Ingrediënten. Ingrediënten: vruchtensap uit sapconcentraat en vruchtenpuree 80% (banaan 30%, sinaasappel 14%, aardbei 8%, mandarijn, appel, peer, aronia,), water, volkorenTARWE 1,5%, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma.
Voordelen van fruit als ontbijt
Het hydrateert, wat ideaal is omdat je 's nachts minstens 0,5 liter vocht verliest. Het is licht verteerbaar, wat prettig is omdat je spijsvertering nog op gang moet komen. Het is een gezonde bron van koolhydraten. Beter dan de meeste ontbijtgranen.
In een kant-en-klaar drink ontbijt zitten vaak veel – en vooral – suikers. Ga je voor het drinkontbijt, maak hem dan zelf! Je kunt het best een smoothie maken met vers fruit en dat mengen met wat yoghurt. De yoghurt maakt het voedzamer.
Hoewel een stuk fruit rijk is aan vezels, vitamines en mineralen, volstaat dat niet als ontbijt. Snel een appel meegrabbelen voor onderweg is dus geen goed idee. 'Je moet echt 300 à 400 calorieën opnemen om een voldaan gevoel te hebben dat duurt tot de lunchtijd. Zo voorkom je tussendoortjes.
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Havermout. Havermout is hét ingrediënt voor de ochtend. Dee vezels zorgen ervoor dat je er lang vol van zit, en ze houden je bloedsuikerspiegel op peil. Je maakt de havermoutpap met water of (plantaardige) melk en je kunt ultiem variëren met toppings, zoals fruit, noten en zaden.
Fruit gaat niet rotten in je maag
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden.
Eet je veel fruit tussen maaltijden door, dan kan je door de grote hoeveelheid aan fruitsuiker buikpijn, diarree of een opgeblazen gevoel krijgen. Ook bevat fruit veel zuren. Als je fruit eet, wordt je tandglazuur een beetje aangetast, maar in principe lost zich dat vanzelf op.
Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker. Ook is het voor ongeveer 11% de oorzaak van de sterfgevallen aan ischemische hartziekten en ongeveer 9% van alle sterfgevallen aan beroertes, over de hele wereld.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).
Kees de Graaf (hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan de universiteit van Wageningen) kan niet anders dan concluderen dat honderd procent fruit eten heel ongezond is. "Daar leef je niet lang op. Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken.
Het zijn niet enkel calorieën die tellen
Het lijkt eenvoudig: een cracker bevat gemiddeld 30 à 40 calorieën, een boterham 80. Leve de cracker voor een slanke lijn! Helaas zit het toch niet helemaal zo in elkaar. Want voor die ene boterham, eet je al sneller 2 crackers.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Kun je havermout beter met melk of yoghurt eten? Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf.
Het lijkt onwaarschijnlijk, maar multivitaminesap is vaak een onwaarschijnlijke suikerbom, zegt Annick Verween van Food 2 Know. “Ter vergelijking: in een glas cola zit gemiddeld 21 gram suiker, in een glas multivitaminesap soms 23... Dat zijn zowat vier klontjes per 20 centiliter!”
Sap van CoolBest bevat enkel het sap van geperst fruit. Daarom heeft ons sap de natuurlijke kleur, geur en smaak van het fruit. Het sap bevat dus nooit toevoegingen zoals suikers, zoetstoffen of niet natuurlijke grondstoffen.
Vers sap, geperst sap en sap uit pak zijn allen 100% geperst fruit. Fruit bevat alleen wel meer voedingsvezels dan sap. De hoeveelheden en verhoudingen verschillen dus wel. Voor een glas (200ml) CoolBest worden gemiddeld twee tot drie sinaasappels geperst.