Meestal werkt het prettiger om lauwwarm water zachtjes uit een beker over je oog te schenken. Het beste werkt een speciale oogdouche of oogspoeling. Dit is een spoelfles welke op het oog gezet kan worden. Door erin te knijpen wordt het oog gespoeld met vloeistof die het oog desinfecteert en de PH neutraliseert.
De oogspoelfles wordt op het oog geplaatst en is voorzien van een ergonomische oogschelp die ervoor zorgt dat het oog geopend blijft tijdens het spoelen. Door in de fles te knijpen wordt het oog met een zachte straal schoongespoeld en kan de schadelijke stof worden geneutraliseerd.
Een oogdouche wordt over het algemeen (gelukkig) vrijwel nooit gebruikt. Voorkom daarom dat er zich bacteriën of andere ziektekiemen in het stilstaande water in de waterleiding vormen. Controleer ook regelmatig of de oogdouche nog goed werkt.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Natriumchloride is hetzelfde als keukenzout. Het komt van nature voor in het lichaam in een sterkte van 0,9%. Deze sterkte heet fysiologische zoutoplossing. Om het oog te spoelen bij oogirritatie door rook, stof, allergie of infectie.
Heb je een gevaarlijke stof in je oog gekregen? Spoel dan direct je oog met zacht stromend lauw kraanwater. Doe dit minstens 10 minuten.
· onmiddellijk spoelen (zo lang mogelijk), elke seconde telt. · arts waarschuwen, ambulance bellen. · bij bijtende stoffen de arts onmiddellijk op de hoogte stellen van de samenstelling. Bij gebruik van de nood- of oogdouche wordt een minimale spoeltijd van 15 minuten geadviseerd.
Spoel uw oog direct en grondig, minstens tien minuten met lauw kraanwater (niet te warm, aangezien heet water ook etst). Probeer in de straal van het kraanwater te kijken, ook al kan dit moeilijk zijn. Nog beter is om uw hoofd in een bak lauw water te stoppen.
De gevaren van strooizout en keukenzout zijn echter vergelijkbaar. Bij oogcontact geeft natriumchloride lokale irritatie, en pijn in de ogen. Na het wegspoelen met water is dit gewoonlijk snel over. Alleen bij het aanhouden van de oogklachten is een bezoek aan de oogarts nodig.
Beperk inname van natrium - Teveel zout is slecht voor de ogen. Het kan het risico op staarontwikkeling verhogen. Eet voedsel met minder zout en kijk naar het natriumgehalte op verpakte en ingeblikte voedingsmiddelen. Een evenwichtige voeding bevat ongeveer 2000 mg natrium per dag.
Wat is een vuiltje in je oog? Vuil kan aan de voorzijde van je oog zitten, op het oogwit of op het hoornvlies. Dit kun je goed in de spiegel zien. Maar het vuil kan ook achter je onderste of bovenste ooglid zitten.
Een oogspoeling wordt ook wel een oogdouche genoemd. Het is bedoeld om de ogen te zuiveren wanneer deze in contact zijn geweest met schadelijke stoffen of vuil-of stofdeeltjes. Het is belangrijk om het kwetsbare oog goed te beschermen.
Een goed onderhoud verhoogt de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van je nooddouche. Zo blijft ze betrouwbaar en veilig voor je gebruikers. Volgens de normen EN 15154 en ANSI 2 358.1 moet je wekelijks een controle uitvoeren en jaarlijks je douches laten onderhouden.
Capaciteit: nooddouches minimaal 80 liter per minuut, oogdouches 6 liter per minuut en gelaatsdouches 12 liter per minuut. Aanbevolen watertemperatuur ligt tussen de 15 en 35 graden Celsius. Hoger dan 37 °C: schadelijke interactie van de chemicaliën met de ogen/huid.
Na gebruik van een oogdouche moet u het badje onderdompelen in kokend water en vervolgens ondersteboven laten drogen. Het oogbadje mag voor de helft gevuld worden met vers gekookt water of met een speciale oogwassing. Houdt bij het gebruik uw hoofd een beetje naar voren gebogen en plaats het badje tegen uw oog.
Als de ontsteking minder wordt kunt u, alleen na overleg met uw arts, weer oog make-up gebruiken. Wrijf dan niet in het geïnfecteerde oog en zorg dat u eventuele make-up zo voorzichtig mogelijk verwijdert zonder het oog te irriteren. Kan ik normaal douchen en mijn haar wassen? Ja, dat mag gewoon.
Een beschadiging van het hoornvlies geneest meestal binnen 1 of 2 dagen. U spreekt met de huisarts af wanneer u voor controle komt. Ook na die 2 dagen mag u nog een paar dagen niet in uw oog wrijven. Het hoornvlies kan anders opnieuw beschadigen.
Een oogontsteking gaat vaak binnen 1 tot 2 weken vanzelf over, óók als een bacterie de oorzaak is. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Bovendien kunnen ze irritatie in het oog en een allergische reactie geven. Wrijf niet in uw ogen en was regelmatig uw handen.
Heb je het gevoel alsof er een vuiltje of korreltje in je oog zit dat je er maar niet uit krijgt? En is je oogwit een beetje rood? Dan heb je waarschijnlijk last van een bindvliesontsteking. No worries: het gaat vanzelf weer over.
De oorzaak van de oogontsteking is het adenovirus. Het virus geeft niet alleen klachten in de darmen of luchtwegen. Ook uw oog is gevoelig voor deze infectie.
Welke klachten heb ik bij een oogontsteking? Bij een oogontsteking kunt u de volgende klachten hebben: Rode ogen, vooral de binnenkant van uw oogleden en het oogwit kunnen rood zijn. Tranende ogen.