Speciaal Bakkersbrood is vol van smaak, met bijzonder karakter. Speciaal Bakkersbrood Stevig spelt is een bruin 100% speltbrood.
Speltbrood is gemaakt van 100% speltbloem. Er zijn geen andere bloemsoorten aan dit brood toegevoegd. Spelt is een ander oergraan en bestond al voordat er tarwegraan bestond.
Onze specialistische kleine broden zonder tarwemeel – Rex Spelt is gemaakt met 100% biologisch speltmeel, een alternatief voor tarwemeel dat populair is in continentaal Europa . Het heeft een iets nootachtigere smaak en kan precies hetzelfde worden gebruikt als klassiek brood voor sandwiches, toast of op zichzelf.
Vooral volkoren speltbrood is een echte winnaar. Hier zitten meer vezels, vitamines en mineralen in vergeleken met de witte variant. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en helpen je lichaam goed te functioneren.
Speltbrood online kopen bij Jumbo
Bij ons vind je speltbrood van een goede kwaliteit dat je makkelijk en snel bij je thuis kan laten bezorgen of ophaalt bij een Pick Up Point bij jou in de buurt. Maar hoe koop je je brood online? Het is heel simpel. Je logt in of maakt een nieuw account aan op Jumbo.
Naast wit, bruin en volkoren brood, kun je bij ALDI ook terecht voor je speltbrood, brood met extra vezels en minder zout.
Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar. Speltbrood helpt dus niet beter bij het afvallen dan tarwebrood.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Sommige broden zijn voedzamer dan andere. Om een gezond brood te kiezen, kunt u op zoek gaan naar varianten die gemaakt zijn van 100% volkoren- en/of gekiemde graanmeelsoorten. Zorg ervoor dat uw brood weinig toegevoegde zoetstoffen bevat. Een paar goede opties zijn zuurdesem-, rogge-, lijnzaad- en haverbrood .
Volkorenbrood. Volkorenbrood bevat de meeste voedingsvezels en staat daarom in de Schijf van Vijf. Je herkent dit brood aan de donkerbruine verpakking.
Door de mineralen die spelt bevat zorg je voor een sterk lichaam. De zink in spelt stimuleert een gezonde huid, haar en nagels. Koper helpt tegen osteoporose en magnesium gaat stress tegen. Ook is er fosfor te vinden in spelt.
100% spelt zuurdesembrood is geschikt voor een low FODMAP dieet . Maar omdat je het thuis maakt, is het niet getest en kunnen de FODMAP-niveaus in dit zuurdesem speltbrood variëren. Ook is dit brood niet geschikt voor jou als je coeliakie hebt, omdat het WEL gluten bevat.
Om een speltkorrel zit, in tegenstelling tot tarwe, een hard vliesje dat één voor één moet worden verwijderd. Dat maakt het productieproces, ondanks de komst van de moderne landbouw, een stuk intensiever en dus duurder. De populariteit van spelt daalde, maar werd herontdekt bij de opkomst van de biologische landbouw.
Spelt is een graansoort die al duizenden jaren verbouwd wordt. In de loop van de tijd is spelt grotendeels vervangen door tarwe, omdat dit een hogere opbrengst per oppervlakte grond heeft. Daarnaast kan het vliesje om de tarwekorrel gemakkelijker verwijderd worden dan bij de speltkorrel.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Helaas niet. Spelt bevat weliswaar minder gluten dan tarwe, maar het is absoluut niet glutenvrij! Wij vinden het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent, want in het verleden is (en soms gebeurt dit ten onrechte nog) door de media en door winkeliers vaak beweerd dat spelt wél glutenvrij is.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Volkoren- en donker roggebrood zijn bijvoorbeeld minder bewerkt dan witbrood en bevatten doorgaans meer voedingsstoffen. Ezekiel-broden en authentieke zuurdesembroodjes zijn ook geweldige opties. Let over het algemeen goed op de ingrediëntenlabels en zorg ervoor dat u precies weet wat u krijgt.
Er wordt gedacht dat ambachtelijk brood een gezondere optie is dan brood uit de winkel . Hoewel er geen klinische studies zijn om de verschillen duidelijk te definiëren, wordt ambachtelijk brood gemaakt van gezonde verse ingrediënten, terwijl brood uit de winkel bewerkte ingrediënten en conserveringsmiddelen bevat om de houdbaarheid te verlengen.
Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben.Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
Is het tarwe-intolerantie of -gevoeligheid? Als uw symptomen terugkeren, bevestigt het dat u gevoelig bent voor tarwe en laat het u ook zien welke voedingsmiddelen bijzonder lastig zijn. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld alleen problemen met pasta, terwijl anderen het prima vinden totdat ze brood eten.
Experts raden aan om zes porties granen per dag te eten, waarvan er minstens drie volkoren zijn. Een portie* granen is een van de volgende: één snee brood ; een half kopje gekookte havermout, pasta of rijst; een ons crackers; of een kopje droge koude ontbijtgranen.
Volkoren brood zorgt bewezen voor minder buikvet
Hoe komt dit? Volkoren brood is rijk aan vezels welke zorgen voor een betere spijsvertering. Door deze beter spijsvertering wordt er minder vet opgenomen en dus ook minder buikvet omgezet naar lichaamsvetten en buikvet.
Dit brood is gemaakt van 50% speltmeel en 50% speltbloem, dus 100% spelt. Spelt kenmerkt zich door een geheel eigen smaak die licht “notig” aandoet. Spelt heeft een hoge voedingswaarde.
Vezels uit volkoren granen kunnen ook helpen om uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verminderen. De vezels en andere voedingsstoffen in spelt en andere volkoren granen kunnen helpen om de gezondheid van de goede bacteriën die in uw spijsverteringsstelsel leven te verbeteren. Het kan helpen om ontstekingen te verminderen en een gezonde spijsvertering te bevorderen.