Een bitterkoekje is een koekje dat bestaat uit een mengsel van gemalen bittere amandelen, kristalsuiker en eiwit.
Na verloop van tijd kunnen deze koekjes te hard worden. Doe ze in dat geval in een trommel of zakje met een boterham. Het vocht uit de boterham zorgt ervoor dat de koekjes weer wat zachter worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor taaitaai en bitterkoekjes.
Wij adviseren u de bitterkoekjes maximaal 2 dagen op kamertemperatuur te bewaren. Als u ze langere tijd goed wilt houden kunt u de koekjes in de koelkast of vriezer bewaren.
AH Bitterkoekjes bestellen | ah.nl.
Bitterkoek dateert van voor de Middeleeuwen. Lange tijd werden bitterkoekjes geserveerd als een stel in ondertrouw ging. Het zoete (suiker) en het bittere (amandelen) stonden symbool voor het huwelijk, met zijn pieken en dalen. Een variant daarop was het serveren van bitterkoekjes met zoete thee.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De boterkoek is na ontvangst zo'n 3 to 4 dagen in de koelkast te bewaren en kan wanneer je 'm invriest tot wel 3 maanden houdbaar zijn.
Bitterkoekjes behoren tot enkele van de populairste Hollandse koekjes en danken hun naam aan de smaak van de bittere amandelen. Bitterkoekjes zijn 'spijskoekjes' net als bijvoorbeeld Weespermoppen, Italiaanse Amaretti of Paleisbanket, maar dan met een amandelspijs die traditioneel van bittere amandelen wordt gemaakt.
Bitterkoekjesspijs lijkt op Wellingtonspijs. Het verschil zit hem in de amandelen. Een deel van de gewone amandelen is vervangen door bittere amandelen of door (bittere) abrikozenpitten. De verhouding van de grondstoffen verandert hierdoor niet.
Je kunt het best je koekjes bewaren in een afgesloten trommel. In een koektrommel blijven de koekjes ongeveer 4 tot 6 weken goed. Je kunt kiezen voor een trommel die je luchtdicht kunt afsluiten of voor de bekende metalen koektrommels.
Waarom worden zachte koekjes hard en harde koekjes zacht… als je ze niet snel genoeg opeet? “Aan het eind van het bakproces zit er in harde koekjes veel minder vocht dan in de lucht rondom. Maar koekjes hebben graag een evenwicht, dus gaan ze vocht uit de lucht rond hen opnemen, waardoor ze wat weker worden.
Even kort samengevat: Het maakt niet uit waar je de koekjes in bewaart, zolang je het maar gescheiden houdt en goed luchtdicht is. Dus of het nou een blik, trommel, bewaarbox met luchtdichte deksel of plastic zak is, het kan allemaal.
Koektrommels zijn bedoeld om koekjes in te bewaren. Met als doel dat ze vers en knapperig blijven. Oorspronkelijk werden koekjestrommels gemaakt van metaal. Maar tegenwoordig zijn de meeste van blik.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Helaas niet. Oreo koekjes bevatten tarwe en zijn daarom niet geschikt voor een glutenvrij dieet.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Gluten zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Een glutenvrij dieet is helemaal vrij van deze granen. Graanproducten zijn bijvoorbeeld brood, pasta, muesli en pizza. Lees het etiket op de verpakking voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Bittere amandelen bevatten cyanogene glycosiden (met name amygdaline), waaruit het giftige blauwzuur (waterstofcyanide) kan worden vrijgemaakt. Hoe bitterder ze smaken, hoe giftiger ze zijn.
Jodenkoeken worden traditioneel bereid met drie essentiële elementen, namelijk overdadig vet (boter), bloem en suiker, maar zonder gist (en zonder water, dat ongewilde fermentatie kan veroorzaken).