Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.Het is dan wel zaak dat u het goed beschermt tegen vocht en geurtjes.
Meel en bloem bewaar je goed afgesloten op een droge, koele plaats. Zorg ervoor dat er weinig zuurstof en geurtjes aan kunnen. Maar dé grote vijand zijn de meelmotten. Deze kleine beestjes zijn dol op een stoffige omgeving.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Als u twijfelt of meel nog goed is, laat het meel dan schuin van de binnenkant van de zak wegvallen. Als u tussen het papier en het weggevallen meel “draden” ziet hangen, dan is dit het vroegste stadium van ongedierte. Het meel kan ook muf ruiken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bakjes, bussen en trommels te bewaren van hard plastic of blik. Maak papieren zakken met meel, suiker bonen direct na aankoop open.
Meel kan je normaal gesproken minimaal drie maanden bewaren, maar afhankelijk van de bewaartemperatuur en vochtigheidsgraad zijn zes tot negen maanden haalbaar.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Meel en bloem kunnen verzuren door melkzuurbacteriën als ze te vochtig worden bewaard. De smaak is dan ook echt zuur en het kan muf ruiken. Door vocht en warmte kunnen sneller insecten in meel en bloem komen.
Kan droge voeding slecht worden? 'In principe niet', zegt professor Chris Michiels, levensmiddelenmicrobioloog aan de KU Leuven. 'Droge voeding bederft niet. Ook als de houdbaarheidsdatum flink is overschreden, zal je niet ziek worden als je ervan eet.
Volkoren meel
Zowel dicht als geopend kun je een pak maximaal 3 tot 6 maanden bewaren. In de koelkast ongeveer 6 tot 8 maanden.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Voor een deegje van 1 brood is 500 gram bloem of meel voldoende. Gist: Ik maak altijd gebruik van verse gist.
Is de rijst in een luchtdichte verpakking bewaard gebleven? Dan is er in principe geen houdbaarheidsdatum en mag je rijst altijd nog koken en consumeren. Is dit niet het geval? Dan hanteer je als algemene regel dat rijst na drie jaar vervallen is.
Eens de verpakking van de droge gist geopend, kan u de gist nog zo'n 6 weken bewaren in de koelkast, in goed afgesloten verpakking/doosje.
Bij bloem zijn de zemelen en kiemen uit het volkorenmeel gezeefd. Daarmee worden dus ook de belangrijke voedingsstoffen uit het meel gehaald. Hierdoor is bloem minder voedzaam. Meel (of tarwemeel) is vaak een mengsel van bloem en volkorenmeel.
Als je je bloem zeeft haal je alle klontjes eruit, soms zelf nog een een stukje graankorrel of schilletje. Alle stukjes verwijder je dus, maar je zorgt er ook voor dat het lucht weer terugkomt in je bloem. Je raadt het al, dat zorgt ook voor luchtigere baksels.
Meel is een poeder van gemalen granen. Het wordt veel gebruikt om beslag en deeg te maken voor brood, cakes, koekjes en pannenkoeken. Daarnaast is het een goed bindmiddel voor soepen en sauzen.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Gebruik geen oude broodmix
Maar die winterslaap moet niet te lang duren want dan verhongeren en sterven ze. Hoe langer je het pak bewaard hoe minder goed je deeg rijst, dus compacter je gebakken brood wordt.
De beste manier om uw graan(producten) in optimale conditie te houden is te letten op vocht, zuurstof en temperatuur. Als het graan goed droog is is het niet zo erg als het een keer extra warm is. Dat is anders wanneer de lucht ook vochtig is. Dan is het van belang uw graan zo snel mogelijk kouder op te slaan.
Graan zoals tarwe, rogge, haver, rijst en dergelijke kan je haast onbeperkt bewaren als het vochtgehalte 12% of minder is. Zaden van bonen, erwten en linze mogen maximaal 10% vocht bevatten. De zaadhuid van graan bevat duizenden sporen van schimmels en bacteriën.