De inhoud van het conservenblik moet worden overgegoten in een ander recipiënt met deksel. Contact met zuurstof kan immers een chemische reactie veroorzaken met het metaal van het blik, waardoor giftige stoffen kunnen ontstaan. Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Als het blik of de pot al geopend is, geldt de datum niet meer. Groenten uit een geopend blik of een geopende pot, kun je nog drie dagen bewaren in een bakje in de koelkast.
Vaak staat het ook al aangegeven op de verpakking dat je jouw restje tomatenpuree of bonen niet in het geopende blik moet laten zitten. Maar waarom eigenlijk niet? Dat heeft te maken met oxidatie. Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
De kwaliteit van de voeding in blik kan wel gedaald zijn, denk hierbij aan voedingswaarde, geur, keur of smaak. Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum!
Een klein deukje in een blik groente of bonen kan geen kwaad, je kunt de groenten veilig opeten. Bij grote deuken kun je het blik beter weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Ook loop je meer kans op een voedselvergiftiging.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Je doet de tomatenpuree best in een ander potje dat je kan afsluiten met een deksel. Druppel eerst nog wat olijfolie over het oppervlak, zo blijft de tomatenpuree afgesloten van de buitenlucht en is het langer houdbaar. Sluit het potje daarna nog af met een deksel. Reken een week tot twee weken houdbaarheid.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Voedsel in blik (ook wel conservenblik genoemd) heeft een lange houdbaarheidsdatum. Dit komt doordat het voedsel luchtdicht verpakt wordt, wat betekent dat er geen lucht in het blik kan komen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Een gesloten kuipje blijft 24 maanden goed, een gesloten blik 36 maanden. Eens geopend, bewaar je het natvoer best in de koelkast. Dan blijft het 2 à 3 dagen heerlijk vers. Denk eraan om het te bedekken met folie of een deksel: zo droogt het eten niet uit!
Inmaak bewaren. En tot slot; hoe lang kun je inmaak bewaren? In principe jaren, want als je goed hebt ingemaakt zijn er geen bacteriën en is de pot vacuüm en kan er dus nooit meer een bacterie in komen.
Voor zalm uit blik geldt hetzelfde principe. Ook dit is 2 dagen lang houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Dit geldt eveneens voor rauwe zalm en gegrilde zalm.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Doe het blikje in een plastic zak en bewaar het in de koelkast. Eenmaal geopend, is een blik tomaten tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Als je eerder schimmelgroei ziet, gooi het dan weg en eet of kook er niet mee.
Verse tomatenpuree kan je invriezen en bewaren voor 12 maanden bij -18 graden. Ook tomatenpuree uit blik kan je zo lang invriezen. Advies is om het in kleine hoeveelheden in te vriezen, dan hoef je niet alles te ontdooien. Zoals hierboven al gezegd is kan je veel met tomaten doen en veel van tomaten maken.
De soep is gemaakt, wordt verpakt, en kan daarna nog een keer opgewarmd worden. Net als bij de zelf gemaakte soep, kan deze dus ook een keer opgewarmd worden. Eén keer, maar geen 2 keer. Soep uit blik kun je dus geen tweede keer opwarmen, althans dat is niet verstandig.
Vertrouw je het niet, gooi de soep gewoon weg. Het is het niet waard om er goed ziek van te worden, want dat kan als je bedorven soep gaat eten. En laten we het voorzichtig zeggen, van het eten van bedorven levensmiddelen kun je echt goed ziek worden, dus nogmaals het risico niet nemen.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.