In de Marokkaanse keuken worden veel kruiden gebruikt. De smaken, geuren en kleuren van bekende gerechten zoals tajine en couscous worden bepaald door de kruiden die er in gaan. Populaire kruiden zijn zwarte peper, witte peper, gember en kurkuma.
Onze ras el hanout bestaat uit kurkuma, koriander, kaneel, venkel, kruidnagel, knoflook, komijn, anijs, cayennepeper, zwarte peper, maïsmeel, fenegriek en zout.
Baharat is Arabisch voor specerij en is voornamelijk geschikt voor het kruiden van vlees, maar wordt ook gebruikt voor het bijkruiden van soepen en sauzen. Een tweede bekende kruid is ras el hanout, dit staat voor “Het beste van de winkel”.
Tajine is verzamelnaam van Marokkaanse gerechten die in de gelijknamige stoofpot van aardewerk worden bereid. Onze tajine kruiden is een heerlijke mix van knoflook, ui, kurkuma, koriander, gember, kaneel, zwarte peper, komijn en zout.
Voor €1.75 kunt U 50 gram ras el hanout kopen bij De Kruidenkoning. Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van soms 20 of meer specerijen. Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Behalve een leuke eye-catcher voor in je keuken kun je met een tajine heerlijke gerechten maken. In een tajine kan het vocht rustig indikken in de groenten en het vlees zonder dat het verdampt (door de kegelvormige deksel kan het vocht niet verdampen) en waardoor de smaken langzaam op elkaar kunnen inwerken.
tijm (zn): الزعتر , حَاشَا(en) plant of the genus Thymus., زعتر , زَعْتَر(en) plant of the genus Thymus., صَعْتَر
Za'atar. Ook za'atar is een populair kruidenmengsel in het Midden-Oosten. Het is een soort wilde oregano, die smaakt naar een combinatie van tijm en oregano. Za'atar wordt vooral gebruikt in combinatie met brood.
Harissa poeder – Hot and spicy harissa gebruikt men dagelijks in de keukens van heel continentaal Afrika. Van oudsher bestaat dit mengsel uit chilipeper, koriander, komijn, knoflook en zout, maar er zijn veel regionale verschillen. Harissa bestaat ook als kant en klare pittige pepersaus in tubes.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Deze kruidige, frisse melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals sumac en tijm. Heerlijk in combinatie met brood of als dip voor groenten, maar ook lekker als marinade voor gevogelte of vlees. Za'atar is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk.
De hoofdingrediënten zijn bijna altijd paprikapoeder, zwarte peper en komijn, en daarnaast zitten er vaak nog kaneel, kruidnagel, koriander, kardemom en nootmuskaat in (jup, een heleboel kruiden die met een k beginnen). De smaak is warm en ietwat zoet, zoals perfect past in de keuken van het Midden-Oosten.
Râs el hânout betekent letterlijk "het hoofd van de winkel": râs (رأس) betekent "hoofd", hanout (حانوت) betekent "winkel", terwijl de gehele term een idafa is, een genitief, zoals die ook in oud Nederlands bestaat. Bijvoorbeeld in "Heer des Huizes", dit is de heer die aan het hoofd van het huis staat.
Alternatief. Een goed alternatief voor komijn is karwij(zaad). De beide zaden lijken veel op elkaar en worden dan ook vaak door elkaar gehaald, het enige verschil is dat karwijzaad krom is en komijnzaad recht. Naast de uiterlijke overeenkomsten heeft karwij ook een gelijkende smaak, waardoor het een goede vervanger is.
rozemarijn (zn): كليل , , إِكْلِيل الْجَبَل , إِكْلِيل الْغَار , ضِرْم ضَيِّق الْأَوْرَاق
salie (zn): مريمية , مَرْيَمِيَّة
Platte peterselie is ma3dnous, koriander is kosbar, en peterselie is peterselie.
ينسون , أَنْسُون , يانسون , يَانَسُون
In Marokkaans-Arabisch vertaalt peterselie naar: معدنوس .
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine. Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt. Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid.
Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.