Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Het lymfevaatstelsel zorgt voor de afvoer van afvalstoffen uit de cellen naar de bloedstroom om zo de lever en nieren te bereiken. De lever breekt afvalstoffen af en maakt ze wateroplosbaar, zodat ze daarna via de nieren het lichaam kunnen verlaten.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Men kan het lichaam ontgiften door schadelijke stoffen te binden en af te voeren via diverse organen. Bij een te snelle ontgifting kunnen symptomen als misselijkheid, diarree, hoofdpijn en huidklachten optreden. Hou hier rekening mee en ondersteun het lichaam zo goed mogelijk in het ontdoen van zijn gifstoffen.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
Water drinken
Al die belastende stoffen in je lichaam wil je uiteraard wegspoelen en dit doe je onder andere door voldoende water te drinken. Zorg dat je op zijn minst 8 glazen water op een dag drinkt. Koffie, zwarte thee en andere dranken tellen hierbij niet mee.
Met een sapkuur van 3 dagen of een sapkuur van 5 dagen geef je je lichaam de gelegenheid opgehoopte toxische stoffen en zelfs beschadigde cellen op te ruimen. Ontgiften met een sapkuur geeft mensen ook meer energie, een verbeterde nachtrust en een betere huid. Een ander (logisch) gevolg van de kuur is gewichtsverlies.
Detoxen, oftewel ontgiften,, is een kuur die vaak wordt aangeprezen als 'ultieme reini ging' of 'ontslakken' van je lichaam. Meestal duurt zo'n kuur een aantal dagen tot een week. De talloze aanbieders ervan beloven zo de opgehoopte afval en gifstoffen uit je lichaam te kunnen verwijderen.
Een ander, net zo belangrijk, doel van 1 dag sapvasten is het tijdelijk stoppen van ongezonde gewoontes zoals: roken, ongezond eten, alcohol en koffie drinken en die vervangen door voldoende rust en gezonde voeding om je optimaal te blijven voelen. Het liefst begin je al voor de detox kuur met het afbouwen hiervan.
Bittere voeding versnelt de afgifte van gal in de darmen. Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Detox kuur voordelen
Je geeft je lichaam tijdelijk wat rust. Daarnaast krijg je ontzettend veel gezonde voedingsstoffen binnen, waardoor je jouw gezondheid ondersteunt. Tijdens een detox kuur van 3 dagen krijg je meer dan 9 kilo rauwe, biologische groente, fruit, kruiden, specerijen en zeewier binnen!
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Je kunt zweten en slechte adem krijgen
Nog een typisch verschijnsel van het ontgiften. Je lichaam is druk bezig met het afvoeren van gifstoffen en dat moet eruit. Beschouw het dus als iets positiefs!
Kruiden bevatten antioxidanten die het lichaam helpen hydrateren. Enkele specerijen die natuurlijke reinigingsprocedures stimuleren en waarschijnlijk in je keukenkast staan zijn: kaneel, zoethout, gember, venkel, anijs, peterselie, zwarte peper, cayenne, knoflook en salie.
Koffie zorgt er niet alleen voor dat je nieren en lever hard moeten werken om de cafeïne uit het lichaam te ontgiften, maar cafeïne verminderd ook de opname van voedingsstoffen. Beide gevallen hebben een negatieve werking op de detox.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.