Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm.Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Symptomen van darmproblemen
Een konijn met buikpijn wil niet meer eten. Door o.a. gasontwikkeling in darmen en/of maag heeft het konijn pijn. Het zal zich terugtrekken en stilletjes in een hoekje zitten, of in vreemde houdingen gaan liggen en steeds gaan verliggen vanwege de buikpijn.
Bij gasbuik bij konijnen is er sprake van overmatig gas in het maagdarmstelsel, ook wel opgeblazenheid. Gasbuik is een veel voorkomende aandoening bij konijnen. Het kan ontstaan bij alle situaties en aandoeningen die een verandering in het maagdarmstelsel veroorzaken (lees de oorzaken van gasbuik bij konijnen).
Oorzaken: wat is trommelzucht? Trommelzucht (ook tympanie of gasbuik) is een levensbedreigende en pijnlijke ziekte aan het maag-darmkanaal bij konijnen. Het ontstaat als te veel lucht wordt opgehoopt in het spijsverteringskanaal en hierdoor omliggende bloedvaten worden ingedamd.
Konijnen kunnen heel erg trillen als ze erg gestressd/bang zijn. Laat hem rustig wennen aan zn nieuwe omgeving en houd vooral het eten/drinken en keutelen goed in de gaten.
Konijnen kunnen zeker mensen herkennen. Als mensen vaker op bezoek komen dan worden ze steeds tammer naar hun toe. Komt er een nieuw iemand die ze nog niet kennen houden ze afstand.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
- - Knarsetanden, luid, alsof er kiezels worden doorgebeten. - De buik zal heel hard aanvoelen, of extreem zacht. - Als je je konijn optilt, is hij (vaak) slap. - Geen keutels, of natte.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Vaker liggen: Wanneer staan en bewegen voor het konijn pijn doet zal hij vooral liggend te vinden zijn. Soms gaat dit gepaard met een gebogen, bolle rug. Compleet uitstrekken van het lichaam: Om bepaalde pijnpunten te ontzien kan een konijn zich helemaal uitstrekken bij het liggen.
Een konijn wat meer dan 12 uur niet heeft gegeten of geen keutels heeft gehad, verkeerd in levensgevaar. Hier móet je dus mee naar de dierenarts. Vaak zijn de konijnen lusteloos en liggen ze de hele tijd. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het op gang krijgen van de bewegingen in het maagdarmkanaal.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Antwoord. Enkel bij de mens, de mensapen en een aantal andere apensoorten komen maandstonden of menstruatie voor. Alle andere dieren, waaronder onze huisdieren en ook het konijn, kennen geen menstruatie.
Een konijn dat niet eet wordt binnen afzienbare tijd heel erg ziek. Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Een konijn zal normaal gezien nooit gillen of krijsen. Doet hij dit wel is hij in doodsangst voor iets of lijdt een verschrikkelijke pijn. Het klinkt als de luide schreeuw van een angstig kind. In de natuur zal een konijn dit doen wanneer het door een roofdier is gegrepen.
Teveel luchtslikken. Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt. Ook mensen die snel praten, snel eten zonder goed te kauwen of snel drinken, slikken ongemerkt veel extra lucht mee naar binnen.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.