Inbakeren is je baby in doeken wikkelen. Inbakeren gebeurt bij baby's die veel huilen en/of onrustig slapen. Baby's die lastig slapen hebben rust, regelmaat en minder prikkels nodig. Het inbakeren kan je kindje helpen om minder prikkels te krijgen tijdens het slapen.
Het inbakeren van uw baby kan helpen om uw baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven, vergelijkbaar met het gevoel in de baarmoeder. Eenmaal ingebakerd zie je dat baby's vaak beter gaan slapen en minder gaan huilen. Het kan een handig (tijdelijk) hulpmiddel zijn als je baby veel huilt of slecht slaapt.
Als je baby zonder inbakeren overdag goed slaapt (slaapjes van minimaal 1,5 uur) dan is alleen 's nachts inbakeren geen probleem. Als hij overdag moeizaam slaapt, dan inbakeren tijdens alle slaapjes. Doorslapen is fijn voor ouders, maar een jonge baby doet dat van nature niet.
Sommige ouders hebben het idee dat inbakeren zielig en oncomfortabel is. Maar is dit het geval? Het antwoord is: nee, inbakeren is niet zielig of ongemakkelijk wanneer je het goed doet. Om die reden adviseren wij om onder begeleiding te starten met inbakeren.
Inbakeren is een goed hulpmiddel om de onrust bij het (in)slapen weg te nemen en om langer door te slapen. Je baby wordt daarbij door twee doeken begrensd, waardoor hij/zij in lichaamsbewegingen wordt beperkt. Zo voorkom je dat je baby ongecontroleerd armen en benen beweegt en zich daarmee wakker houdt.
De nadelen van inbakeren hangen vooral samen met verkeerd gebruik van de methode, zoals het te strak inwikkelen van de benen, het inbakeren in de kraamtijd, het op de buik neerleggen of te laat ontbakeren waardoor een kind ingebakerd naar de buik kan draaien.
Redenen om je baby niet (meer) in te bakeren:
Ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid (bijvoorbeeld het RS virus) Voorkeurshouding (scoliose) door een afwijking in de wervelkolom. Als je ingebakerde baby pogingen doet om naar zijn buik te draaien.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Op een verkeerde manier (te strak, te slap, te dik) of met ongeschikte middelen inbakeren kan risicovol zijn; het verkeerd inbakeren van de benen kan bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van een heupafwijking en motorische storingen.
Kan je baby (in de box of op een speelkleed) rollen van rug naar buik → inbakeren afbouwen. Doet je ingebakerde baby in bed pogingen om te rollen → direct stoppen met inbakeren en overgaan op een slaapzak. Baby 4 à 5 maanden → stap voor stap afbouwen en vanaf 6 maanden armen vrij.
In veel gevallen heeft een baby al genoeg aan regelmaat, rust en minder prikkels tijdens het slapen. Begin niet gelijk na de geboorte met inbakeren. In de eerste week hebben jij en je baby eerst tijd nodig om aan elkaar te wennen. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met inbakeren is rond de 6 weken.
De onrust is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Je kleintje huilt dan bij het inslapen en wordt sneller terug wakker door het overprikkeld en oververmoeid zijn. (verborgen) reflux kan ook een oorzaak zijn van het steeds wakker schrikken en huilen.
De gemiddelde leeftijd waarop ouders starten om hun baby in te bakeren, is zes weken. Er wordt geadviseerd om het inbakeren weer af te bouwen voordat je kind 6 maanden oud is. De kans dat een baby ingebakerd op zijn buik draait, wordt steeds groter naarmate hij ouder wordt en dat kan gevaarlijk zijn.
Het verschil met een gewone slaapzak is dat er geen armsgaten in zitten. De armpjes van je baby zitten in de slaapzak, maar niet strak tegen het lichaam gebonden. Zo voorkom je dat je baby met de armpjes om zich heen zwaait of in het eigen gezicht krabt. Maar je kunt je baby hiermee niet strak inbakeren.
Je baby slaapt het veiligst in zijn eigen wieg of bedje. Een veilig babybedje moet lucht doorlaten, daarom hebben de meeste bedjes spijlen. De ruimte tussen de spijlen moeten tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn.
De Puckababy kent dit risico niet! De Puckababy zit immers als een ruimer coconnetje om baby's lijfje, en zit nergens strak. Je kindje kan zich binnenin het slaapzakje met de armpjes en beentjes heerlijk bewegen. De ontwikkeling van je baby's lijfje wordt op geen enkele manier belemmerd.
Tips om veilig in te bakeren
De stof die je voor het inbakeren gebruikt mag niet te dik zijn. De stof mag niet te los of te strak zitten: een baby moet zijn benen in opgetrokken stand kunnen spreiden (de kikkerstand). Zorg ervoor dat je baby zijn benen nog kan bewegen.
De doeken zijn geschikt als ondergrond in het bedje, de kinderwagen, de box, de autostoel, op het aankleedkussen of op de verschoonmat uit de luiertas. Op deze manier beschermt de doek de spullen die je niet gemakkelijk kunt wassen. Bij warm weer kun je de doek gebruiken als lakentje.
Op welke leeftijd komt wiegendood het meest voor? De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.
je kind zeer bleek, grauw of slap wordt aangetroffen, waarvoor ernstige stimulatie en tussenkomst van een arts of urgentieteam nodig is. je kind vaak zeer moeilijk wakker wordt of zeer bleek ziet tijdens de slaap of vaak zweet zonder daar andere redenen voor bestaan.
Leg je baby met de voeten aan het voeteneinde van de wieg of het bedje zodat hij/zij niet onderuit kan schuiven onder het laken. Gebruik een stevige matras en geen waterbed. Kies een babyslaapzak die goed aanpast rond de hals en schouders zodat je baby niet in de slaapzak kan verschuiven.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Wanneer inbakeren afbouwen? De inbakerslaapzakjes van Puckababy® gaan tot 6 maanden. Tot welke leeftijd je het beste kunt inbakeren en wanneer je het beste met inbakeren kunt stoppen, verschilt per baby.
Houd de linkerarm daarbij tegen de zij van je baby, zoals je deed bij de rechterarm. Stop de punt van de deken onder je baby. Zorg dat het hoofdje en de nek van je baby vrij blijven. Controleer of de deken niet te strak zit en nergens knelt, zeker niet rond de heupen.