aardappelvezels, verlaagd natrium zout, water, zout, kleurstof (bietenrood),conserveermiddel (natriumdiacetaat), ijzer, vitamine B12.
Het heeft de smaak en bite van zalm, maar het wordt gemaakt van sojabonen. Het is 100% plantaardig en een bron van eiwitten, vitamine, B12 en ijzer. Supergezond dus, en net zo vriendelijk in gebruik als de 'gewone' zalmfilet, maar dan zonder graatjes en dierenleed.
Zalm is een rondvis, dit betekent dat deze rond van vorm is, en niet zoals een tongfilet bijvoorbeeld plat. Dit heeft als voordeel dat verse zalm mooie dikke zalmfilets heeft. Met die filets kun je de lekkerste gerechten maken. Je kunt de zalm bakken, grillen, roken, en heel luxe; sous-vide bereiden.
Toastjes met roomkaas, zalm en kaviaar
Een heerlijk hapje dat bestaat uit roomkaas, zalm en kaviaar, maar dan geheel vegan! De zalm is op basis van wortel en de kaviaar is gemaakt van zeewier!
Het is een hardnekkige en wijdverspreide fabel dat vissen geen gevoel zouden hebben. Gelukkig geloven steeds minder mensen het, maar toch wordt het eten van vis minder snel als 'zielig' gezien dan bijvoorbeeld een koe of kip. Dit heeft grotendeels met de lage aaibaarheidsfactor van vissen te maken.
Lijkt niet zo op zalm
Een derde van de deelnemers vindt het uiterlijk lijken op echte zalmfilets. Maar geen enkele proever vindt de smaak op zalm lijken. Ook op de structuur valt wat af te dingen. Slechts 3 proevers vinden dat de structuur lijkt op die van een echte zalmfilet.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie.
Goede zalm is verder te herkennen aan een glanzend vel (als het velletje er nog aan zit), stevig vlees en niet te duidelijke witte (vet)lijnen. Het vlees van een slechte zalm is losjes en trekt uit elkaar.
Deze vette vis, bekend om zijn mooie roze kleur, is niet alleen rijk aan gezonde eiwitten, maar aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je hart en voor je hersenen. Ook is zalm rijk aan vitamine D, voor sterke botten. Elke dag zalm op het menu zou voor de meeste mensen te ver gaan.
Rennende katten
Want het ruikt als tonijn (zo sterk dat de katten meteen aan komen galopperen), het ziet eruit als tonijn en ja, het smaakt zelfs zoals tonijn uit blik. De 'vis' is gemaakt van erwten, kikkererwten, linzen, soja, tuinbonen en andere peulvruchten.
De plantaardige varianten van tonijn in blik en tonijnmoot bestaan al langer. De Tuno, een vis-loze versie van tonijn, werd in 2018 door het Amerikaanse bedrijf Atlantic Natural Foods op de markt gebracht. De Vegetarische Slager nam de visvrije 'tonyn', een alternatief op basis van soja, op in het assortiment.
Vivera wordt overgenomen door de Braziliaanse vleesverwerker JBS voor 341 miljoen euro. Het bedrijf uit het Overijsselse Holten maakt al sinds 1990 vleesvervangers en was tot 2019 onderdeel van vleesverwerker Enkco.
Er is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PCB's in wilde zalm en gekweekte zalm. In de meeste studies is gevonden dat gekweekte zalm hogere waarden van PCB's, organische pesticiden, dioxines en andere giftige stoffen bevat dan wilde zalm.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Biologisch gekweekte zalm wordt gezien als topkwaliteit omdat veel van de mogelijke nadelen van andere gekweekte vis hier niet van toepassing zijn: de zalm heeft meer ruimte (de dichtheid is minder dan de helft van reguliere kweek), er worden geen antibiotica of bestrijdingsmiddelen gebruikt, de netten worden niet ...
Toch mogen we de zalm tot winnaar kronen, met name omdat tonijn een stuk meer kwik bevat dan zalm. Dat komt omdat tonijn grote hoeveelheden plankton eet, dat kwik bevat. Diëtist Maggie Michalczyk benadrukt dat voor de meeste mensen het risico van kwik door het eten van vis en schaaldieren geen gezondheidsrisico vormt.
De opvolger van de haring is gezond vanwege haar hoge gehalte omega 3 vetten en de vele vitamines die de zalm bevat. Wel is er een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de vetzuren eicosapenteenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in vis voor deze bescherming zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen. Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis. EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Producent Vivera werd opgericht in 1990 en levert supermarkten en horecagelegenheden vleesvangers die grotendeels zijn gemaakt van sojabonen.
Lust je helemaal geen vis en schaal- en schelpdieren, dan is de beste vervanger een stukje vlees, kip of bijvoorbeeld een eitje. Ook in deze dierlijke producten zit namelijk vitamine B12. Die vitamine is nodig voor het aanmaken van bloedcellen die zuurstof door je lichaam vervoeren.
Ingrediëntendeclaratie koolzaadolie, 31% gerehydrateerd soja-eiwit, water, natuurazijn, aardappelvlokken, suiker, tomatenpuree, natuurlijke aroma's, zout, gemodificeerd zetmeel, specerijen (mosterd), zuurteregelaars (natriumacetaten, natriumlactaat), conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), voedingszuren ( ...