Voor zover bekend zou de oudste Zilvermeeuw ooit een leeftijd van 36 jaar hebben bereikt. Op de tweede plek volgt een ex. van 34 jaar en 10 maanden; de derde plek wordt ingenomen door een Zilver van 33 jaar en 10 maanden.
Ze kunnen niet zoals een koolmeesje tussen takjes en gebladerte laveren. Ze zouden hun vleugels kwetsen aan al dat klein gedoe. Meeuwen hebben ruimte nodig om te landen, en om te starten. Geen bomen dus.
De grotere soorten krijgen na vier jaar hun volwassen verenkleed, bij de kleinere soorten is dit over het algemeen na twee jaar al het geval. De grootste soorten hebben een hoge levensverwachting: er is een geval bekend van een zilvermeeuw die 49 jaar werd.
Meeuwen zoeken 's avonds zeeën, meren, rivieren, plassen of spaarbekkens op om te overnachten. Daar zitten ze op een veilige afstand van predatoren. Vooral open wateren die vanuit de lucht snel in het oog springen zijn zeer geliefd.
Ze eten van alles. Het liefst mosselen, kokkels, krabbetjes en wormen. Meeuwen uit de stad eten allerlei afval. Ze vissen zelf niet, maar lusten wel vis en visafval.
Er komt algvorming en botulisme. Ook zit er te veel zout in brood, vogels kunnen het brood en het zout niet goed verteren en gaan vroegtijdig dood. Ze worden lui, brutaler, opdringerig en soms zelfs aanvallend, ook gaan ze met elkaar vechten.
„Het betreft een seksuele lokroep, zeg maar het meeuwen-equivalent van de grommende motor of de opgevoerde brommer.” Met hun stemgeluid proberen de dieren een partner aan te trekken. Ook willen ze er een territorium mee veroveren of verdedigen. Dat verklaart waarom de dieren vooral krijsen rond de broedperiode.
Meeuwen zijn namelijk goed aangepast aan het leven aan de kust. Een flinke slok zout zeewater is de gewoonste zaak van de wereld en op open zee is het zelfs noodzakelijk om te overleven.
Geen herrie van meeuwen in de winter
Deze meeuwen maken vooral herrie als ze jongen hebben. In de winter hebben zij die niet, daarom is het nu zo lekker rustig in de stad en op Scheveningen. Naast de kleine mantelmeeuw en de zilvermeeuw is er nog een soort in Nederland: de kokmeeuw.
De meeuwen vormen een niet alledaags schouwspel van soms hele wolken meeuwen die honderden meters boven de grond, zigzaggend door de lucht zweven, om te happen naar mieren in de lucht. Mannetjesmieren vliegen tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht omhoog, achter de mierenkoninginnen aan.
Simpel: het dier staat, anders dan de eend, fazant of houtdief, niet op de jachtlijst. Je mag er dus niet op jagen. En als er wel een meeuwenpasteitje op het menu stond, zou dat maar een klein hapje zijn. Want een meeuw lijkt behoorlijk groot, maar bestaat goeddeels uit veren.
zicht is dus erg belangrijk voor ze. Toegevoegd na 2 minuten: nog vergeten; verder beschikt de meeuw over dezelfde zintuigen als de mens. ook de meeuw kan horen, voelen, proeven en ruiken.
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros. Ze heeft de naam 'Wisdom' gekregen, is nu 67 jaar en broedt nog elk jaar een ei uit! Dat is toch fantastisch. Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40).
Uiteraard zijn vogels zoals pinguïns, eenden, zwanen, aalscholvers, pelikanen, meeuwen, futen, meerkoeten, e.v.a. voorbeelden van vogels die niet alleen kunnen zwemmen, maar waarvoor dit zwemmen zelfs essentieel is voor hun voortbestaan (voeding).
Gemiddeld wordt deze meeuwensoort niet veel ouder dan 5 of 6 jaar. Regelmatig zien vogelaars oudjes van rond de 20 jaar, maar dertig is echt zeldzaam.
Je kunt het jong ook zelf bijvoeren met geweekte brokken kattenvoer of hondenvoer tot hij groot genoeg is. Maar pas op, want teveel voeren kan ervoor zorgen dat ze lui worden. Aan het geluidsoverlast is helaas weinig te doen. Bedenk dat deze periode slechts enkele weken duurt.
Geef meeuwen geen eten
Meeuwen hebben geen extra voer nodig. Voeren is ongezond voor de dieren en het trekt ook ongewenste diersoorten aan. Het kan ook leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen. In Haarlem is het in de openbare ruimte bovendien niet toegestaan om vogels te voeren.
Begin maart zijn de paringsrituelen in volle gang en eind april zijn de nesten klaar voor gebruik. In de laatste dagen van april en begin mei worden er drie eieren per meeuwenpaar gelegd. Tot het moment dat de eieren uitkomen, blijft de overlast meestal redelijk binnen de perken.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen. Zo kunnen de eitjes bevrucht worden. Het aantal eieren dat wordt gelegd, verschilt sterk van soort tot soort. Eens die zijn uitgebroed, staat de opvoeding van de kroost voor de deur.
Leefgebied. Broedt en leeft langs de kust, vooral op de Waddeneilanden en in de Delta. In kolonies in duinen, op kwelders, schorren en dijken. Maar ook landinwaarts rond rivieren en meren en laat zich ook in de stad zien, waar op daken wordt gebroed.
Je kunt onder andere denken aan een vlieger als meeuwen verschrikker. Ook kun je meeuwen verjagen met laser. Ook meeuwenoverlast op daken is goed tegen te gaan. Op donkere en bewolkte dagen kunnen je meeuwen verjagen met een handlaser of met een laserautomaat.
Vogels zijn 'kijkdieren', hun ogen vormen hun belangrijkste zintuig. De ogen van een vogel zijn in verhouding tot de kop zeer groot en opzij geplaatst. Daardoor kunnen ze bijna alles overzien. Het oog is zo groot dat het perfect in de oogkas past en er maar nauwelijks ruimte is voor spieren.
Kleine Zeemeeuw 34 K.M". Sperwer 28 K.M. Zilvermeeuw 49.5 K.M. Mantelmeeuw 40 K.M.