftig en vormt dus geen gevaar bij inademing.
Een voordeel is wel dat waterstof een licht molecuul is, waardoor het gas snel opstijgt en zich snel verspreid. Door deze eigenschappen wordt waterstof terecht gezien als een gevaarlijke stof, maar dat maakt waterstof niet per se gevaarlijker dan andere brandstoffen, zoals aardgas of benzine.
"Als het heel warm is geweest, gaat de ontbinding heel erg snel. Dat ruik je. Dat komt doordat het lichaam opblaast en er meer bacteriegroei is in een korte tijd. De geur is ook heviger als een lichaam is aangevreten en de buikwand ligt er bijvoorbeeld uit."
Als u de geur van rotte eieren in uw buurt of rond uw huis waarneemt, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). H₂S is afkomstig van rioolzuiveringsinstallaties, rioleringssystemen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het wordt ook wel rioolgas genoemd en is uiterst giftig voor mensen.
Ruikt u gaslucht, hebt u geen elektriciteit of gas meer of hebt u een meterstoring? Bel dan het Nationaal Storingsnummer 0800-9009. Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar.
Let op: Sla cilinders met brandbare gassen nooit samen met andere gascilinders op. Sla nooit andere producten – vooral brandbare materialen, zoals brandstof, olie, verf of corrosieve vloeistoffen – bij de cilinders op. Dit kan gevaarlijke situaties tot gevolg hebben.
In principe heeft aardgas geen geur. Uit veiligheid wordt er wel een geur toegevoegd aan het gas voordat het bij uw thuis geleverd wordt.
Van alle brandbare gassen produceert acetyleen, bij verbranding met zuurstof, de heetste (de temperatuur kan oplopen tot wel 3200°C) en meest geconcentreerde primaire vlam.