Alkydverf kan direct over acrylverf worden aangebracht, er zijn zelfs hechtprimers welke onder de alkydverf worden geadviseerd. Uiteraard is het geen probleem om eerst een primer toe te passen.
Kun je alkydverf ook gewoon over acrylverf heen schilderen? Dit is niet verstandig. Er kan na een tijd namelijk onthechting en bastvorming ontstaan door spanningsverschillen tussen de beide verfsoorten.
Andersom is ook geen probleem. Mensen die binnen altijd verf op terpentine basis hebben gebruikt kunnen dit gewoon overschilderen met een verf op water basis.
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen. In dit artikel lees je welke verfsoorten goed over elkaar kunnen en welke verfsoorten niet.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Nadat je de goed hechtende, oude watergedragen verflaag zorgvuldig mat hebt geschuurd kun je deze overschilderen met een verf op terpentinebasis zoals Sikkens Rubbol Finura Satin, Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi Gloss, Sikkens Rubbol Satura, Sikkens Rubbol AZ, Sigma Amarol Primer of Sigma S2U Satin.
Nee, dat kan niet. Alkyd kan niet over acryl; terpentine gedragen kan niet over verf op waterbasis! Door spanningsverschillen tussen de verfsoorten kan de verf onthechten. Ook al ontvet en schuur je het goed, na verloop van tijd treedt onthechting op dus niet doen.
Alkydverf over acrylverf aanbrengen, is dat mogelijk? Goed nieuws! Dit is geen enkel probleem, want alkydverf kan gewoon over watergedragen verf worden aangebracht. Je kunt er eventueel voor kiezen om nog een extra primer aan te brengen als tussenlaag, maar als de ondergrond goed is, is dit niet noodzakelijk.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Over het algemeen gebruik je binnen verf op water basis, en buiten verf op terpentine basis. Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Als je met redelijk dikke verf werkt, dan zal het uiteraard beter dekken dan wanneer je er wat dunner mee werkt. Andersom geldt ook: als je dekkende verf hebt en je smeert het heel dun uit, dan dekt het alsnog niet helemaal.
Azijn is een zeer goed middel om acrylverf te verwijderen, zelfs wanneer deze is opgedroogd. Hiervoor kan je azijn en ammoniak in gelijke delen mengen en zout toevoegen. Doordrenk het kledingstuk en behandel het zorgvuldig met het mengsel.
Wrijf ongeveer 30 seconden over de ondergrond. Als de verflaag opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft op uw doek, dan is het een waterverdunbare acrylaatverf. Als de verflaag een beetje opweekt/kauwgumachtig wordt en afgeeft, dan gaat het om een waterverdunbare pu-acrylaatverf.
Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen. Grondverf wordt ook gebruikt om onregelmatigheden in de ondergrond weg te werken, zodat de verf die u er vervolgens overheen aanbrengt er strak en egaal uit zal zien.
Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd. Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Alkydverf heeft een betere dekking en een mooier gladder eindresultaat dan acrylverf. Dit is ook metteen de reden waarom (professionele) schilders nog steeds zweren bij deze verf. Omdat deze verf veel oplosmiddelen bevat mag dit van de ARBO niet meer binnen gebruikt worden.
Alkydverf is eigenlijk verf op terpentine basis en acrylverf is op basis van water.
Daarnaast is er verf op terpentinebasis. Dit wordt ook wel terpentinegedragen-verf of alkydverf genoemd. In plaats van water wordt er gebruik gemaakt van terpentine om dit product te verdunnen. De verf bevat meer schadelijke stoffen en is daarom ook meer schadelijk voor zowel jouw gezondheid als voor het milieu.
Een acrylaatverf of acrylverf bestaat uit een dispersie van kleine kunststof bolletjes in water. Na het aanbrengen van de verf verdampt het water en komen de bolletjes kunststof steeds dichter bij elkaar. De bolletjes zijn door weekmakers of filmvormers kleverig gemaakt.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Wil je graag glaceren, dan kun je glaceermedium kopen. Glaceermedium maakt de verf vloeiender (dunner), en transparant. Meestal zorgen glaceermediums voor een wat langere droogtijd. Ook glaceermedium is vaak weer verkrijgbaar in mat of glans.