Wat is havermelk? Haverdrink is plantaardige 'melk' gemaakt van havervlokken, water en eventueel wat zoetstof of specerijen. De drank is populair om op te schuimen als een echte barista. Zo kan haverdrink zorgen voor het perfecte plantaardige schuim op je kop koffie.
Havermelk bevat meer calorieën, koolhydraten en vetten dan melk. Elke product heeft nadelen en voordelen zo is havermelk gemaakt van granen en bevat gluten. Een goed alternatief is soyamelk maar dat bevat weer wat meer vet.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Met haverdrink krijg je zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Al moet je wel meerdere glazen haverdrink per dag drinken voor een effect. Vaak is aan haverdrink calcium, vitamine B12 en D toegevoegd.
Sojamelk heeft het hoogste eiwitgehalte. Een gevarieerde plantaardige voeding kan overigens met gemak in voldoende eiwitten voorzien, je hoeft deze dus niet noodzakelijk uit je melk te halen. Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.
Haverdrank - ook wel ten onrechte havermelk genoemd - bevat vezels, wat kan helpen om een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wat te verlagen. Deze beta-glucanen verminderen namelijk de absorptie van het slechte LDL-cholesterol.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Een liter havermelk kost bijna vier keer zo veel als een liter koemelk. Maar de ingrediënten zijn veel water en een beetje haver, dus waar komen die kosten dan vandaan? Melk niet uit een koe, maar een plant.
Dranken op basis van noten en bonen, plantaardige margarine en vegaplakken: ze mogen hun huidige verpakkingen houden.
Havermelk bevat weinig eiwitten maar bevat net als andere plantaardige melksoorten (en in tegenstelling tot gewone melk) gezonde voedingsvezels die belangrijk zijn voor je darmen en je spijsvertering. Net als rijstmelk is havermelk een goede bron van snel verteerbare koolhydraten.
Als u een intolerantie (door VoedselintolerantieTest gedefinieerd als een food-specifieke IgG reactie) heeft voor haver, produceert uw lichaam een ontstekingsreactie op de eiwitten in voedsel of dranken met haver. Haver intolerantie is niet levensbedreigend en de reacties na consumptie van haver zijn meestal vertraagd.
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Havermelk is lichtzoet en heeft een structuur die vergelijkbaar is met de structuur van magere koemelk. Havermelk bevat een gemiddeld aantal calorieën en telt meer eiwitten dan de meeste plantaardige melkalternatieven.
De drank bevat 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium. De B-vitamines zitten oorspronkelijk in haver. De rest van de vitamine is aan het product toegevoegd. Ten opzichte van koemelk, zit er wel minder eiwit in Oatly havermelk.
Om havermelk te maken heb je slechts (glutenvrije) havermout, water en zout nodig. Eventueel kan je dit mengsel laten weken, maar voor een snelle versie is dit niet noodzakelijk.
Omdat volle melk meer vet bevat, bevat volle melk ook meer calorieën dan halfvolle en magere melk: een glas (150 ml) volle melk brengt ongeveer 100 kcal aan, een glas halfvolle melk ongeveer 70 kcal en een glas magere melk ongeveer 50 kcal.
Havermelk is best lekker. Het heeft iets zoetigs, en komt vooral goed tot zijn recht in een koffie verkeerd. Je kunt het ook prima gebruiken voor toetjes, sauzen en pappen.
Voeg ongeveer 50 tot 80 milliliter olie toe aan een liter havermelk. Eventueel kunt u een theelepel lecithinepoeder aan het recept toevoegen. Deze emulgator voorkomt dat de ingrediënten van de op te schuimen havermelk later uit elkaar vallen. Als je de havermelk meteen gebruikt, is dit meestal niet nodig.
Plantaardige melk en andere zuivelproducten
“Het is niet nodig om het uit de verpakking te halen, je kunt het gewoon in de vriezer te leggen”.
Kleine kanttekening: Kijk voor de amandelmelk en kokosmelk altijd naar de ongezoete variant. En pas op met havermelk en rijstmelk aangezien dit afkomstig is van granen en daarmee veel hoger zit in koolhydraten.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.