Sluierstaarten houden van water op kamertemperatuur. Houd het water daarom tussen de 15 en 24 graden. Sluierstaarten zijn niet winterhard en zijn daardoor minder geschikt voor een vijver. In koud water zullen ze minder actief zijn en komt het water onder de 16 graden, dan kun je ze beter naar binnen halen.
Sluierstaarten zijn, net als gewone goudvissen, vissen die met soortgenoten samen leven. Neem er dus minimaal twee maar liefst meer. Omdat ze vrij groot kunnen worden is er ook een groot aquarium nodig. Voor twee jonge sluierstaarten is een aquarium van minimaal 60 centimeter lang nodig, maar ze groeien snel.
Ik zou zoveel voeren als ze in ongeveer 2 minuten op kunnen. Dit om te voorkomen dat ze honger krijgen of dat er teveel voer over blijft wat je water kan vervuilen. Verder heb ik begrepen dat je ze beter 2x per dag een beetje kunt geven dan 1x veel.
De Sluierstaart Goudvis houdt van planten om haar heen. Sluierstaarten zijn echte groen liefhebbers. Ze vindt het fijn als de planten aan de zijkant van het aquarium staan, zodat de Sluiervissen in het midden veel zwemruimte hebben. Geschikte planten zijn onder andere: Waterpest en Cabomba.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Ga uit van minimaal 50 liter per vis. Onthoud hierbij wel dat de bodembedekking, planten en andere goudvis benodigdheden ook ruimte innemen. Neem daarom voor vier sluierstaarten liever een bak van 250 liter dan 200 liter. Sluierstaarten leven graag in groepen, dus zet ze niet alleen in een bak.
De ideale temperatuur is tussen 10 en 20 ⁰C, maar ze overleven ook de winter in een diepe vijver. Siergoudvissen zoals de sluierstaart, de telescoop- en blaasoog hebben iets warmer water nodig, tussen 15 en 25 ⁰C. Hun ideale temperatuur schommelt rond de 20 °C. Ze overleven niet onder de 8 °C.
Zonder pomp is de kwaliteit van je water slecht, en al helemaal als je 2 sluiers in zo'n kleine bak houdt.
Sluierstaart ligt op de bodem
Ook hier kan de zwemblaas ervoor zorgen dat ze niet goed kunnen zwemmen. Een kapotte zwemblaas voorkomt dat de vis kan blijven drijven en zal daardoor steeds naar de bodem zinken. Hij zal nog wel ergens heen kunnen zwemmen, zoals naar het voer, maar zal daarna weer snel op de bodem liggen.
Je kan aan hun poepgat zien of het een mannetje of vrouwtje is. Bij vrouwtjes komt hij iets naar buiten. Lijkt zeg maar een beetje op een heel klein pukkeltje. En bij mannetjes loopt hij vlak/iets naar binnen.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.
In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten. Tropische vissen kunnen hierdoor ziek worden en het water word erg belast.
Goudvissen hebben geen maag
Sta je bij het aquarium je goudvissen te bewonderen. Komen ze vaak naar je toe en het lijkt erop dat ze om eten bedelen. Maar eigenlijk is dit een aangeleerd gedrag wat niets te maken heeft met honger hebben. Een goudvis kan namelijk geen honger hebben omdat een goudvis geen maag heeft.
Sluierstaarten zijn alleseters, plantaardig en dierlijk voedsel eten ze. Voer ze met eten dat naar de bodem zakt. Met drijfvoer loop je het risico dat ze teveel lucht binnenkrijgen. Geef ze een keer per dag te eten en zoveel als ze in een minuut op kunnen zonder restjes achter te laten.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Ververs het water dus (gedeeltelijk) een keer per week, om te voorkomen dat er te veel ammoniak en nitriet (schadelijke stoffen) in het water komt.
Echter, aan het gedrag van de vissen kunt u veel afleiden. Als er sprake is van een te laag gehalte aan zuurstof in de vijver, hangen de vissen loom en luchthappend aan de oppervlakte. Ook verdringen ze zich vaak massaal op die plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt.
De grootste (de goudvis) is nu circa 25cm inclusief staart. Dus dan zou het ongeveer (25-5)/2 is 10cm per jaar groei zijn. De sluiers zijn wel iets minder gegoeid de grootste is nu circa 20cm inclusief staart dus (20-5)/2 is 7.5cm per jaar.
Maanvissen kan niet sluierstaarten ook niet.
Well-known member. Botia, iemand die veel ervaring heeft met levendbarenden, zegt dat Guppies door inteelt zeer zwak geworden zijn en daarom enkel op 27/28 graden gehouden kunnen worden. Dat is geen goede combinatie met sluiers.
Het werkt als een soort uitbalanceren van het drijfvermogen. Door deze te ontluchten kunnen ze vervolgens makkelijker bij de bodem zwemmen. Vooral in dieper water zullen karpers dit vaker doen.”
Hoe lang je een vis moet overwennen ligt aan de waterwaarden van het oorspronkelijke water en het nieuwe water van je aquarium. Allereerst heeft de vis ongeveer 30-60 minuten nodig om te wennen aan de nieuwe leefomgeving.
Het antwoord is: nauwelijks. Vissen zijn koudbloedig, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de omgeving. Als het water onder het ijs afkoelt, dan daalt de temperatuur van de vis ook.