De plant behoort tot de kruisbloemenfamilie, deze plantenfamilie verschaft veel soorten eetbare wintergroenten. De niet ontwikkelde bloemknoppen zijn het eetbare deel (de bloemkoolroosjes) maar eigenlijk kun je de gehele bovengrondse plant eten.
Vaak worden stengels of bladeren van een groente weggegooid hoewel ze perfect bruikbaar zijn voor een ander gerecht. Denk maar aan de stengels van bloemkool en broccoli. Het verwerken van die stelen is een perfect voorbeeld van het 'no waste' principe, want je kunt er allerlei gezonde en lekkere gerechten mee maken.
Elk deel van een bloemkool is eetbaar, zelfs de harde buitenste schil . We raden echter aan om dit deel te schillen voordat u het kookt, omdat het een beetje moeilijk te kauwen is.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Snijd de bloemkool in stukjes (roosjes). Ook de steel is eetbaar. Doe de bloemkool in de pan en voeg een laagje water toe (ongeveer 2 centimeter).
Bloemkoolstengels (en bladeren) zijn volledig eetbaar . Probeer ze toe te voegen aan bouillon, soepen of rasp ze en gebruik ze voor coleslaw of salades. Om ze te bereiden, pellen we meestal de buitenste "schil" van de stengel en gooien die weg, omdat dat een beetje taai kan zijn, maar daarna is alles helemaal lekker!
In kleine hoeveelheden geeft het al smaak aan allerlei gerechten én dranken! In Nederland kennen wij de toepassing van nootmuskaat op groenten als bloemkool en sperziebonen. Deze krijgen net dat extra beetje pit. Daarnaast past nootmuskaat goed in gehakt en worstsoorten.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Bloemkool moet ongeveer 6 tot 8 minuten koken.
Hoelang bloemkool precies moet koken, hangt af van de grootte van de bloemkool(roosjes) en van je eigen smaak. Kook je de bloemkool in z'n geheel, dan duurt dat wat langer: zo'n 8 tot 10 minuten. Check de gaarheid van de bloemkool af en toe met een vork.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Zijn bloemkoolbladeren eetbaar? Je kunt bloemkoolbladeren eten. Ze zijn net zo eetbaar als de bloemkoolstengels of -roosjes (de onrijpe bloemen van de plant) die we meestal koken . Ze zijn ook een veelzijdig ingrediënt dat een lekkere smaak toevoegt aan veel gerechten.
Zoals de naam al doet vermoeden behoort bloemkool tot de koolsoorten. De plant behoort tot de kruisbloemenfamilie, deze plantenfamilie verschaft veel soorten eetbare wintergroenten. De niet ontwikkelde bloemknoppen zijn het eetbare deel (de bloemkoolroosjes) maar eigenlijk kun je de gehele bovengrondse plant eten.
Dit bericht belicht er maar een paar. Net als bloemkool is elk deel van de broccoliplant eetbaar . Deze roergebakken broccoli combineert de bloemetjes, stengels en bladeren van de broccoliplant. Zo blijft er niets over om te verspillen.
Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. De groente staat ook in de Schijf van Vijf. Let er wel op dat je bloemkool niet te lang kookt: dan verliest het zijn voedingswaarde.
Wat veroorzaakt donkere vlekken op bloemkool? Oxidatie!Het is een volkomen natuurlijke reactie van de groente op blootstelling aan licht en lucht . Hoe langer de groente wordt bewaard (op de markt of in uw groentelade), hoe groter de kans dat deze oxideert en dat er lichtbruine vlekken verschijnen.
Let op dat de bloemkoolkernen en bladeren perfect eetbaar zijn ; de bloemkoolkernen lijken veel op broccolikernen. Als je wilt, kun je ze schillen en in plakjes snijden voor snacks, of ze hakken en koken zoals je de roosjes zou doen.
Schoonmaken. Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur.
Welke kruiden bij bloemkool passen? Dat zijn bijvoorbeeld kerrie, uienpoeder, tijm, dragon, peterselie, nootmuskaat, Italiaanse kruidenmix en chilipepervlokken en knoflook. Veel plezier met uitproberen!
Bloemkool bevat veel vezels en water. Beide zijn belangrijk om constipatie te voorkomen, een gezond spijsverteringskanaal te behouden en het risico op darmkanker te verlagen . Onderzoeken hebben aangetoond dat voedingsvezels ook kunnen helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingen.
Een aantal producten kan extra gasvorming veroorzaken. Dit zijn onder andere: Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes, koolraap. Prei, paprika, uien, knoflook.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.
Het is belangrijk om bloemkool, net als broccoli en spruitjes, rauw te serveren of zo kort mogelijk te verwarmen door ze bijvoorbeeld te stomen of te roerbakken. Hun bijzondere werking gaat dan niet verloren. Door de hoge concentratie vitamine K in bloemkool heeft deze ook een ontstekingsremmende werking.
Het gebruik van nootmuskaat als recreatieve drug is niet populair vanwege de sterk bittere smaak. Het heeft ook veel ongewenste neveneffecten zoals duizeligheid, blozen, droge mond, hartkloppingen, constipatie, moeite met plassen, misselijkheid en paniekaanvallen.