Saté ajam is een Indonesisch gerecht waarbij kleine stukjes kip aan een houten spies worden geregen en vervolgens worden geroosterd. De kipspiesjes zijn op zichzelf al lekker, maar worden traditioneel geserveerd met satésaus, witte plakrijst en/of atjar.
Saté wordt gemaakt van kip (Saté Ayam), varkensvlees (Saté Babi), geitenvlees (Saté Kambing) of garnalen (Saté Udung). Maar er zijn inmiddels ook vele vegetarische varianten, bijvoorbeeld met de vleesvervanger tempeh. Het vlees wordt gemarineerd en geroosterd en overgoten met een lekkere saus.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Kipsaté met 3 stokjes. Kipsaté met 3 stokjes kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
In Nederland wordt voor saté meestal kip of varken gebruikt, maar in Indonesië is saté van geit, saté kambing, dé favoriet. Ik neem kip, maar deze tips gelden ook voor varkens-, rund- en geitenvlees. Ben je geen barbecueheld, kies dan voor vet vlees.
Saté is eigenlijk een gerecht uit Indonesië, waar gemarineerd vlees op een spiesje van hout wordt gegrild. Vaak wordt er niet meer bij geserveerd dan een sausje van ketjap en wat uitjes. De pindasaus is eigenlijk een Thaise gewoonte.
Satékip is een populair straatvoedsel uit Zuidoost-Azië . Het is gemarineerd vlees dat op spiesjes wordt gegrild en wordt geserveerd met een dip van pindasaus. Satékip wordt bereid met kip die wordt gemarineerd in een mengsel van limoen, honing, sojasaus, kerriepoeder, zachte pindakaas en kokosnoot.
In Nederland bestellen we pindasaus en satésaus allemaal door elkaar en velen van ons denken misschien dat het hetzelfde is. Toch is dit van oudsher niet het geval. Pindasaus is inderdaad de saus die gemaakt wordt van pinda's zoals wij verwachten.Met satésaus worden daarentegen alle sauzen bedoeld voor bij de saté.
Remia Satésaus Kant & Klaar is de glorieuze winnaar van de satésaustest van het Algemeen Dagblad. Drie kookprofessionals proefden voor de AD-test blind acht saté/pindasauzen uit de supermarkt. Remia kreeg met 8,5 het hoogste rapportcijfer.
Hoe lang moet je kipsaté bereiden? Verhit een koekenpan of grillpan met 2 eetlepels zonnebloemolie op hoog vuur. Bak de kipsaté in circa 8 minuten rondom gaar en goudbruin.
Ja, Satésaus kan ook bekend staan als Pindasaus, Bumbu Kacang of Sambal Kacang. Hoe smaakt een saté? Een zoute-zoete smaak voornamelijk van de pinda's .
Saté bevat veel eiwitten en vet. Kan saté een eiwitrijk, matig vetmakend alternatief zijn in de food court? Saté bevat veel eiwitten omdat het voornamelijk uit vlees bestaat. Het bevat ook veel vet, met name verzadigd vet, van de gemengde plantaardige olie en vette vleesdelen die voor de bereiding worden gebruikt.
Volgens de officiële definitie is saté alles wat op een stokje zit en gegrild is. Dit kan kippen- of varkensvlees zijn, maar in Indonesië maken ze ook saté van onder andere mosselen, geitenvlees, rund of octopus. En nog veel meer. Er zijn meer dan 200 soorten saté in Indonesië te vinden.
De winnaar als het gaat gezondste snack van de snackbar, is de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes.
De Indonesische publicatie Koran Jakarta beweerde dat sate, en uiteindelijk saté, afkomstig is van de Javaanse term sak beteng, wat één stokje betekent , en dat het gerecht al in de 15e eeuw bestond. Hoewel zowel Thailand als Maleisië het als hun eigen gerecht claimen, lag de oorsprong ervan in Zuidoost-Azië in Java, Indonesië.
Pindasaus of satésaus is een saus gemaakt van onder andere pinda's. De saus zoals deze in Nederland gebruikelijk is, is een afgeleide van een product uit Indonesië, waarbij de vervanging van pinda's door pindakaas en de toevoeging van melk of kokosmelk uit de Indische keuken afkomstig is.
Wil je voldoende voor iedereen? Reken er dan op dat je ongeveer 300 gram per persoon nodig bent. Wij vullen ieder schaaltje met 200 gram dus reken gemakkelijk uit hoeveel bakjes je nodig bent!
Invriezen. Open de gemarineerde kipreepjes en wikkel ze in goed afgesloten zakken. Leg ze terug in de vriezer voor maximaal 2 maanden . Kook ze bevroren zoals hierboven, verdubbel de aanbevolen tijd, tot ze gloeiend heet zijn. Vries de saus in een hersluitbare zak in en verwarm ze bevroren in een kleine steelpan, onder voortdurend roeren tot ze ontdooid zijn.
Saté is van oorsprong een Indonesisch en Maleisisch gerecht, bestaande uit drie of meer stukjes geroosterd vlees op een dunne houten spies, meestal van bamboe. De Indonesische naam ervoor is sate (soms ook sateh of satai). In Maleisië en Singapore komt men het vaak tegen als satay.
Beste pindasauzen
Het best uit de test kwam een Verstegen-variant met de naam Kant & Klare Satésaus natriumarm. Het testoordeel voor deze uitschieter is een 9,5 op een schaal van 0 tot 10.
Ongeveer 7 a 10 spiesen per kilo.
Unilever Benelux roept dinsdag twee soorten pindasaus van Calvé terug. De pindasauzen zouden mogelijk stukjes rubber bevatten. Het gaat om de Calvé Pindasaus Kruidig van 350 gram en Mild van 350 en 650 gram met de houdbaarheidsdatum 15-03-2023.
Als je ervoor zorgt dat er altijd met een schone lepel saus uit de beker wordt geschept, kun je de beker eenvoudig meerdere keren verwarmen in de magnetron. Sluit de pot achteraf goed af en bewaar hem in de koelkast.
De belangrijkste allergenen in satésaus zijn noten (meestal pinda's) en soja en gluten (sojasaus). Deze hebben een sterk herkenbaar smaak- en textuurprofiel dat klanten associëren met traditionele saté, waardoor ze moeilijk te vervangen zijn.
De originele betekenis van saté is een 'houten prikker met stukjes vlees'. Het gaat dus echt om het vlees dat op een bepaalde manier gesneden en geserveerd wordt. In Nederland wordt saté en satésaus nogal eens door elkaar gehaald. Satésaus is de saus op basis van pinda's (geen pindasaus) die erbij wordt geserveerd.