Van de 18 aminozuren – de bouwstenen van eiwitten – waaruit collageen bestaat, zijn proline, glycine en hydroxyproline de belangrijkste. Samen hebben ze een aandeel van maar liefst 55 procent. Ook bestaan er meerdere soorten collageen, waarvan type I, type II en type III de bekendste zijn.
Collageen is een eiwit in je lichaam dat veel weefsels en organen vormt en ondersteunt. Je voedingspatroon aanvullen met collageensupplementen kan veel gezondheidsvoordelen bieden, waaronder het behouden van een gezonde huid, spiermassa, botten en gewrichten.
Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af.
Collageen is een stof dat al in je lichaam zit en van belang is voor stevigheid en elasticiteit van o.a. je huid, haar en nagels. Waarom collageen supplement geen onzin is, dat zit zo: hoe minder collageen er in je lichaam aanwezig is, hoe meer rimpels er zullen ontstaan.
Ook onze huid bestaat voor maar liefst 80% uit collageen. Het eiwit zorgt ervoor dat onze huid elastisch blijft. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen ons lichaam produceert - het is dan ook dé reden dat we rimpels krijgen en onze gewrichten en spieren stijver worden.
Collageen is een lichaamseigen stof. Het heeft geen bijwerkingen wordt beschouwd en erkend als veilig. Wanneer iemand wel een bijwerking ondervindt kan dit het gevolg zijn van een al bestaande allergieën of door het overschrijden van de aanbevolen dosering van 15 gram per dag.
Als je één van de volgende klachten hebt of verschillende symptomen samen, heb je mogelijk een tekort aan collageen. Verslapte of doffe huid, last van maagzuur of een opgeblazen gevoel, gevoelige darmen ( obstipatie of diarree),pijnlijke gewrichten, broze nagels of futloos haar.
Voeding met veel suiker of geraffineerde koolhydraten (die door het lichaam weer omgezet worden in suikers) tasten collageenvezels aan. Dit proces noemen we glycatie: de suikers zetten zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt.
Op welk tijdstip collageen innemen? Collageen kan de hele dag door, op elk tijdstip, gebruikt worden. Er bestaat een mythe over dat collageen afgebroken zou worden door maagzuur en dat je het daarom op een lege maag zou moeten gebruiken.
Het korte antwoord is: ja, collageen poeder werkt. Er zijn veel studies gedaan, waarbij positieve effecten op bijvoorbeeld de huid en gewrichten aangetoond zijn na inname van collageen supplementen.
Ben je op zoek naar de best geteste collageen poeder van één van de bekenste merken op de markt 2021 / 2022? Dan moet je zeker kiezen voor deze Lucovitaal Beauty Poeder. Als je bijvoorbeeld veel problemen hebt na het sporten met je spieren of blessures, dan is het slim om deze Collageenpoeder te gebruiken.
Ik begin met de huid, want daar was ik natuurlijk het meest benieuwd naar. Wat echt opvalt zijn de verschillen in de hydratatie van de huid. Vóór de inname gaven de deelnemers gemiddeld een 5,7 (op een schaal van 0 tot 10) voor hoe gehydrateerd hun huid was, na twee maanden was dit gemiddeld een punt gestegen naar 6,7.
Hoe lang duurt het voordat collageensupplementen werken? Elk individu is net zo uniek als de supplementen die ze nemen. Of het nu gaat om uw gewrichten van huid en nagels, het kan tot 3-4 maanden duren om resultaten te zien.
Dus 25 dagen wel, 5 dagen niet, en ga zo door. De reden voor deze pauze is dat we niet willen dat je lichaam er een tolerantie voor opbouwt. Immers, dan reageert je lichaam er niet meer op, wordt het niet meer gestimuleerd extra collageen aan te maken en ben je terug bij af.
Groente en rood fruit
Rode vruchten bevatten veel lycopeen. Dit middel zorgt voor een verbeterde productie van collageen. Producten waaraan je hierbij kunt denken, zijn sinaasappels, citroenen, kiwi's, mango, grapefruit en ananas. Groentes zijn ook bevorderlijk voor de productie van collageen.
Bestaande rimpels verdwijnen er helaas niet door, maar wie vanaf nu gezond gaat eten, krijgt wel degelijk minder nieuwe rimpels.
Conclusie: Hoeveel collageen per dag heb je nodig? Van gehydrolyseerd collageen is de aanbevolen hoeveelheid per dag tussen de 6 en 10 gram. Bij natief collageen is de structuur nog volledig intact, waardoor je bij 40MG per dag al resultaten ervaart. *Beide vormen van collageen leveren mooie resultaten.
Gehydrolyseerde collageen is afgebroken in aminozuren, bouwstoffen van eiwitten. Hierdoor wordt collageen makkelijker opgenomen in onze darmen en afgegeven door de bloedbaan waar de collageen het meeste nodig is. Met collageen in poedervorm krijg je meer van aminozuren binnen dan bijvoorbeeld bij een collageen capsule.
Collageen is een eiwit die de spieraanmaak stimuleert. Als je meer spieren hebt, zullen er meer calorieën verbrand worden en daarmee je vetmassa verlaagd worden. Hierdoor krijgt je lichaam weer mooie contouren en een slanke vorm. Het is dan ook een belangrijke functie van collageen om spier aanmaak te stimuleren.
Collageen zorgt in onze huid voor structuur en stevigheid, hyaluronzuur dus voor hydratatie. Beide stoffen nemen naarmate we ouder worden af, maar kunnen we gelukkig aanvullen. Door collageen en hyaluronzuur in te nemen in onze voeding als supplement, capsule of poeder werkt het van binnenuit.
Wanneer er bijvoorbeeld zoetstoffen of smaakstoffen worden toegevoegd, geeft dit meer kans op allergische reacties en werkt het minder. Kortom, eigenlijk kan collageen helemaal geen kwaad. Er zijn geen collageen bijwerkingen en het is niet zo dat je een overdosis kunt nemen.
Het is klinisch bewezen dat de bioactieve collageen peptiden van Verisol de huid significant verstevigen én rimpels zichtbaar verminderen na slechts 4 weken van dagelijkse inname.