Er zitten bacteriën onder de nagels, die naar de mond gebracht worden. Dit kan infecties in de mond veroorzaken. Het doorslikken van deze vieze nagels kan voor maagproblemen zorgen.
Huisarts Marnix van der Leest heeft goed nieuws voor Sammie en al die andere nagelbijters: het kan absoluut geen kwaad. "Nee hoor, daar bestaat ook geen twijfel over. Je hoeft niet eens je ontlasting te controleren op nagels.
Wanneer je nagelbijt, komt dit vuil in je mond terecht, wat tot infecties kan leiden. Ingegroeide nagels: langdurig nagelbijten kan tot een verkeerde nagelgroei leiden. Een slechte adem: door te nagelbijten krijg je nog meer bacteriën in je mond. Deze kunnen voor een slechte adem zorgen.
"Er zitten ontzettend veel bacteriën op je handen en vingers. Je kunt beter iemand een tongzoen geven dan een hand. Maar met nagelbijten krijg je maar kleine hoeveelheden bacteriën binnen. Als je gezond bent, dan kan je afweersysteem hier heel goed mee omgaan.
Bij kinderen komt besmetting gemakkelijker voor vanwege nagelbijten en duimzuigen. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam tot wormpjes. Ze paren, de vrouwtjes leggen hun vele eitjes en de cirkel is rond.
Het krioelt van de bacteriën onder je nagels // Je gebruikt je handen voor alles. Het is dus niet dat het onder je nagels een broeinest van viezigheid is en dat het verschillende typen bacteriën, schimmel en gist huist. Hierdoor kunnen flink wat nare zweren en abcessen ontstaan.
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Nagels groeien gemiddeld met 0.1mm per dag. Afhankelijk van hoeveel mm je eraf gebeten hebt en hoe lang je je nagels wilt, kan het 50 dagen ( 1/2 cm ) tot 100 dagen ( 1 cm ) duren.
Een vingernagel groet ongeveer 2 tot 3 mm in een maand, drie keer zo snel als je teennagels. Geinig weetje: in de zomer sneller groeien je nagels sneller dan in de winter. Ook wanneer je zwanger bent groeien je nagels sneller, da's dan weer mooi meegenomen.
Eén op de vijf mensen bijt op zijn nagels
Toch bijt ongeveer één op de vijf volwassenen nagels. In de medische wereld heet dat onychophagia. Het varieert van af en toe een haakje wegbijten tot het tot bloedens toe weg eten van de nagelranden.
Bij een menselijk lichaam blootgesteld aan warme vochtige omstandigheden kan het haar binnen een jaar vergaan en kunnen nagels binnen tientallen jaren ontbinden.
Vijl je nagels iedere dag een beetje bij om haakjes en velletjes geen kans te geven. Lang nagelbijten maakt ze broos en dun, waardoor ze sneller afbreken. Verzorg ze daarom ook met een olie zodat ze sterk en gezond uitgroeien. Zodra je mooie nagels hebt, ben je vast overtuigd om ze zo te houden.
Nagelbijten is vanaf nu verleden tijd.
Veel mensen bijten nagels en er is gebleken dat dit niet alleen slecht voor de handen is, maar ook voor de tanden. Nagelbijten kan er namelijk toe leiden dat de tanden langzaam afbreken en/of het tandglazuur aangetast wordt.
Naast het bekende imitatiegedrag is er vaak sprake van een erfelijke factor. Ook al lijkt nagelbijten een redelijk onschuldige bezigheid, iedere keer dat de vinger met de mond in contact komt vindt er een overdragen van meer of minder schadelijke stoffen plaats, onder andere bacteriën.
Probeer vast te stellen wanneer de neiging het grootst is. Is het stress, verveling, angst en/of frustratie. Probeer afleiding te zoeken wanneer de neiging tot nagelbijten ontstaat. Bij sommige mensen werkt het om (suikervrije), kauwgom bij de hand te hebben als alternatief.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Nagels ademen namelijk nooit. Niet voor niets groeien nagels van binnenuit: ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Er is dus geen reden om te vrezen voor 'verstikkende' kunstnagels!
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Bij een acuut paronychium stopt de nagel met groeien en kan hij gedeeltelijk loskomen. Dikwijls treedt er verkleuring op en vormt er zich vocht of etter onder de nagelplaat (i.e. de zichtbare bovenkant) die de nagel soms wat naar boven duwt.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Verleng het nagelbed
Je kunt de grootte van je nagelbed niet veranderen maar wel langer laten lijken. Dat doe je door je nagels aan de onderkant niet meer schoon te maken met een scherpe vijl of iets anders dat het vuil wegschraapt.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed. Daarnaast stapelt er zich ook gewoon vuil op onder je nagels, samen met restjes dagcrème of andere make-up die je met je vingers aanbrengt.
In veel Aziatische culturen wordt een lange vingernagel vaak gezien als een teken van rijkdom en schoonheid. Het is dus niet vreemd op als je mannen voorbij ziet komen met enorm lange nagels, veelal aan hun pink. En ondanks dat het staat voor rijkdom en schoonheid is het ook een praktisch iets.