De meest voor de hand liggende manier om uit de kast te komen is door erover te praten. Geef aan dat je iets wat voor jou belangrijk wilt delen en plan een moment waarop iedereen er de tijd en rust voor heeft.
Zeven op de tien jonge LHBTQIA+'ers geven in het onderzoek aan dat de meeste mensen in hun omgeving weten van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Bij drie op de tien weet bijna óf helemaal niemand het. Van de jongeren die het hebben verteld, vond meer dan de helft (53 procent) het moeilijk om dat te doen.
Kies een gepaste tijd en plek om uit te komen.
Dit kan je ouders laten denken dat je uit de kast komt omdat je boos bent, of omdat je de focus van een ander weg wil nemen. Vind of maak een tijd waarop het alleen jou en je ouders zal zijn. Dan zullen er geen andere afleidingen of onderbrekingen zijn.
Eerder uit de kast
In 2005 kwamen jongens gemiddeld uit de kast toen ze 17 jaar en 10 maanden oud waren. In 2017 was dat gedaald naar 17 jaar en 2 maanden. Bij meisjes ging die leeftijd in dezelfde periode omlaag van 16 jaar en 3 maanden naar 16 jaar en 1 maand.
Start met te tonen dat je je kind graag ziet, ook met wat die je net vertelde. Geef jezelf én je kind daarna de tijd om het te laten bezinken en hierover na te denken. Een coming-out kan heel heftig zijn voor zowel ouder als kind, soms is het beter om op een later moment het gesprek verder te zetten.
Toch durft 1 op 5 scholieren niet uit de kast te komen. In 2006 was 53% van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit, nu is dat gestegen tot 74%. De houding is in alle bevolkingsgroepen positiever, ook in groepen waar men van oudsher negatief over homo- en biseksualiteit denkt.
Het lijkt erop dat veruit de meeste mensen die hebben gevreeën met beide seksen uiteindelijk kiezen voor een homo-identiteit of een hetero-identiteit. Als je kijkt naar identiteit, is ruim 90% van de mannen en vrouwen hetero, en slechts 2,6% van de vrouwen en zo'n 4% van de mannen bi.
Ofwel, ongeveer 1 op 20 personen is LHB en 1 op de 15 mensen is LHBT. (Kuyper, 2018) • Bij vrouwen ligt het percentage dat lesbisch is tussen de 1,4 en 2,4%, en het percentage biseksuele vrouwen is 3,3%. Bij mannen is dat respectievelijk 2,6 tot 3,2% (homo) en 1,7% (bi) (Van Beusekom en Kuyper, 2018).
Iemand die in de kast zit worstelt met zichzelf, is ongelukkig, heeft zijn of haar identiteit of seksualiteit nog niet geaccepteerd en is bang voor de reacties daarop. Uit de kast komen betekent dat iemand eindelijk 'zichzelf' kan zijn, en gaat gepaard met opluchting, zelfacceptatie en een out and proud levenshouding.
Denk na over mensen waar je je tot aangetrokken voelt, of het nu mensen zijn die je persoonlijk kent, beroemdheden of zelfs fictieve personages. Als je merkt dat alle of de meeste mensen tot wie je je je aangetrokken voelt, van een ander geslacht zijn dan jij, dan is de kans groot dat je hetero bent.
Demiseksualiteit houdt in dat een persoon zich enkel seksueel aangetrokken tot iemand kan voelen wanneer hij, zij of hen een diepe emotionele connectie ervaart.
Jouw seksuele voorkeur omschrijft tot wie jij je seksueel (en meestal ook relationeel) aangetrokken voelt. Het kan hierbij gaan om een heteroseksuele, homoseksuele of biseksuele voorkeur. Als je het enkel over je seksuele voorkeur hebt, kan je aseksualiteit ook als seksuele voorkeur beschouwen.
Queer. Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen.
Coming Out is het moment dat een queer persoon vrienden, familie, collega's of de hele wereld vertelt over gevoelens en keuzes rondom geaardheid en genderidentiteit. Dit uit de kast komen staat in onze maatschappij centraal in de LHBTIQ-emancipatie: eindelijk in de openbaarheid jezelf kunnen zijn.
Jongeren die lesbische, homo, bi en/of transgender (LHBT) gevoelens hebben, staan daarnaast voor extra uitdagingen. Negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld komen veel voor. Dit maakt LHBT-jongeren kwetsbaar voor onder meer depressie en zelfmoord.
De Kast is een Nederlandse popgroep, afkomstig uit Friesland.
In nije dei ("Een nieuwe dag") is een Friestalige single uit 1997 van de Nederlandse popgroep De Kast. Het nummer is geschreven door Syb van der Ploeg, Kees Bode, Sytse Broersma, Nico Outhuijse, Peter van der Ploeg en Piet van der Kolk.
De zanger en zijn vrouw hebben het theater gebouwd in de gymzaal van de voormalige basisschool waar ze wonen. Mensen kunnen het ook huren als vergader- of repetitieruimte. De bewoners zijn sinds 2017 eigenaar van het pand in Kûbaard en trokken erin met als doel er ooit nog eens een theater van te maken.
Lhbti-leerlingen die 'uit de kast zijn', zijn dat nooit in een keer tegelijk bij iedereen. Lhbti-personen zullen hun leven lang voortdurend keuzes moeten maken bij wie en op welk moment ze bij bepaalde personen of groepen voor hun genderidentiteit of seksuele voorkeur willen uitkomen, of niet.
Hoe weet je of je lesbisch bent? Als jij zelf een vrouw bent en merkt dat je je aangetrokken voelt tot andere vrouwen zou het kunnen dat je lesbisch of biseksueel bent. In dat laatste geval val je zowel op vrouwen als op mannen.
Het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht wordt aseksualiteit genoemd. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel en ook aseksualiteit bestaat in allerlei vormen.
Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.
het kan moeilijk zijn voor een aseksueel. Want hoewel de seksuele aantrekkingskracht er misschien niet is, heeft een aseksueel wel degelijk emotionele behoeften. En dat botst soms. Aseksualiteit wordt, naast heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit, ook wel de vierde geaardheid genoemd.