Wanneer een spitsstrook open is, moet u deze als een normale rijstrook gebruiken. De doorgetrokken witte streep mag u in dit geval negeren. Dit is de streep die de spitsstrook aan de rechterkant van de snelweg markeert. U hoort altijd zo veel mogelijk de rechterrijstrook te gebruiken.
Een spitsstrook is een volwaardige rijstrook waarop verkeer mag rijden op voorwaarde dat ze "opengesteld" is met een groene pijl of een geafficheerde maximumsnelheid op de dynamische rijstrooksignalisatie of RSS boven de weg.
Op de Nederlandse snelwegen geldt tussen 06.00 en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 km/h. Wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid van 80 of 100 km/h.
- Bij 3 rijstroken moeten er minimaal 4500 motorvoertuigen per uur passeren. De spitstrook gaat alleen open als Rijkswaterstaat de veiligheid van de weggebruiker kan garanderen. Er mogen bijvoorbeeld geen obstakels op de spitsstrook zijn.
Een spitsstrook is een vluchtstrook die tijdens de spitsuren ingezet wordt als tijdelijke extra rijstrook. Buiten de spitsuren vervult deze strook de normale functie van vluchtstrook. Een plusstrook is een extra rijstrook die aan de linker-zijde van de rijbaan wordt gecreeerd en alleen tijdens de spits beschikbaar is.
De 3e of 4e rijstrook is een spitsstrook. Deze is smaller dan een normale rijbaan. Om die reden is de snelheid beperkt (vaak tot 100km/u) als de spitsstrook is geopend. Zonder spitsstrook kan er op de reguliere rijbanen weer 120 of 130 gereden worden.
dubbele witte middenstrepen met groene kleur ertussen: 100 kilometer per uur; dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur: 80 kilometer per uur; geen middenstreep: 80 kilometer per uur, behalve als er langs de weg een bord staat met 60 kilometer per uur.
In de avond en nacht (van 19.00 tot 06.00 uur), mag u op sommige snelwegen 120 kilometer per uur of 130 kilometer per uur rijden. De maximumsnelheid in de avond en nacht is dus op veel snelwegen hoger dan overdag.
Op autowegen geldt standaard een maximumsnelheid van 100 km/h, doch zijn vele autowegen uitgevoerd met snelheden van 80 en 70 km/h. Daar ontstaat vaak de vergissing bij weggebruikers die de verkeersregels niet voldoende kennen, door standaard 80 km/h te rijden op een autoweg.
Een doorgetrokken streep moet een lengte hebben van minimaal 20 meter. Als een doorgetrokken streep korter is dan 20 meter, mag je deze wel overschrijden. 1 Een doorgetrokken streep die zich niet langs de rand van de rijbaanverharding bevindt, mag niet worden overschreden.
Als aan de kant van de rijbaan een gele doorgetrokken streep is aangebracht, dan mag u langs die zijde van de rijbaan niet stilstaan (of parkeren). Parkeer in de daarvoor aangegeven vakken. Even stilstaan voor in- en uitstappen mag dus ook niet.
Onder spitsstroken verstaan we een vluchtstrook aan de rechterkant of een extra rijstrook aan de linkerkant van de weg. De spitsstrook gaat alleen tijdens drukke momenten open voor weggebruikers. Met deze extra rijstrook kan het verkeer beter doorstromen en kan meer verkeer van de weg gebruikmaken.
Groene streep met doorgetrokken lijn
Is er een doorgetrokken lijn? Dan mag je op deze weg niet inhalen. Je mag dus alleen inhalen op de plaatsen waar de witte strepen naast de groene streep onderbroken zijn. De strepen veranderen verder niets aan de bestaande verkeersregels en maximumsnelheden op wegen.
Doorgetrokken streep
Een kantstreep bevindt zich langs de rand van de rijbaanverharding. Een doorgetrokken streep tussen rijstroken op rijbanen of paden met verkeer in beide richtingen betekent dat u die streep niet naar links mag overschrijden en dat u zich niet links van die streep mag bevinden.
Een weg kan bestaan uit één of meer rijbanen, die gescheiden worden door een fysieke scheiding. Dit kan een vangrail zijn of een middenberm. Een rijbanen wordt nooit gescheiden door strepen. De rijbaan scheiding wordt meestal toegepast om het verkeer in tegengestelde richting te scheiden.
Nieuwe maximum snelheid
Wat gaat veranderen? Vanaf maandag 16 maart mag je tussen 06.00 en 19.00 uur maximaal 100 kilometer per uur rijden. In de avond en nacht (dus tussen 19.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's ochtends) verandert er niets op de snelwegen waar je 120 km/u of 130 km/u mag rijden.
Als er niets staat aangegeven, geldt op de snelwegen in principe een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Als er een andere maximumsnelheid geldt, of als de snelheid op een traject wisselt, wordt dit aangegeven met borden naast of boven de weg.
De dubbele onderbroken middenstreep geeft aan dat inhalen hier wel is toegestaan, maar dat u daarbij extra moet oppassen. De onderbroken strepen aan de zijkant van de weg geven aan dat andere weggebruikers de weg kunnen oprijden of oversteken.
Het beste antwoord. Dit zijn meetpunten. Ze worden vliegschijven genoemd. Het zijn belangrijke hulpmiddelen bij het maken van gedetailleerde landkaarten en plattegronden.
Om je te waarschuwen voor een gevaarlijk punt worden soms zigzag-strepen op het wegdek aangebracht. Dit kan zijn een voetgangersoversteekplaats, gevaarlijk kruispunt of een ander gevaarlijk punt.
Over geel gesproken: bij wegwerkzaamheden gebruiken ze de kleur om een tijdelijke rijbaan aan te geven. En dat is soms verwarrend, omdat de witte lijnen van de 'oude' weg nog te zien zijn. Toch geldt altijd: volg de gele lijnen. Deze strepen geven overigens geen maximumsnelheid aan.
Wegmarkering in lengterichting die de verkeersbaan scheidt in de rijbaan (het deel bestemd voor rijdend verkeer) en een deel niet bestemd voor rijdend verkeer.
Voorsorteren is het kiezen van een rijstrook voordat een voertuig bij een kruispunt van richting verandert. Voorsorteren voorkomt hinder voor verkeer dat niet dezelfde richting opgaat.
Een verdrijvingsvlak is een gedeelte op de rijbaan dat gemarkeerd is met schuine strepen waar bestuurders niet overheen mogen rijden. Een verdrijvingsvlak zorgt ervoor dat zorgt ervoor dat bestuurders naar een andere rijstrook worden geleid. In het verdrijvingsvlak liggen schuinen strepen.