Het is een edelmetaal, omdat het niet oxideert. Dit betekent dat het niet roest of verkleurt.
Wat is duurder zilver of witgoud? Witgoud is duurder dan zilver. Witgoud is namelijk een legering tussen goud en palladium (vroeger nikkel). Over het algemeen is de goudprijs altijd hoger als de zilverprijs.
Waarde van wit goud t.o.v. geel goud
Het goud in het wit goud is gewoon hetzelfde als al het andere goud, voor de waarde maakt het dus niets uit. 14 karaat wit goud is zoals de naam het al zegt nog steeds 14 karaat goud. Of het nou geel of wit is, de waarde van 14 karaat veranderd dus niet.
De meeste juwelen in witgoud worden gemaakt in 18 karaat. Deze legering bestaat uit 75% puur goud en 25% andere metalen. Witgouden juwelen worden gerodineerd, wat het juweel haar heldere kleur geeft. Witgoud herkent u aan de uitgesproken zilveren schittering, terwijl platina meer naar grijs neigt.
Platina is doorgaans duurder dan witgoud, omdat het een zwaarder gewicht heeft, (in het geval van Pt 950) zuiverder* is en door zijn hardheid bovendien moeilijker is om te bewerken. Pt 600 is iets minder zuiver en minder hard dan Pt 950, maar daarom ook goedkoper.
Een witgouden ring poets je net zoals een gewone gouden ring. Wat warm water met afwasmiddel erin volstaat. Witgoud vergt meestal wel iets meer zorg tijdens het dragen zelf. De meeste witgouden ringen zijn namelijk gerodineerd om ze extra te beschermen en hun kenmerkende witte glans te geven.
De legering wordt geel door het verslijten van het laagje rodium, waardoor de natuurlijke kleur van het goud weer zichtbaar wordt.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd.
Wil je klassieke gladde trouwringen van 14 karaat geelgoud, reken dan op een prijs vanaf € 880,- per paar. Je hebt dan een set zeer duurzame trouwringen in een mooie uitvoering met veel draagcomfort. Wil je uniek design, veel grote briljanten of ringen in 18 karaat goud of platina, dan stijgt de prijs natuurlijk.
De kleur van zilver is in de basis witter dan witgoud. Echter doet de kleur van zilver in een glanzende uitvoering doffer aan dat dan van witgoud. Dit komt door het verschil in hardheid. Kortom, des te harder de ring, des te meer deze glanst.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen. Goud en platina zijn de bekendste voorbeelden van edelmetaal.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
Geelgoud is geelkleurig, witgoud wat witter en ziet er soms bijna zilver uit en roségoud is rozerood van kleur. Kijk eens bij onze collectie gedenksieraden om het verschil te zien. We kunnen eigenlijk stellen dat geelgoud de originele kleur goud is. 21 karaat goud is de meest pure vorm van goud en geel van kleur.
Het voorwerp mag niet aangetrokken worden tot de magneet om goud of zilver te kunnen zijn. Goud en zilver zijn niet magnetisch. Let wel op dat een slotje of sluiting vaak wel magnetisch is aangezien deze altijd een veertje van staal bevatten.
Als u een sieraad heeft dat op platina lijkt maar met een 750 of 585 merkje dan is dit geen platina maar witgoud! In Nederland kennen we alleen 950 als platinamerk, witgoud wordt nooit als 950 gemerkt. Zo kunt u aan de cijfercombinatie zien of uw sieraad platina of witgoud is.
9 karaat (375).
In Duitsland, Engeland en veel andere landen, echter wel en is het een veel voorkomende legering voor sieraden. Het “geelgoud” is vaak wat wat warmer van kleur aangezien er meer koper wordt gebruikt in deze legering. De “witgoud” legering is echter bij AllianceRingen™ qua kleur identiek aan 14K ringen.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Krassen en beschadigingen
Goud is van nature zacht maar ook op harde materialen als edelstaal, titanium en platina zullen bij dagelijks dragen krasjes komen. Dit is niet te vermijden. Op gouden ringen zullen er krassen optreden wanneer de ringen met hardere materialen in aanraking komen.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.