De gierzwaluw is de vogelsoort die veruit het langst onafgebroken door de lucht kan zweven. Onderzoekers aan de Universiteit van Lund hebben aangetoond dat de dieren maar liefst 10 maanden aan één stuk kunnen vliegen, zonder tussenlanding om pakweg te rusten of zich voort te planten.
Volgens een recent wetenschappelijk onderzoek uit Zweden kunnen de vogels tien maanden achterelkaar vliegen, zonder te landen. Geen enkele andere vogel blijft zo lang in de lucht.
Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar. Ook slapen doen ze in de lucht.
Gierzwaluwen doen alles in de lucht – eten, paren en slapen. De eerste vier jaar van hun leven zijn ze zelfs alleen maar in de lucht. Alleen bij heel extreem weer gaan de vogels aan gebouwen of rotsen hangen. Vanaf hun vierde jaar gaan gierzwaluwen broeden.
Bidden is het op dezelfde plaats in de lucht blijven hangen door snellere vleugelslagen te maken. Alleen vleesetende vogels zoals roofvogels of uilen bidden, kolibries bijvoorbeeld niet. De vogel slaat met de vleugels even hard tegen een zwakke wind in als de wind waait.
Wiekelen is het woord dat vroeger gebruikt werd voor het stil hangen van vogels in de lucht. Waarom we nu 'bidden' zeggen heeft twee mogelijke verklaringen. De eerste stamt uit twee Engelse woorden die erg op elkaar lijken: praying (bidden) en preying (jagen).
Wat te doen met een 'gebotste' vogel? Een vogel die tegen uw raam vliegt, is daarna vaak suf. Laat hem een uurtje rustig bijkomen van de stress en de klap op een veilig, koel plekje, bijvoorbeeld in een donker, kartonnen doosje. Als het dier weer op de poten staat en fit oogt, kunt u hem gewoon vrijlaten.
Eten gaat voor slapen
Zaadeters, zoals mezen en vinken, hebben daglicht nodig om hun voedsel te vinden, dus zij slapen wel als het donker is. Wadvogels, die schelp- en andere diertjes zoeken op de wadplaten, slapen als het hoogwater is en de platen onderlopen. Zodra het laagwater is worden ze weer wakker, dag of nacht.
Voor het eerst hebben onderzoekers bewezen dat vogels tijdens hun vlucht kunnen slapen.
Sommige vogels doen het gewoon. Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
De gierzwaluw brengt zowat al zijn tijd al vliegend door. Alleen om te broeden, strijkt hij neer. Soms verblijft een gierzwaluw 10 maanden aan één stuk in de lucht! Deze luchtacrobaat eet, sekst en slaapt dus zonder daarvoor ook maar één voet aan land te zetten.
Ook bij ongewervelde diersoorten als schorpioenen, bijen en fruitvliegjes zien onderzoekers slaap: ze hebben elke dag periodes waarin ze nauwelijks bewegen en niet meer reageren op prikkels.
De gierzwaluw is een van de weinige dieren die zich vrijwel permanent in de lucht bevinden, en kan zich op de grond slechts uiterst moeizaam voortbewegen.
De ogen van vogels lijken op die van mensen.Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker.Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
De levensverwachting van een grasparkiet in het wild is 15-20 jaar (in gevangenschap nu gemiddeld 8 jr.), levensverwachting van een ara 60-80 jaar (in gevangenschap 15 jr.), valkparkiet 25-35 jaar (in gevangenschap 12 jaar). Handopfok zorgt vaak voor veel problemen (qua gedrag en gezondheid).
Wetenschappers dachten dat zwaluwen gemiddeld zo'n 500 kilometer per dag aflegden. Dat is al een flinke afstand, maar ze blijken nog veel verder te vliegen: tijdens een negendaagse tocht haalde een groep gierzwaluwen een daggemiddelde van 830 kilometer.
Hoe vogels zich oriënteren tijdens de trek is redelijk goed bekend. Zo volgen ze kustlijnen en rivieren en kijken naar de zon en sterren.Ook reageren ze op het aardmagnetisch veld en gebruiken zelfs geluiden en geuren om de weg te vinden.
Als u vogels houdt, in uw woonkamer of in een aparte ruimte, dan kan de hoeveelheid fijnstof stijgen naar ongezonde hoogtes. Een van de manieren waarop fijnstof ontstaat is namelijk in de veren van vogels. Door een te hoge hoeveelheid fijnstof in de lucht kunnen klachten ontstaan.
Om uw oude rakker zo min mogelijk te laten lijden en hem/haar te voorzien van veel aandacht en steun is belangrijk om nog zo lang mogelijk te laten genieten van het leven. Wanneer er sprake is van uitzichtloos lijden, dan kan in overleg met de dierenarts besloten worden tot euthanasie.
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de schouderveren gestoken. De zangvogels, waaronder ook de Amerikaanse sijzen vallen, staan in hun slaap op een poot. De andere poot is opgetrokken onder de veren van de onderbuik. De zangvogels slapen meestal op een tak of stok.
isolerend. Vinkjes, roodborstjes en merels zoeken dicht struikgewas op, liefst een paar meter boven de grond, of vinden een plek in coniferen of in de klimop tegen een muur. Mezen, winterkoninkjes en boomklevers slapen in een holletje in een boom of in nestkastjes.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Ik las dat sommige vogels extreem lang kunnen vliegen zonder tussendoor te landen. Maar wat is het record? Een kleine rosse grutto heeft 11 dagen onafgebroken gevlogen en 13.560 kilometer afgelegd – 510 kilometer verder dan het oude record.