Evengoed, aaneengeschreven, betekent 'zonder dat het verschil uitmaakt, met evenveel recht, net zo goed, ook'. Ik werk in de filmwereld, maar ik had evengoed in de autosector kunnen zitten. Je zou het een gemiste kans kunnen noemen, maar je zou evengoed kunnen zeggen dat we die kans nog tegoed hebben.
Weleens en wel eens zijn allebei correct in de betekenissen 'soms', 'ooit, wel een keer', 'heel graag'. Een kleine vonk ontsteekt weleens / wel eens een grote brand. Iedereen heeft weleens / wel eens wat gestolen.
Bijgewerkt op 24 februari 2023. Teveel is een zelfstandig naamwoord dat “een overschot” betekent. Het wordt voorafgegaan door een lidwoord (een teveel, het teveel). Te veel, met spatie, betekent “een te groot aantal” of “meer dan nodig/gewenst”.
Zowel al lang als allang is een correcte spelling als de combinatie een tijdsaspect uitdrukt. De spelling hangt samen met de uitspraak. Bij de spelling al lang zijn beide woorden beklemtoond.
Allesbehalve, aaneengeschreven, betekent 'absoluut niet'.
'Iets een-op-een bespreken' is officieel juist. Een-op-een wordt in de officiële spellingregels als vast geheel opgevat: als een samenkoppeling die met streepjes wordt geschreven.
Wanneer is tenslotte juist en wanneer ten slotte? De officiële spelling maakt het volgende onderscheid: ten slotte is juist in de betekenis 'tot slot'.Tenslotte (één woord) betekent 'per slot van rekening, immers'.
Volgens de officiële spelling is tegoed hebben en tegoed houden juist. Officieel is het dus: Mijn zus heeft nog tien euro van me tegoed. Ik heb mijn vakantie nog tegoed.
Bijgewerkt op 24 februari 2023. Tekort is een zelfstandig naamwoord dat “een gebrek” betekent.Te kort, met spatie, betekent “niet lang genoeg” of “te weinig”. Als “tekort” onderdeel uitmaakt van de werkwoorden tekortschieten, tekortdoen en tekortkomen, schrijf je het ook aan elkaar.
Tijdig is een synoniem van op tijd. Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal.
De gezamenlijke betekenis is 'allen'. Bij iedereen gaat het alleen om personen, maar bij allemaal ook om dieren en dingen. Bij allemaal gaat het om een aanspreekvorm, die ietwat buiten het zinsverband valt, aan het begin of het einde van de zin. Allemaal, een fijne vakantie toegewenst!
De keuze tussen elk en ieder is vrij.
U kunt uw eigen voorkeur volgen. Ieder / elk kind heeft recht op onderwijs. Iedere / elke zondag is er een rommelmarkt in Geraardsbergen.
Beide schrijfwijzen zijn correct.
Als beide naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we beiden. Beide is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en beide ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Teveel, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'overschot, overmaat'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een teveel, het teveel. Het tegengestelde van het teveel is het tekort. Het teveel aan ijzer wordt opgeslagen in de lever.
Ik hou en ik houd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik hou de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal. Zij is de vrouw van wie ik hou / ik houd.
Houd is goed in bijvoorbeeld: 'Ik houd de deur open', 'Houd jij de deur open? ' en 'Houd de deur open! ' Houdt is goed in bijvoorbeeld: 'Jij houdt de deur open', 'Maaike houdt de deur open' en 'Houdt u de deur open? '
Geen spatie tussen 'er' en voorzetsel
De regel is eenvoudig: schrijf 'er' vast aan het voorzetsel dat erachter staat. Dus 'erin', 'eraan', 'ertegen', 'erop', 'ervoor', enzovoorts. Overigens geldt dit ook voor 'hier' en 'daar'.
De notatie 12.00 uur heeft de voorkeur. Tussen de uren en de minuten staat een punt en daarna komt het woord uur voluit: 8.15 uur, 12.30 uur, 22.00 uur. Ook bij hele uren is het duidelijker om de minuten (00) erbij te zetten, omdat zo sneller zichtbaar is dat het om een tijdstip gaat: 17.00 uur.
U hebt en u heeft zijn allebei correct. Hetzelfde geldt voor hebt u en heeft u.
Eindelijk wordt gebruikt in de betekenis 'na lang wachten, na veel moeite'. Zinnen met eindelijk drukken een zeker ongeduld of opluchting uit. In sommige zinnen is ook uiteindelijk mogelijk als synoniem, maar uiteindelijk drukt geen of minder sterk ongeduld of opluchting uit.
En ook honderdtallen tot duizend en duizendtallen tot twaalfduizend schrijf je voluit: driehonderd, zesduizend, 15 duizend. De woorden miljoen, miljard, biljoen, etcetera worden ook voluit geschreven: vier miljoen, 17 miljard, zevenmiljardste.
Juist is vitamine C, zonder streepje. Vitamine C is een woordgroep. De letter C geeft een categorie of rangorde aan, een plaats in een reeks: vitamine A, vitamine B, vitamine C, enz.
Komma s staat vaak aan het einde van een woord, maar kan ook aan het begin van een woord staan. Woorden als 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts zijn hier voorbeelden van. Hier wordt een apostrof s gebruikt omdat er eigenlijk het woord 'des' hoort te staan.
Nog vòòr we ons konden aanmelden, moesten we onze rugzak laten controleren door een veiligheidsmedewerker. De spelling vòòr is niet correct. De correcte spelling is: nog vóór we ons konden aanmelden.