Vermijd zoveel mogelijk de druk op uw neus. Slaap daarom op uw rug, met uw gezicht iets verhoogd. Dit kan bijvoorbeeld door te slapen op twee kussens.
Na de neuscorrectie raden wij absoluut aan om enkele weken op uw rug slapen. Als u normaal gesproken op uw zij of buik slaapt, kan het moeilijk zijn om u aan deze verandering aan te passen. Werk nu aan het veranderen van uw slaappositie, ter voorbereiding op uw operatie. Oefen zoveel mogelijk op uw rug te slapen.
Ook bij het slapen in de nacht gebruikt u in ieder geval de eerste week een extra kussen en is het beter om op uw rug te slapen teneinde uw gezicht zo veel mogelijk te ontlasten.
de eerste twee weken mag u douchen, maar niet te lang en niet te warm en het neusverband moet droog blijven; de eerste twee weken moet u druk op uw neus vermijden. Dus niet voorover bukken, persen of snuiten; als u zich goed voelt, kunt u na twee weken uw werk hervatten.
Adviezen voor thuis Slapen/rusten Het is belangrijk om niet helemaal plat te liggen in bed. U heeft minstens twee kussens nodig om het wondgebied niet te veel te laten stuwen. Bloedverlies De eerste 24 uur na de operatie is er bloederige afscheiding uit de neus.
Leefregels na de operatie
Vermijd de eerste 3 weken druk op het hoofd (niet voorover bukken of zwaar tillen). Vermijd de eerste 6 weken activiteiten en sport waarbij de neus geraakt kan worden. Geen bril dragen (overleg dit goed met uw plastisch chirurg). Snuit de eerst 4 weken uw neus niet en haal uw neus ook niet op.
In de eerste paar dagen na de operatie zwelt je gezicht en neus en zijn er blauwe plekken zichtbaar om je ogen. Dat is nog geen mooi gezicht. Als je neustampons hebt, zullen deze na 2-3 dagen worden verwijderd. Na ongeveer 7-10 dagen worden de pleisters en het kapje verwijderd.
Om de neus zo goed mogelijk te laten herstellen, is het belangrijk om de eerste weken na de operatie niet te veel druk op de neus te laten ontstaan. Daarom is het verstandig om niet voorover te bukken, zwaar te tillen en te persen op het toilet.
De eerste 72 uur na de neuscorrectie ontstaat er zwelling en soms blauwe verkleuring rondom de ogen. Daarna wordt dit minder. Je kan thuis de eerste 2 dagen je ogen (plekjes rondom je neus) ieder uur koelen, gedurende 10 minuten. Als je slaapt hoef je niet te koelen.
Verder moet u de eerste dagen na de ingreep drukverhoging in de neus te vermijden: niet bukken, tillen of persen. Door warmte ontstaat verwijding van bloedvaten, waardoor er een bloeding kan ontstaan. Dus de eerste dagen niet te heet douchen, te heet eten of drinken of in de zon gaan zitten.
Is een neuscorrectie pijnlijk? Door de lokale verdoving of de narcose is de operatie niet pijnlijk. Na de operatie heb je wat ongemak maar zelden pijn. De meeste cliënten vinden het ongemak na de ingreep erg meevallen.
De hechtingen in de neus zijn na twee of drie weken vanzelf opgelost.
Het gewone gevoel komt doorgaans binnen enkele weken tot maanden weer terug. Na verwijdering van de tampons wordt gestart met neusdruppels. Soms krijgt u een recept mee voor fysiologische zout oplossing om de neus mee te spoelen/bevochtigen, om zo korstvorming in de neus zo veel mogelijk te bestrijden.
Elke operatie gaat gedurende de eerste dagen gepaard met zwelling van het geopereerde weefsel. De neus vertoont nog zwelling. Dit verdwijnt in ongeveer zes weken. De eerste maanden kan de neus gevoelig en stijf aanvoelen.
Gedurende de eerste dagen na de operatie is er een kans dat er een beetje vers bloed of wat bloederig slijm uit de neus komt. Soms kunnen zelfs oude bloedresten de neus verlaten. Dit stopt meestal vanzelf. De tweede dag na de operatie mogen de tampons uit uw neus.
Alcohol Het is beter de eerste week na uw operatie geen alcohol te gebruiken. Activiteiten Houdt u er rekening mee dat een operatie, ook als deze in dagbehandeling is Page 3 uitgevoerd, invloed heeft op uw lichamelijke conditie. Zorgt u voor voldoende rust en neem de tijd om te herstellen.
De dag na de operatie moet u beginnen met het spoelen van de neus, dit mag u vier weken doen, ter voorkoming van korstvorming in de neus. U mag de neus spoelen 4 maal per dag met 3 ml zoutoplossing per neusgat. U kunt de zoutoplossing zelf maken, daarvoor heeft u nodig: 1 liter lauw kraanwater.
De neustampon moet enkele dagen blijven zitten. De KNO-arts verwijdert de tampon op de polikliniek KNO. U mag daarna niet zelf naar huis rijden. Het is normaal dat er langs de neustampon nog wat bloed of slijm lekt.
De eerste week nadat de neustampons zijn verwijderd, moet u voorkomen dat er drukverhoging in uw neus ontstaat. Verder is het belangrijk dat het gebied rond uw neus niet te warm wordt. Dit kunt u bereiken door: na de operatie mag u de neus voorzichtig ophalen; pas na 3 weken mag u voorzichtig de neus snuiten.
Meestal binnen enkele weken tot maanden. De eerste weken na de operatie moet het slijmvlies van de neus nog wat herstellen. Bij een verkoudheid heeft u mogelijk nog wel eens last van de neus maar de hoofdpijn en de verstoppingen zijn vaak minder.
Het verwijderen van neustampons
Doe dit zittend bij een wastafel. Voordat u uw neustampons één voor één verwijderd, wast u eerst uw handen. Vervolgens maakt u de touwtjes van de tampons los. Langzaam trekt u de tampons uit uw neus.
De pijn na de operatie is meestal gering en goed met pijnstillers te bestrijden. In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden, omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf; het normale gevoel komt terug binnen enkele weken tot maanden.
Zoals bij iedere operatie zijn er ook bij een neuscorrectie risico's en mogelijke complicaties. Hierbij kun je denken aan een bloeding, infectie of ontsteking. Na de operatie is de neus bij veel mensen overgevoelig of juist ongevoelig.
Een secundaire of herstellende neuscorrectie moet fouten corrigeren die na een primaire rhinoplastie zijn verschenen. Deze ingreep volgt dus op een eerste operatie die mogelijk gebroken botten, ademhalingsmoeilijkheden of andere heeft veroorzaakt.
We kunnen de neus vanwege de zwelling nog niet rechtzetten. Na drie dagen is de ergste zwelling meestal verdwenen. Soms verdwijnt hiermee ook de scheefstand van de neus of neuspunt. Als de zwelling weg is, kan een KNO-arts beoordelen of een behandeling nodig is en welke behandeling dat zou moeten zijn.