Tripsen zitten vaak op de bovenkant van het blad. Hun larven zijn meestal wit van kleur en leven juist in groepjes aan de onderkant van het blad. Je plant heeft mogelijk tripsen als haar bladeren verdrogen en vlekken krijgen. De beestjes verspreiden zich door te vliegen van plant naar plant.
Vindt je ongedierte op je plant? Zet deze dan direct in quarantaine, zodat je andere planten niet geïnfecteerd raken. Verder verschilt het per beestje de perfecte aanpak is, veel kun je bestrijden met sprays, gekocht of zelfgemaakt met water, zeep en spiritus.
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Laat de potgrond van jouw planten een tijdje uitdrogen zodat het geen aantrekkelijke plek meer is voor de beestjes. Planten die niet zo droog kunnen staan moet je natuurlijk wel water blijven geven.
Bladluis herkennen
Met name de groene en zwarte bladluis zijn soorten die vaak in de tuin te vinden zijn. Bladluis is te herkennen als een kleverige schimmel die aan de onderkant van bladeren voorkomt. Dit zorgt ervoor dat planten en bloemen niet goed meer kunnen uitkomen en dat is natuurlijk erg zonde.
Spint is verre familie van de spin. Onder een loep lijken ze ook op kleine spinnetjes, maar met het blote oog zie je vaak kleine zwarte, gele of witte stipjes op je kamerplant zitten. Ze maken kleine webjes tussen de nerven van je planten en ontrekken de plant van voedingsstoffen.
Rouwvliegjes of aarde vliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die in de potgrond leven. Deze kleine vliegjes komen evengoed in de winter als in de zomer voor. Bij het watergeven vliegen ze op. Als je veel last hebt van rouwvliegjes, zie je ze ook in huis vliegen of de vliegjes komen zelfs voor je ogen fladderen.
Hoe ziet de rouwvlieg eruit? De rouwvlieg lijkt qua vorm en grootte onwijs op de fruitvlieg. Toch kun je ze uit elkaar halen, als je ze van wat dichterbij bekijkt. De fruitvlieg heeft namelijk een lichte kleur en rode ogen, waar de rouwvlieg een zwarte kleur heeft.
Trips zijn hele kleine beestjes die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Zonder vergrootglas zien ze eruit als kleine zwarte streepjes of stipjes op het blad. Trips is een zeer gevreesde plaag onder kwekers. Ze zijn namelijk erg lastig te bestrijden ook al valt de schade aan de plant vaak mee.
Het doorzoeken van een dik determinatieboek kost vaak behoorlijk veel tijd, terwijl je snel wil weten welke soort je voor je hebt. Gelukkig komt de technologie te hulp: de applicatie ObsIdentify (momenteel alleen voor Android) identificeert soorten op basis van een foto die je maakt, of al in je fotogalerij hebt staan.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Bestrijding van dopluis
Zo kan je ze bestrijden met spiritus, groene zeep, knoflook, koude koffie en ga zo nog maar even door. De makkelijkste manier is om de plant zo'n 15 minuten onder water te zetten. Zo kan je de gehele plaag in een keer verwijderen. Bekijk wel of jouw plant hier tegen kan!
De bladluis verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant. Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.
Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene rouwmug. Het zijn dus niet de volwassene vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen.
Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Bestrijd spint door de plant te bespuiten met een mengsel van water, groene zeep en spiritus. De verhouding tot het water is 2 procent groene zeep en 1 procent spiritus. Het is verstandig om dit vooral in de avonduren te doen, dan komen vaak de eitjes uit en vergiftig je gelijk de jongste beestjes.
Tip ter bestrijding van spint: besproei de plant met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Raadzaam hierbij is om dit in de avonduren aan te brengen, omdat in deze tijden de eitjes uitkomen. Spint is dol op een warme en droge omgeving.
Hele kleine bruine of gele puntjes/vlekjes bovenop het blad kunnen duiden op spint. Check de onderkant van de bladeren. Zie je beestjes van een halve millimeter grootte rondwandelen/chillen: dikke kans dat het mijten zijn en je dus last hebt van spint (het feit dat je plant geïnfecteerd is door mijten).
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.