Wanneer je een Blokzeep laat drogen tussen de douchebeurten in, is het net zo hygiënisch als vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde, het blok is namelijk zelf-conserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Ziet de zeep er ranzig uit, bijvoorbeeld doordat er schimmelvorming op zit, dan is de zeep bedorven. Dit gebeurt eerder met handgemaakte zepen omdat daar natuurlijk oliën en andere natuurlijke bestanddelen in zitten, die eerder bederven. Voor deze zepen wordt daarom geadviseerd om ze binnen een jaar op te gebruiken.
Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Het zeepzakje voorkomt dat het product uit je handen glipt én creëert extra veel schuim. Handig, want zo heb je minder product nodig en gaat het veel langer mee! Hang het zakje na gebruik aan de kraan. Je zeep of shampoo bar kan zo uitlekken en opdrogen.
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Hier stop je je body bar in en je gebruikt het zeepzakje inclusief body blok om je in te zepen. Het zeepzakje zorgt voor een fijne scrub en creëert op een natuurlijke manier schuim waardoor je zeep bespaart. Ons zeepzakje is overigens gemaakt van hennep, wat het ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar maakt!
Om het vetlaagje stuk te maken en daarmee het virus kapot te maken en te doden gebruik je zeep. Zeep zorgt er namelijk voor dat water en vet wel mengen. Zeep is een voorbeeld van een emulgator. Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn.
Wasmiddel kan duur zijn, vooral als je een groot gezin hebt en regelmatig de was moet doen. Je kunt je kleding ook erg goed met vloeibaar afwasmiddel wassen om geld te besparen. Afwasmiddel kan goedkoper zijn dan wasmiddel en je kunt je kleding er net zo goed mee schoon krijgen.
Schimmels en bacterien kunnen over het algemeen het beste groeien bij temperaturen die wij ook aangenaam vinden en in vochtig of licht vochtig milieu en bij pH neutraal (dat zegt iets over de zuurgraad). Zo'n stuk zeep is meestal HEEL basisch en daar kan bijna niets goed tegen.
De appelciderazijn spoeling maakt je haar heel zacht en werkt al met al dus eigenlijk als een soort natuurlijke conditioner. Je kunt er voor kiezen om elke keer na het wassen de spoeling te gebruiken, af en toe, of -als dat je beter bevalt- nooit.
Een zeepbakje
Bakjes die afgesloten kunnen worden met een deksel hebben de voorkeur, als je de shampoo bar ook mee wil nemen op reis. Ook is een afgesloten zeepbakje handig, als je een kleine doucheruimte hebt en bang bent dat je shampoo bar nat wordt als je aan het douchen bent (en niet je haren wast natuurlijk).
4. Shampoo Bars gaan gemiddeld 80 wasbeurten mee. Eén shampoo bar vervangt 3 plastic flessen shampoo en gaat gemiddeld 80 wasbeurten mee. Omgerekend is een Shampoo Bar dus voordeliger dan een reguliere shampoo uit plastic fles.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Aleppozeep is de beroemde zeep uit Syrië met olijfolie en laurierbesolie als basis. Veel liefhebbers van natuurlijke verzorging zweren bij deze sulfaatvrije, plantaardige zeep. Aleppozeep is vrij van synthetische ingrediënten en heeft een aangename, klassieke geur. De milde zeep is geschikt voor jong en oud.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
Dan kun je beter 's ochtends douchen. Je reinigt hiermee je gezicht en verwijdert olie en talg. Ook open je je poriën voor een diepe reiniging. Heb je juist een droge huid, dan is een douche in de avond voor jou de beste keuze.