Insecten halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet. Bij insecten zit het skelet namelijk aan de buitenkant. En niet zoals bij ons, binnenin ons lichaam. De gaatjes in het skelet van insecten worden spirakels genoemd.
Heel veel zeedieren ademen door kieuwen. Vissen zijn niet de enige groep dieren met kieuwen; kreeftachtigen en tweekleppigen hebben ze ook. Bij kieuwen komt het water via een opening binnen. Bij vissen is dat de bek, bij tweekleppigen de instroomopening.
Bij het ademen wordt de lucht onder de vleugels naar het borststuk geleid, waar de trachee-openingen of stigmata zich bevinden. Hierdoor wordt de lucht het lichaam ingevoerd, de waterschorpioen heeft ook stigmata in het borststuk maar deze kunnen alleen worden gebruikt als er wordt gevlogen.
Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Wespen hoeven zeker geen vijanden te zijn.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Wespen communiceren met elkaar door middel van feromonen. Dit zijn signaalmoleculen waarmee ze informatie aan elkaar overdragen. Ze kunnen ook stoffen gebruiken waarmee ze hun aanvaller, dat ben jij dus, te markeren.
Maar omdat schorpioenen niet kunnen zwemmen, vroeg hij een kikker of die hem op zijn rug naar de overkant wilde brengen. De kikker was bang dat de schorpioen hem zou steken, maar de schorpioen zegt: 'Als ik jou steek, zak jij naar de bodem, maar dan verdrink ik ook.
'Je kunt ze onder houden zo lang je wil, ze komen boven zo droog als een rapport van een ministerie. ' Pas nu bieden onderzoekers van de Caltech-universiteit de verklaring, in het vakblad PNAS van vandaag. Het water van het meer is drie keer zouter dan zeewater en ook nog eens alkalisch.
Vanwege de relatief krachtige monddelen kan het insect beter niet opgepakt worden, want ze kunnen gemeen bijten. Van steken is geen sprake, omdat ze een scherpe zuigsnuit hebben en geen angel. Een jong bootsmannetje wordt nimf genoemd.
Vak: biologie. De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden.
Het dier dat het langste onder water kan blijven is de zogeheten onechte karetschildpad: ruim 5 uur.
Waarschijnlijk de meest ongewone vorm van ademen in het hele dierenrijk is bij sommige soorten schildpad te vinden. Ze ademen met hun achterwerk - preciezer gezegd door hun cloaca.
De insecten zijn afhankelijk van de passieve beweging van de zuurstof en de koolstofdioxide. Om deze “ademhaling” een duwtje in de rug te geven gaan de spieren samengetrokken worden en maken de insecten pompende bewegingen met hun achterlijf.
Een wesp gaat dood als hij steekt
Ook dit is niet waar. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan. Ben je gestoken en blijft er een angel achter?
Een wesp wordt 12 tot 22 dagen oud, afhankelijk van de soort. Koninginnen leven altijd langer, tot wel een jaar.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Het achterlijf van de vlieg bevat alle inwendige organen, zoals het spijsverteringsstelsel en de bloedsomloop. Vliegen moeten voedingsstoffen naar de spieren voeren waarvoor het bloed als medium wordt gebruikt.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
De meeste in het zuiden van Europa voorkomende schorpioenen geven bij een steek een reactie vergelijkbaar met die van een wespensteek en is in principe niet dodelijk. Meestal is er veel pijn op de steekplaats, gecombineerd met misselijkheid, braken, bloedingen en soms stoornissen in de ademhaling.
Neem bijvoorbeeld de schorpioen. Dit dier zou zichzelf wanneer hij omringd wordt door vuur steken zodat hij sterft. Liever vergiftiging dan bewuste verbranding.
Schorpioenen steken alleen als ze worden aangevallen of in het nauw gebracht voelen. Een steek van een schorpioen kan erg veel pijn doen. Het gif kan een zwelling en koorts veroorzaken. Alleen in zeldzame gevallen is het gif van de gevaarlijkste soort dodelijk.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.