Om te bepalen wat voor bier lekker is bij roti, zou je ook terug kunnen naar de Surinaamse keuken om te zien wat daar op tafel staat. Traditioneel wordt vaak het Surinaamse pils Parbo gedronken. Dat is overigens niet een heel bijzonder pils, en wordt onder de vleugels van Heineken geproduceerd.
Bij een pittig gerecht (het soort waarbij de vlammen uit je mond slaan) kun je ook beter geen bier met een hoog alcoholpercentage drinken, want dat is vragen om ellende. Door de vele alcohol krijgt je het alleen maar nog heter, beter drink je dus een biertje dat de pittigheid verzacht, zoals een stout of een porter.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
Wat te drinken bij roti? In het gerecht worden zowel kruimige als vastkokende aardappelen verwerkt. Daarnaast ontbreekt natuurlijk ook hier de kip niet en de typisch Surinaamse kruiden. Bij roti drinken de Surinamers natuurlijk ook graag een glas koel bier.
Als je een schotel serveert met sterke en uitgesproken smaken, hoort daar een biertje met dezelfde smaakintensiteit bij en omgekeerd: een lichte schotel past heel goed bij een zacht en licht biertje. Met oesters bijvoorbeeld: als deze veel jodium bevatten ga je voor een bruin en eerder bitter bier.
Zeker als het vlees wat gekruid is, is een IPA een prima keuze. Wat dacht je van de Jopen Mooie Nel of de Laguntias IPA. Hou je wel van een donker bier, dan is Dubbel een prima keuze. De La Trappe Dubbel, de Grolsch Volle Dubbel of de Grimbergen Dubbel zijn ook fijne partners van bijvoorbeeld goed gegaarde spareribs.
Achtergrond bij het gerecht
Bier en foodpairing: Een lasagne kan volgens sommige onderzoeken ervoor zorgen dat uw bier beter smaakt. Wij pairen dit gerecht met een blond ongefilterd bier met hoppige aroma's en een lekkere droge afdronk.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Koffie was een van de eerste gewassen die in de kolonie Suriname werd geteeld, en ook nu wordt op Plantage Katwijk koffie verbouwd. Maar Surinamers zijn over het algemeen niet écht koffieleuten, zoals de Nederlanders bijvoorbeeld.
Sranan Tongo is naast het Nederlands de meest gesproken taal en herken je vast van uitdrukkingen als Fa waka?, wat 'Hoe gaat het?' betekent. ZELF NAAR Suriname? In het Nederlands wat in Suriname wordt gesproken zijn natuurlijk een paar woorden die wij in Nederland helemaal niet kennen.
Tripel LeFort van Brouwerij Omer vander Ghinste is tijdens de World Beer Cup in Nashville verkozen tot beste Tripel. Een mooie bekroning voor dit speciaalbier dat sinds 2016 wordt gebrouwen.
Leffe Bruin is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6.5%. Dit Belgische abdijbier is een speciaalbier in de stijl 'dubbel'.
Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat. Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage.
Bier en eten per biersegment
Pils: lichtere gerechten, zoals kip, salade, zalm en braadworst. Blond: lichtere gerechten, zoals gegrilde kip, salade, zalm, notige kaas, en groentequiche. Weizen: lichtere gerechten, zoals salade, zeevruchten, witvis, zachte geitenkaas of kruidenkaas.
Donker bier
De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.
Zoute gerechten doen het erg goed met IPA's, omdat het zout het bittere tempert. Proef maar eens een stukje aardappel zonder zout met jouw favoriete IPA, doe daarna een snufje zout over de aardappel en neem dan nog eens een slok. Je zal merken dat het bittere in het bier plaatsmaakt voor wat meer fruitige smaken.
Het ontbijt bestaat uit:brood, quaker oats (havermout), crackers, beschuit, bol, koffie, cacao, melk of thee. Tegen een uur of tien houdt men zijn tweede ontbijt, dat meestal uit een broodje en/of frisdrank bestaat.
De slaven krijgen te weinig proteïnen, dierlijke vetten en vitaminen. Op veel plantages worden ook wel koeien, schapen en ander vee gehouden, maar zelden krijgen de slaven zuivel of vlees. Ze krijgen wel regelmatig een rantsoen 'dram', een van suikerriet gestookte sterke drank.
Het leidingwater in Suriname is drinkbaar, maar toch wordt aangeraden water in flessen te gebruiken.
Wijn met een laag alcoholpercentage en weinig zuren blust de hete smaak en het branderige gevoel van de curry. Klinkt dit aantrekkelijk? Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed.
Het wijnadvies uit het boek luidt als volgt: 'Er mag dan wel flink wat bier aan het stoofvlees zijn toegevoegd, toch is stevige rode wijn met uitgesproken kruidige toetsen een prima bondgenoot om de extra, vaak kruidige ingrediënten in het stoofvlees te counteren.
Welke wijn bij Surinaamse kerriekip? De zachte pittigheid van dit klassieke Surinaamse stoofgerecht combineert uitstekend met een frisse, lichtvoetige Bardolino (of sappige Valpolicella) uit het noorden van Italië.
Wat kan je dan gaan drinken bij een spaghetti bolognese? Veel eigenlijk.. Een perfecte combinatie is een Vlaams roodbruin bier, daarbij denk ik onmiddelijk aan een Rodenbach, Vanderghinste, Ichtegems oud bruin, Bourgogne des Flandres,… het zurige in het bier pairt goed met het zurige van de tomaat in de saus.
Blonde ales onderscheiden zich met hun ietwat vollere, zoete moutsmaak en zijn lekker bij gerechten uit de Aziatische keuken (umami) en bij een kaasschotel. Bruine ales hebben een uitgesproken, geroosterde moutsmaak, soms met sterke toetsen van karamel of kruiden.