Havermout en rijstpap zijn zeer geliefd bij de meeste sporters. In dit receptje worden beide gecombineerd zodat je kan profiteren van de voordelen van beide koolhydraatrijke ingrediënten in één maaltijd. Rijst is een goede bron van complexe koolhydraten en zeer vetarm, waardoor het licht verteerbaar is.
Waar je normaal zo'n 75 gram rijst per persoon zou rekenen, heb je met 50 gram dessertrijst per persoon vaak al wel een toetje waar zelfs de grootste zoetekauwen genoeg aan hebben! Dessertrijst is in de basis een gezond product. Het kent relatief weinig vetten en er zitten best wat koolhydraten en eiwitten in.
Rijstepap maken met dessertrijst is het makkelijkst, want die rijst neemt lekker veel vocht op en wordt 'papperiger' als je het kookt. Risottorijst is daarom een goed alternatief, maar eventueel kun je ook rijstepap maken andere soorten rijst zoals basmatirijst of zilvervliesrijst.
Dessertrijst is glutenvrij en kun je goed gebruiken als je glutenvrij wil koken. Dessertrijst wordt veel gebruikt bij het maken van een nagerecht. Ook voor het maken van rijstepap of een rijstevlaai kun je dessertrijst gebruiken.
Rijstepap van Melkunie is heerlijk zacht van smaak. En bereid met verse weidemelk. Lekker om zo koud of warm op te eten.
Je had er misschien nog niet aan gedacht, maar net zoals een eidooier je aardappelpuree net dat tikje meer geeft, kan hij dat ook doen voor je rijstpap. Roer de dooier(s) net op het einde krachtig door de rijstpap, zodat er geen stolling plaatsvindt.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Dessertrijst of paprijst of puddingrijst is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht en plakkerig wordt. Deze rijst wordt gebruikt voor het bereiden van rijstpudding, rijstevlaai en rijstepap. Maak er eens deze Rijstpudding met sinaasappelmarmelade mee.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Rijst bevat erg veel vitaminen en mineralen. Deze zijn nodig voor een goed werkend metabolisme, immuunsysteem en orgaansysteem. Vooral de aanwezigheid van niacine, vitamine D, calcium, vezels, ijzer, thiamine en riboflavine in rijst zorgt voor deze functies.
Het kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langdurig te veel van binnenkrijgt. Het advies geldt vooral voor baby's en peuters, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen ook te veel binnenkrijgen, als ze vaak en veel rijst en rijstproducten eten.
Pap is een gerecht dat meestal bestaat uit melk die is gebonden met een zetmeelproduct (zoals meel). Vaak worden aan pap nog zoetstoffen toegevoegd, zoals suiker, stroop of rozijnen. Pap wordt meestal genuttigd als nagerecht of als ontbijt.
Veel suikers
Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in. Net als in vla zit er in pudding veel suiker en wordt daar vaak nog room aan toegevoegd en daarmee veel verzadigd vet.
Om dit wat te vermijden kan je de rijstpap iets minder lang laten inkoken, als je proeft en de korrels zijn zacht, dan mag je het vuur uitzetten en niet wachten tot de rijstpap de dikte heeft die je wil. Dan is hij wel veel slapper in warme toestand, maar ook minder vast als hij afgekoeld is.
Rijstpap komt oorspronkelijk uit Bagdad in Irak en is waarschijnlijk via Marokko in Andalusië, Spanje terechtgekomen. De legertroepen van keizer Karel maakten daar kennis met het gerecht en introduceerden het in de zestiende eeuw in de Zuidelijke Nederlanden.
Eigenschappen van dessertrijst
Onze dessertrijst behoort tot de soort »Arborio« en is ideaal voor rijstepap zoals grootmoeder die maakte. Strikt genomen is de biologische Arborio zelfs een risottorijstsoort. Door zijn lichtzoete smaak is hij echter veel lekkerder in zoete gerechten zoals rijstepap.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
De Dr. Oetker Pudding met vanillesmaak is een eetfestijn voor elke vanille fan. Een traktatie voor het hele gezin! Deze pudding bevat geen gluten en kan ook bereid worden met sojamelk voor een lactosevrije pudding.
De lekkerste (en enige glutenvrije?) Melba toastjes maak je gewoon zelf! En het is ook nog eens super makkelijk. Je snijdt de Ciabatta broodjes van Schär met een gekarteld mes in hele dunne plakjes (2 tot 3mm).
Om rijst te laten droogkoken verwarm je de rijst met het water in een pannetje tot het water kookt. Dit doe je op hoog vuur, maar zodra het water kookt draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Doe dit altijd op het kleinste pitje, het is namelijk echt belangrijk dat de rijst langzaam pruttelt.
Bewaartip voor dit product
Zet het product na gebruik altijd snel terug in de koelkast. Hierdoor blijft het langer goed. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Tip: maak een dubbele hoeveelheid van de rijstepap! Wij hadden spijt dat we niet wat meer hadden gemaakt en je kunt het prima een paar dagen in de koelkast bewaren.