Een btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, letter B, en een controlegetal van 2 cijfers. Bijvoorbeeld: NL123456789B01. Gebruikmaken van het btw-identificatienummer is sinds 1 januari 2020 verplicht.
Doet u als ondernemer binnen de fiscale eenheid zelfstandig aangifte? Dan gebruikt u toch het omzetbelastingnummer van de fiscale eenheid. U gebruikt dan wel een andere toevoeging, bijvoorbeeld 'B02' in plaats van 'B01'. U gebruikt dit omzetbelastingnummer ook als u contact met ons hebt.
Je btw-identificatienummer - ook wel btw-id genoemd - is het nummer voor communicatie met klanten. Vanaf 1 januari 2020 ben je verplicht om het btw-id te vermelden op facturen, je website en andere communicatiemiddelen. Je btw-nummer wordt vanaf nu omzetbelastingnummer genoemd.
Een 2e btw-nummer houdt een extra btw-aangifte en een aparte administratie in. Als de nieuwe activiteit onder een ander btw-regeling valt (vrijstelling, 6%, 21% of de margeregeling) kan het handig zijn om daarvoor een nieuw btw-nummer aan te vragen.
Als u een eenmanszaak hebt of zzp'er bent, gebruikt u 2 nummers: uw btw-identificatienummer en uw omzetbelastingnummer (dit heette vroeger het btw-nummer).
Alle zzp'ers en eenmanszaken ontvangen een btw-nummer. Je gebruikt deze in je communicatie naar buiten. Zo kunnen je klanten eventueel opzoeken of ze te maken hebben met een legitiem bedrijf. Het is verplicht om je btw-identificatienummer op je factuur te zetten.
Voor de btw ben je ondernemer wanneer je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent, het maakt dan niet uit welke rechtsvorm je onderneming heeft. Voor je een onderneming start dien je je te melden bij de Belastingdienst. Registreert de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw, dan ontvang je een btw-nummer.
Je btw-id nummer vind je terug op brieven en formulieren die je van de Belastingdienst ontvangt. Zoek je het btw-id nummer van een ander bedrijf? Kijk dan eens op de website van dat bedrijf of vraag het bij ze na. Je kunt dit online namelijk niet opzoeken.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
“Nee, het is niet per definitie verplicht het btw-nummer van de opdrachtgever of klant op de factuur te vermelden.” “Het btw-nummer van de klant moet wél worden vermeld als er sprake is van een levering aan het buitenland of als de btw wordt verlegd.
Een KVK-nummer laat zien dat je officieel staat ingeschreven bij KVK. Dus dat je formeel een bedrijf hebt. Het btw-id gebruik je voor het contact met je klanten en zet je op je website en facturen. Het omzetbelastingnummer gebruik je voor al het contact met de Belastingdienst.
Verlegt u btw naar een andere ondernemer? Dan brengt u geen btw in rekening, maar zet u op de factuur 'btw verlegd'. Daarnaast vermeldt u het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur. Het btw-identificatienummer is het nummer met een landcode ervoor, bijvoorbeeld 'NL'.
Een btw-ID kan je ook krijgen als je niet verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK. Via het OSO-formulier (Opgaaf Startende Onderneming) vraag je gratis een btw-ID aan. Als de Belastingdienst jouw aanvraag goedkeurt, ontvang je per post een btw-ID en btw-nummer.
Wanneer je een btw-verlegde factuur stuurt, breng je geen omzetbelasting in rekening. Op de factuur vermeld je dan dat het is verlegd en je rekent met een btw-percentage van 0%. Het is belangrijk dat het btw-identificatienummer van jouw klant op de factuur vermeld staat en dat dit een geldig nummer is.
Als btw-plichtige zelfstandige moet je btw aanrekenen aan je klanten, maar heb je zelf recht op btw-aftrek. Dat betekent dat je geen btw hoeft te betalen op goederen en diensten die je voor je eigen zaak aankoopt. In de praktijk komt het er meestal op neer dat je bij je aankoop btw betaalt aan je leverancier.
U bent ondernemer voor de btw als u zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent.
Als u vrijgestelde goederen of diensten levert, bent u niet verplicht om een factuur uit te reiken. Als u dit toch doet, vermeldt u op de factuur dat een vrijstelling van toepassing is. Dat is niet nodig als uit de omschrijving op de factuur blijkt dat de vrijstelling van toepassing is.
Nieuw btw-nummer sinds 2020 voor eenmanszaken
Sinds 1 januari 2020 hebben eenmanszaken een nieuw btw-indentificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN). De nummers zijn veranderd in verband met privacybescherming en identiteitsfraude.
Het maximumbedrag voor inkomsten uit overige werk is € 8.750,- (laatste update in 2021). Meer bijverdienen naast dit bedrag mag, mits je je inschrijft als ondernemer. Meer opgeven bij je inkomstenaangifte kan niet en inkomsten verzwijgen betekent dat je zwart werkt en je schuldig maakt aan belastingontduiking.
Zelf aanmelden of wijziging doorgeven
Je kunt in sommige gevallen dan toch een btw-nummer aanvragen. Dit kun je doen door je zelf aan te melden bij de Belastingdienst. De Belastingdienst vraagt je om een aantal gegevens. Je gebruikt het formulier Opgaaf Startende onderneming.
Het btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, letter B, en een controlegetal van 2 cijfers. Vanaf 1 januari 2020 zijn voor eenmanszaken de 9 cijfers niet gelijk aan de cijfers van het omzetbelastingnummer. Dit is de opbouw van het btw-identificatienummer: NL123456789B01.