Weihenstephaner 1516 Kellerbier werd gebrouwen ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van het Reinheitsgebot. Het is een ongefilterd bier dat lange tijd heeft mogen rijpen en daardoor een geweldig volle smaak geeft.
Maar is Weihenstephan, het oudste bier? Het kreeg volgens het geschiedenisverhaal de brouwrechten in 1040. En er is geen brouwerij in de wereld die zo'n lange staat van dienst heeft.
Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Girardin lambiek, faro – Sinds 1882.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Brand Brouwerij is een bierbrouwerij uit Wijlre (Nederland) die is opgericht in 1871. Deze brouwerij heeft 17 bieren in het assortiment.
Hertog Jan Pilsener is een Pils met 5,1% alcohol. Hertog Jan Pilsener wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij. Zo heb je Bavaria (Lieshout), Grolsch (Enschede), Amstel (Amsterdam) en Brand (Wijlre).
Het sterkste bier dat officieel in België verkrijgbaar is geweest (Double Black van de Struise Brouwers) bevat 26% alcohol. Een gemiddeld pintje bevat rond de 5%.
Maar echt typisch Belgische ingrediënten lijken er niet echt te zijn, op de individuele giststammen van de brouwers na. De vraag blijft dus: wat maakt het Belgische bier dan zo speciaal, uniek en schijnbaar ook goed? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig, zeggen de specialisten: de brouwkunst en -traditie.
Bierbrouwen is een bezigheid die al eeuwen oud is. De Sumeriërs, een volk dat ongeveer 5000 jaar geleden in Mesopotamië, het tweestromenland tussen de Eufraat en de Tigris, nu behorend tot huidige Irak, leefde, waren vermoedelijk de eersten die bier maakten.
Wereldwijd wordt er 180.332.523 ton bier per jaar geproduceerd. China is de grootste bierproducent ter wereld met een productie van 49.781.500 ton per jaar. Verenigde Staten van Amerika komt op de tweede plaats met 22.600.000 ton jaarlijkse productie.
Brand Pilsener is een Nederlands pilsbier. Het bier wordt gebrouwen in Wijlre, bij de Brand Bierbrouwerij. Het is een lichtblond bier met een alcoholpercentage van 5,0%. Brand Pilsener heeft een aangename hopbitterheid.
Brand Bierbrouwerij is een Nederlandse bierbrouwerij te Wijlre in de gemeente Gulpen-Wittem.
De geschiedenis van pils
Pils is al 175 jaar oud! Het werd in 1842 voor het eerst door de Duitser Josef Groll gebrouwen. Dit gebeurde in de Tsjechische stad Pilsen, vandaar de naam van het bier: pils. Door de ontevredenheid over het bier in Pilsen besloot Groll een eigen bier te brouwen.
In 1964 werd de firma Skol International opgericht als een joint venture tussen Allied Breweries uit het Verenigd Koninkrijk, Labatt uit Canada, Pripps Bryggerier uit Zweden en Unibra uit België, met als doel het creëren van een merk voor pilsener bier (Skol) dat wereldwijd geproduceerd en gemarket kon worden.
Maar het strafste bier ooit gebrouwen heeft maar liefst een alcoholpercentage van 70% en dat is zelfs straffer dan Vodka. Het record staat op naam van de Nederlandse brouwerij 't Koelschip uit Almere met het bier 'Mystery of Beer'.
Het doorzichtige glas laat UV-stralen toe die de smaak van de alcoholische drank aantasten. Om toch van een verfrissend biertje te kunnen genieten, wordt een donkere kleur gebruikt. Daarom hebben bierflesjes een bruine en groene tint.
Voor en biertje van dat formaat zou je in Doha, Qatar, het duurste uit zijn. Voor een glas bier betaal je daar gemiddeld 11,97 euro. Ook in Dubai is het niet goedkoop, want daar moet je voor een ijskoud biertje al snel zo'n 11,92 euro neertellen. In Muscat (Oman) is het íets goedkoper: namelijk 9,55 euro.
En juist op die markt is Heineken de onbetwiste leider. Verreweg de grootste, aldus Schepers. "Als AB InBev de grootste van ons land wil worden, dan moet het Heineken onttronen op die 0.0-markt. Dat is doorslaggevend en dan maken ze het verschil."