Witte worst, ook wel witte pens of 'boudin blanc' genoemd, is dé guilty pleasure van heel wat mensen. Toch weten velen niet precies wat erin zit. Witte worst is eigenlijk een bereiding met mager wit vlees, melk, eieren, room, boter en vet. Het geheel gaat in de cutter en wordt op smaak gebracht.
De hagelwitte pensen zijn gemaakt van wit brood, geweekt in melk en ei. En vlees natuurlijk: mager varkensvlees en varkensbuik, gekruid met zout, peper, foelie, koriander, nootmuskaat en gember. De slager maalt het mengsel van brood en vlees, en vult het af in varkensdarmen.
Kan je witte pens koud eten? Witte pens of witte worst is een worst gemaakt van brood, melk, ei en varkensvlees. Voor de bereiding wordt dezelfde methode gebruikt als voor bloedworst, maar er wordt geen bloed gebruikt. Het gerecht wordt in België zowel warm als koud gegeten.
De witte pens is een Luikse specialiteit. Het is een vleesbereiding van gehakt wit vlees dat met Luikse marjolein gekruid wordt en in een darm wordt gestopt. De worst wordt nadien in water gekookt. De pens wordt warm of koud gegeten, soms in de pan of op de barbecue gebakken.
Witte worst, ook wel witte pens of 'boudin blanc' genoemd, is dé guilty pleasure van heel wat mensen. Toch weten velen niet precies wat erin zit. Witte worst is eigenlijk een bereiding met mager wit vlees, melk, eieren, room, boter en vet. Het geheel gaat in de cutter en wordt op smaak gebracht.
Bloedworst is een worst gewoonlijk bestaande uit een mengsel van bloed (meestal van het varken, maar er bestaat ook runderbloedworst), vet of reuzel (smout), spek, kruiden en vulmiddelen (rogge, brood, gerst, en/of havermout). Het is een bijproduct van de slacht en werd vroeger traditioneel in de herfst gemaakt.
Weet dat een bloedworst al is voorgekookt: je kan hen dus gewoon rauw eten. Laat een bakbloedworst 5 minuten zachtjes bakken aan elke kant.
Portie = 150 g.
Eén pens weegt ongeveer 130g/ stuk.
Deze witte pensen worden ambachtelijk gemaakt op de boerderij en verliezen geen vet in de pan. Houdbaarheid bij invriezen: mocht je dat wensen kun je het vlees invriezen. Haal het uit de verpakking en wikkel het in folie.
Bloedworst bevat 386 kcal, 12,4 g eiwit, 8,5 g koolhydraten en 32,6 g vet per 100 gram. Het zal je misschien verbazen maar er zitten meer onverzadigde dan verzadigde vetten in bloedworst. Het mineralengehalte is vrij hoog. IJzer springt eruit maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk.
Bloedworst, zwarte pens, beuling… in de volksmond wordt er altijd hetzelfde mee bedoeld: een worst van bloed en varkensvlees in een varkensdarm. Afhankelijk van de streek wordt de ene benaming net iets meer gebruikt dan de andere.
In Keulen wordt de worst traditioneel gegeten met gesmoorde uienringen en heet dan Keulse kaviaar (Kölscher Kaviar). Soms eet men de worst en uienringen rauw, maar dat is minder.
Bloedworst is een donkerkleurige worst die zijn naam dankt aan het varkensbloed dat gebruikt wordt bij de bereiding. Naast bloed bevat de worst ook 'een mengsel van fijngesneden vlees, meel of fijngemaakt brood, niervet en specerijen' (WNT).
Je moet er van houden; bloedworst. De bittere zoete smaak is echt top. Deze culinaire variant was echt goed zacht van smaak en heerlijk in combinatie met de puree van zongedroogde tomaten.
De pens is de eerste maag van de voormagen bij herkauwers. Pens wordt in Nederland gebruikt als diervoeder en zelden tot nooit gebruikt voor menselijke consumptie. Pens mag alleen worden verkocht voor humane consumptie als het gezouten, verhit (gebroeid) of gedroogd is.
De functie van de pens is opslag van het ruw voer, menging van de inhoud ter onder steuning van de fermentatie en absorptie van de fermentatieproductie, met name de vluchtige vetzuren. De pens en de netmaag worden vaak als een geheel beschouwd en de samentrek kingen van deze voormagen zijn ook aan elkaar gekoppeld.
De netmaag is een belangrijk orgaan voor het transport van de voedselbrij in de voormagen. Door zich te ontspannen zuigt de netmaag kleine voedseldeeltjes aan, terwijl bij een samentrekking voerdeeltjes en vloeistof via de boekmaagopening worden afgevoerd of opnieuw over de voedselbrij in de pens worden gegoten.
Gegarandeerde houdbaarheid van 7 dagen .
Beschrijving. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Nadat de verpakking is geopend is het product beperkt houdbaar. Vleeswaren kunnen 2 á 3 maanden in de diepvries bewaard worden bij een tempratuur van -18°C.
Wil je bloedworst in de vriezer leggen? Doe dit dan vóór de TGT-datum. Je kunt de bloedworst dan maximaal drie maanden bewaren. De vriezer moet hiervoor een temperatuur hebben van maximaal -18 graden Celsius.
Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit. Dat is natuurlijk zonde. Met name bij een romige mayonaise is dit het geval.
Wat is het verschil tussen bloedworst en bakbloedworst? Bloedworst wordt al in plakken gesneden verkocht en bevat veel meer zout als de bakbloedworst om het product te conserveren. Bakbloedworst wordt net als de worst van Zorg & Natuur als hele worst geleverd.