In Oostenrijk heet het
Meestal beginnen de Oostenrijkers met een soepje en daarna een flink stuk vlees (vaak wild) met aardappels of pasta en heerlijke gemengde salades. Groentes worden vaak van het land gehaald en samen met een aardappelsalade gegeten.
Het is niet meer genoeg dat Duitsland de meeste broodsoorten ter wereld heeft. Het brood moet werelderfgoed worden. 'Net zo goed als de Franse keuken'.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Om er brood van te kunnen maken, gebruiken de Duitsers een speciaal zuurdesem. Dat levert het stevige, voedzame en lang houdbare brood op, dat onze oosterburen graag eten. Van de Noord-Duitse Pumpernickel tot het Zuid-Duitse Schwarzwälderbrot.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
Wiener Schnitzel
Deze bekende lekkernij is in bijna heel Europa wel bekend. Kalfsvlees is alleen over het algemeen vrij duur waardoor veel landen een andere variant kennen, zoals de zigeunerschnitzel, satéschnitzel of de cordon bleu.
De prijzen liggen in Oostenrijk veelal niet hoger als in Nederland, en ook Oostenrijk heeft goedkope supermarkten als Aldi (in Oostenrijk onder de naam Hofer), de Lidl, de Pennymarkt en de Norma. Supermarkten als M-Preis, Spar en Bila zijn stukken duurder.
Oostenrijkers zijn zeker buiten de eigen kring veelal beleefder en minder direct dan Nederlanders en zullen bewust vermijden om anderen op gevoelige punten te raken. Daarom vinden ze Nederlanders wel eens lomp en luidruchtig, maar dat houden ze uiteraard voor zich.
Van Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespätzle, Knödels, Schnweinsbraten, Wiener Schnitzel en Sauerkraut mit Bratwurst, alles smaakt even lekker. Naast hartig zijn de Oostenrijkers ook meester in zoete gerechten en taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Apfelstrudel, Sachertorte, Kaiserschmarrn of Salzburger Nockerl.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 16 jaar. In toeristengebieden vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (0,2 voor beginnende bestuurders tot 2 jaar).
De Brettljause is een zware broodmaaltijd waarbij verschillende soorten worst, vlees en groenten op een houten plank worden geserveerd. Vooral in tavernes en wijnlokalen in Oostenrijk is dit gerecht erg populair.
Oostenrijk: Budget voor kleding en de prijs van sigaretten
Gemiddeld is het budget voor shopping in Oostenrijk zo'n 5% goedkoper in vergelijking met Nederland.
Oostenrijkers gaan vaak vroeg naar het werk om zo vroeg mogelijk te kunnen stoppen. Het gemiddelde salaris ligt rond de 2300 bruto per maand.
Qua voedingswaarde verschillen gewoon brood en zuurdesembrood nauwelijks van elkaar. Er is bijna geen verschil tussen de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en calorieën.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
De Duitse broodjes ( frische Brötchen) kent iedereen natuurlijk en geef toe, ze zijn zo lekker dat ze ook overal in Nederland worden verkocht als Duitse broodjes. Behalve in België want daar heten ze pistolekes. De meest gangbare broodjes zijn die ovale.