Fietsen met een versleten knie is zeker mogelijk. Sterker nog, fietsen is de sport/activiteit die je het langst kan blijven doen met een versleten knie. Het belangrijkste met knieartrose is om te blijven bewegen. Als je knieartrose hebt zorgt fietsen voor de minste gewrichtspijn.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Bij een versleten knie is het aan te raden om zwaar belastende activiteiten, zoals langdurig staan of zware dingen tillen, te vermijden. U kunt de klachten namelijk veel erger maken. Hierbij is het wel aan te raden om te blijven bewegen, aanzien beweging juist de knieën soepeler maken.
Voor uw artrose klachten is het belangrijk om minimaal een halfuur per dag te blijven bewegen. Zo voorkomt u overbelasting van uw gewrichten. Door uw gewrichten niet plotseling, maar constant te belasten wordt de pijn verzacht. U kunt zelf het tempo bepalen en hoe ver u van plan bent te fietsen.
Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar u het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor uw kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Tijdens fietsen is er niet echt een schokmoment in je knie en is daarom minder belastend. Door fietsen train je je bovenbeenspieren en zorg je ervoor dat het gewricht soepel beweegt. Stel wel goed je zadelhoogte in. Als je knie tijdens het trappen teveel gebogen is, kan dat klachten veroorzaken.
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
Waar zit de pijn bij knieartrose? Meestal in de knie en knieholte. De pijn kan uitstralen naar het onder- en bovenbeen. Om het aangetaste gewricht te ontlasten, ontstaat vaak de neiging om de gezonde gewrichten aan de andere zijde te overbelasten.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een knieprothese? De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Het is belangrijk om regelmatig te bewegen met knieartrose, maar deze niet te belasten. Fietsen levert voor mensen met knieartrose meestal de minste gewrichtspijn op. Je bent dan actief bezig zonder je kniegewricht te belasten. Wanneer je aan het fietsen bent, hoeven je benen je gewicht niet te dragen.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Zaken om te controleren zijn onder meer je zadelhoogte, de afstand tussen het stuur en je zadel en de lengte van de pedaalarmen. 'Een zadel dat te laag staat, zal ervoor zorgen dat de hoek in je knie te krap wordt op het hoogste punt, waardoor de dwarskracht die de knieschijf tegen het dijbeen drukt groter wordt.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
lopen op een harde ondergrond (asfalt, beton). lopen met schoenen die onvoldoende de schokken van de landing absorberen of qua ondersteuning niet aan de voetvorm zijn aangepast. (geringe) standafwijkingen van de knieën (bijvoorbeeld x-stand) of voeten (bijvoorbeeld knik-platvoeten). overgewicht.
Op de e-bike met reuma of artrose
Dit maakt fietsen een stuk makkelijk en voorkomt pijnklachten. U belast de gewrichten in uw benen minimaal. Door het rondtrappen van de pedalen versterkt u de spieren.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).