De dürum (wrap), wat in het Turks letterlijk opgerold betekent, vullen we met de gekruide kip(dij) en vullen hem verder met wat rauwkost van wortel, ijsbergsla, tomaat en rode ui. Serveer met cacik (of knoflooksaus) of wat dacht je van wat sambal.
Het eiwit van durum bestaat voor ongeveer 56-65% uit gluten (gliadine en glutenine), ongeveer hetzelfde percentage als in gewone tarwe (Triticum aestivum) het geval is. Het is de enige tetraploïde tarwesoort die nog veel wordt verbouwd. 10% van het tarweareaal wordt beteeld met durumtarwe.
Het Turkse vleesgerecht werd gemaakt met kalfs of lamsvlees. Dit vlees wordt heerlijk gekruid en gegrild op een draaiend spit. Als het vlees gegrild is wordt het in dunne reepjes afgesneden en vaakgegeten in een pita brood of durum.
Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip. Het vlees wordt meestal tussen een dubbelgevouwen pita gelegd, samen met tzatziki en groenten als tomaten, uien, sla en komkommer.
Wraps / Dürum
Wrap betekent inpakken en dürüm is Turks en betekent letterlijk “opgerold”. Oftewel beide bekende begrippen betekenen eigenlijk hetzelfde.
WereldgerechtenKnorr Turkse Dürüm is een Turks gerecht met durumbroodjes gevuld met kruidige kipreepjes, groenten en yoghurtsaus. Met Knorr Wereldgerechten kun je alle kanten op.
Gemiddeld bevat een durum döner tussen de 600 en 800 kcal, afhankelijk van de ingrediënten. Door slimme keuzes te maken, kun je genieten van je favoriete snack zonder je gezonde levensstijl te veel in gevaar te brengen.
Een van de populairste gerechten blijft echter de döner kebab. Een platbrood met aan het spit gesneden vlees en groenten, döner is een typisch Duits gerecht. Maar hoe is dit oorspronkelijk Turkse gerecht in Berlijn terechtgekomen en heeft het de erfenis gekregen die het vandaag de dag heeft?
Kip kebab kan zeker een gezonde keuze zijn. Kip zelf is een goede bron van eiwitten en bevat minder vet dan rood vlees, wat het een gezondere optie maakt.
Turkse pizza of wel dürüm bestaat uit een opgerolde lahmacun (Turkse deegbodem met een dun laagje gekruid gehakt), gevuld met: Kipshoarma, sla, komkommer, tomaat, feta, pittige rode ui en knoflooksaus. Lahmacun is een traditioneel Midden-Oosters gerecht.
Vul een (dürüm) tortilla met ijsbergsla, wortel, rode ui, tomaat en vervolgens riant met de kip kebab. Naar smaak cacik, knoflooksaus en/of sambal toevoegen.
Durum betekent in het Latijn 'hard' en de soort is de hardste van alle tarwesoorten. Dit verwijst naar de weerstand van het graan tegen het malen, met name van het zetmeelrijke endosperm, waardoor deeg gemaakt van het meel slap of 'zacht' wordt.
Dürüm (een woord uit het Turks dat letterlijk "opgerold" betekent) wordt als benaming gebruikt voor het serveren van een maaltijd met deeg. Het is gemaakt van deeg dat op een speciale wijze bereid is op een bakplaat. Het kan gevuld worden met vlees of groenten of het kan apart naast de maaltijd gebruikt worden.
Dürüm is een lavashbrood gevuld met een ingrediënt en opgerold, vergelijkbaar met een burrito. Het kan met alles gevuld worden, het hoeft niet per se "döner" te zijn. De foto hieronder toont een "Köfte Dürüm" Döner kebab is een t...
Naast het feit dat het durum tarwe een hoog gluten gehalte heeft, bevat het ook een hoog eiwitgehalte. De eiwitten zorgen ervoor dat je lang een vol gevoel hebt, dit maakt durum tarwe een ideale toevoeging als je aan het diëten bent. Gebruik durum tarwegriesmeel als basis voor het maken van pasta, brood en koekjes.
Afhankelijk van het percentage vlees en saus bevat een normale döner kebab zo'n 600 tot 700 calorieën . Döner kebabs van kip of kalkoen bevatten minder calorieën (ca. 500 – 600).
A: Voedingsdeskundige Cindy Williams onderzocht: "Kebabs zijn een gezondere fastfoodoptie omdat ze niet gefrituurd zijn en brood en salade bevatten. Kebabvlees bevat echter wel vet en de hoeveelheid varieert afhankelijk van het gebruikte vlees .
Het grote verschil tussen kebab en pita is dat het hierbij gaat over het broodje en bij kebab gaat over het vlees dat aan het spit gebakken wordt, om vervolgens eventueel in een pitabroodje te serveren. Kebab kan ook geserveerd worden op een bord met rijst en salade, terwijl pita een opzichzelfstaand gerecht is.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen.
Het vlees wordt gehakt met talg - een harde vette substantie van gesmolten vlees , en vervolgens gekruid met uien, tomaten en kruiden. Deze mix wordt gevormd tot een kegel en vervolgens geroosterd op een spitgrill op een langzame rotatie. Terwijl het wordt gekookt, komen de typische geur van döner kebab en de smaken ervan vrij.
Doner Kebab: Het vlees wordt op een groot verticaal spit geregen en langzaam gegrild terwijl het spit draait. Dunne plakjes van het vlees worden afgesneden als het gaar is. Shoarma: Het vlees wordt ook verticaal geroosterd op een spit, maar de manier van kruiden en snijden kan variëren.
Producten. In het Verenigd Koninkrijk gebruikt de keten rundvlees en kippenvlees dat uit Duitsland is geïmporteerd om "consistentie en kwaliteit te behouden", en hun wafelbrood is ook uit Duitsland geïmporteerd. De keten verklaarde in 2015 dat het vlees 100% halal is .
Het bevat weinig vet
Zoals bij elk type vlees, zijn er bepaalde soorten döner kebab die meer vet bevatten dan andere. U kunt echter magere stukken döner kebab kiezen en het toevoegen van sauzen of specerijen vermijden die het vetgehalte kunnen verhogen.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van lamsvlees, rundvlees, kip of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Deze echte lamsshoarma is in dunne plakjes gesneden van de lamsschouder en met diverse, natuurlijke kruiden op smaak gebracht.