Als je een blender gebruikt, is vaak veel vocht nodig om de voeding fijn te maken. Hierdoor kan je voeding te vloeibaar worden. Vlees, vis, kip of vleesvervanger: Kies zachtere vleessoorten zoals gehakt en zacht gestoofd vlees. Varkensvlees is vaak wat vetter en kan smeuïger klaargemaakt worden dan rundvlees.
Voor het malen van voeding kunt u een staafmixer, blender of keukenmachine gebruiken. Kies voor vleessoorten die goed te malen zijn zoals gehakt, tartaar, kip of varkensvlees. Zorg dat het vlees goed gaar is en maak het dan fijn. Voeg bij het malen veel jus, bouillon of groentenat toe omdat het anders te droog wordt.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Voorbeeld van een vloeibare voeding
Gladde, eventueel verdunde en/of gemixte vla, pap, pudding, yoghurt of kwark. Daarnaast koffie, thee en/of water. In de loop van de morgen: Melk, chocolademelk, yoghurt (-drank), karnemelk (-drank), milkshake en/of vruchtensap.
Een gepureerde soep is een goede vloeibare, warme maaltijd. De vulling van de soep is belangrijk om voldoende calorieën en voedingstoffen te leveren. Denk aan vlees, kip, vis, allerlei soorten groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), aardappel, rijst, vermicelli. Kook alles goed gaar.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
Vlees. Bak vlees, vis en kip niet te hard aan. Door het langzaam te braden, stoven, koken of pocheren blijft het zacht van structuur. Vettere vleessoorten zoals worst, gehakt en slavink zijn gemakkelijker fijn te maken dan magere soorten.
Na een kaakoperatie moet het kaakbot voldoende rust krijgen om in de nieuwe stand vast te groeien. De kaak mag daarom vijf tot zes weken na de operatie niet belast worden. Als u kauwt, belast u het kaakbot. U mag daarom deze periode niet kauwen, u mag de kaken wel bewegen.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen.
Als u gepureerd of anderszins fijngemalen eten eet, ontbreekt er dus eigenlijk een deel van de spijsvertering. “Daarom is het verstandig en beter voor je vertering om te kauwen op een smoothie of puree. Een smoothie goed dik maken en met een lepel eten kan een oplossing zijn”, adviseert Sabine Leijten.
Kies malse stukken vlees.
Hoe malser het vlees, hoe gladder en lekkerder de puree zal zijn. Of je nu rundvlees, kip, varkensvlees of lam pureert, je wilt een mals stukje vlees kiezen dat niet hard wordt als je het bereidt. Vaak zijn de goedkoopste stukken rundvlees het taaist. Kies dus liever voor een biefstukje.
Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
U kunt het met een staafmixer, een blender of een keukenmachine pureren en daarna verdunnen met jus, melk, vruchtensap, room of bouillon tot het vloeibaar is.
Doe de kipfilet in ruim kokend water en laat in 10 minuten gaar worden. Giet de aardappelen, broccoli en kip af. Snij de kipfilet in hele kleine stukjes doe alles bij elkaar en pureer dit met de staafmixer. Voeg een klein beetje margarine of olie toe om het geheel wat smeuïger te maken.
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op. -Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Toch kunt u gewicht verliezen. In de eerste twee weken na de operatie kan men soms 2 tot 5 kilo afvallen.
Als u uw kaken slechts licht mag belasten, kunt u gebruik maken van een "zachte voeding". Dit betekent dat de voeding gemakkelijk te kauwen en door te slikken moet zijn. Kies fijn volkoren, bruin of wit brood zonder korst. Neem geen brood met hele korrels of pitten.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Eten met een beugel
Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst.
Kies voor zacht, smeerbaar beleg. Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.
Begin met het eten van vloeibaar voedsel zoals zachte puree, appelmoes, pudding, gekookte granen, eieren en soep. Ben voorzichtig met het gebruik van hete dranken en voedsel, zodat u niet uw mond verbrandt. In het begin kunt u moeilijker temperaturen inschatten. Dit komt door de isolerende kwaliteit van het kunstgebit.
Reacties. Nee, dit is niet gezond. Eiwitshakes zijn een aanvulling op je voeding, als je verder niks anders eet kom je allerlei vitamines, mineralen, vezels, vetten, en koolhydraten te kort. Als jij met alleen je shakes in een kcal tekort zit, dan zul je vast wel afvallen.