Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Karnemelk is gezond én lekker
Net als magere en halfvolle melk past karnemelk prima in een gezond voedingspatroon. Het zit propvol waardevolle voedingstoffen. Zo zitten er alle essentiële aminozuren in die je lichaam nodig heeft. Het is ook een bron van calcium en vitamine B12 en B6.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
Goed voor de darmen
Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren. Heeft u zwaar getafeld of last van een opgeblazen gevoel, ook dan kan een glas karnemelk helpen.
Het dagelijks eten en/of drinken van 400 milliliter zuivelproducten verkleint het risico op het ontstaan van darmkanker met ongeveer 15 procent. Daarnaast wordt er beweerd dat het drinken van karnemelk het risico op borstkanker verkleint.
Biologisch-dynamische karnemelk
Het ontstaat doordat de geconcentreerde melk geklopt (gekarnd) wordt, vandaar de naam karnemelk. Biologisch-dynamische karnemelk is de gezondste soort, omdat er geen suiker wordt toegevoegd in het proces.
Het lichaam gebruikt riboflavine om enzymen in de cellen te activeren, waardoor de energieproductie wordt gestimuleerd. Het helpt ook de leverfunctie te verbeteren en het helpt bij de ontgifting van het lichaam.
Karnemelk bevat gezonde melkzuurbacteriën die een positief effect op de darmbacteriën hebben. Deze helpen bij de vertering van voeding, kunnen ontstekingswaarden verlagen en beschermen tegen darmziektes zoals darmkanker.
Den Eelder boerenkarnemelk is al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland. Wat hem zo bijzonder maakt? Dit komt doordat we de karnemelk nog op traditionele wijze karnen. Hierdoor is hij mooi vol en smaakt hij nog zoals vroeger, romig met een licht zuurtje.
Ook het drinken van karnemelk kan goed zijn om je darmflora te verbeteren. Dit komt omdat er in karnemelk melkzuurbacteriën zitten die bij de “goede” bacteriën horen in de darmflora. Hierdoor vermeerder je de juiste bacteriën waardoor de “slechte” bacteriën weer een minder goede positie hebben in de darmen.
Alle zure zuivel is goed voor je. Dus van karnemelk tot kwark en kefir. Verschillende onderzoeken toonden ook al gunstige effecten aan van de consumptie van dit soort zuivel op je bloeddruk, de gezondheid van hart- en bloedvaten, maar ook op diabetes type 2 en insulineresistentie.
Kefir wordt na de fermentatie doorgeroerd en blijft dus een voller product, ca. 4% vet. Het is wat dikker dan karnemelk maar wel goed drinkbaar. Wel bevat kefir in vergelijking met karnemelk wat meer verschillende soorten melkzuurbacteriën en ook wat gisten waardoor het een lichte tinteling heeft.
Hoe weet je of iemand voldoende drinkt? Ouderen hebben per dag ongeveer 1700 ml aan vocht nodig. Naast vocht afkomstig van dranken, telt ook het vocht mee uit soep, pap, vruchtenmoes, yoghurt, melk, toetjes en koffie.
Sterker nog: producten als magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen in een gezond voedingspatroon. Het eten en/of van melkproducten (zuivel) als yoghurt hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker.
Zelfgemaakte karnemelk is probiotisch.
De gezondheidsvoordelen van zelf karnemelk maken zitten hem in het feit dat er in de fabriek alleen melkzuurbacteriën gebruikt worden die de melk verzuren. Onze culturen verzuren de melk niet alleen, ze zijn ook nog eens probiotisch.
Melk geeft weliswaar verlichting van de pijn, maar veroorzaakt ook een verhoogde aanmaak van maagzuur. Een voeding die hoofdzakelijk bestaat uit melkproducten is dus geen oplossing, maar het is ook niet verstandig alle melkproducten te vermijden.
Ayran is yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt in de verte als karnemelk. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije. De meeste ayran wordt verkocht in plastic bekertjes.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
ook wist men toen al dat karnemelk een bloedzuiverende werking had. Karnemelk reguleert met name de bacteriënhuishouding in de mond, maag en darmen. Daarnaast werkt het zuurgehalte van de karnemelk op de goede werking van de bloedvaten en de organen. Bovendien is het goed voor de huid.
Karnemelk op de authentieke wijze bereid. Nadat de melk is aangezuurd wordt deze gekarnd zodat de boter los komt van de melk. De boter wordt van de melk geschept waarna de karnemelk over blijft. Door het karnen blijft er een zachte luchtige karnemelk over, een smaakmaker die iedereen geproefd moet hebben.
Er zitten 75 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) karnemelk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'karnemelk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.