Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
In het voorjaar zijn de temperaturen vaak aan de hoge kant, maar toch wil je jouw paard graag beschermen tegen de regen. Om er voor te zorgen dat hij niet nat regent, maar het ook niet te warm krijgt, kun je kiezen voor een regendeken zonder vulling.
In het voorjaar en in de zomer is de omgevingstemperatuur hoger, dus kun je beter kiezen voor een dunnere deken. Kies voor een (gebreide) deken zonder voering. De gebreide dekens hebben een TOG-waarde tussen 0.9 en 1.3. Dit is geschikt voor een kamertemperatuur van 23-24 graden.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0). Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!
Een zomerdeken is vaak een licht katoenen deken welke lekker luchtig is. Daardoor is deze geschikt voor in de zomer. Een zomerdeken wordt veelal gebruik om een paard te beschermen tegen de zon en UV-straling. Een zomerdeken is ook uitermate geschikt tijdens het transport of om je paard schoon te houden.
De deken houdt het paard warm na de rit, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijker daalt dan als er geen deken zou worden gebruikt. Tegelijkertijd neemt de zweetdeken het probleem weg. De zweetdeken absorbeert namelijk het zweet, zodat het paard snel weer droog is.
De staldeken wordt gebruikt voor op stal. Deze dekens zijn ademend en licht. Het beste is om deze deken op te doen als het paard geschoren is. Het paard kan zich namelijk moeilijk warm houden zonder wintervacht.
Na het wassen kun je je paard het beste een fleecedeken omdoen. Een fleecedeken droogt sneller en houdt zolang je paard warm. Het belangrijkste is dat je, na het wassen van je paard, niet te snel van deken wisselt. Je paard gaat dan op stal met een natte deken en kan dan sneller ziek worden.
Leg eventueel een dun dekentje op om het schoon te houden. Bij kouder weer is een dikkere deken raadzaam. Maar dek hem niet te warm toe! Door de trailerrit kan het paard stress ervaren waardoor hij sneller gaat zweten.
Een zomerdeken is een dunne deken welke geschikt is voor de warmere dagen. De deken beschermt je paard op een koele zomernacht maar geeft geen extra warmte. Zomerdekens zijn niet waterdicht.
Het deken kan gebruikt worden tijdens de opwarming om de spieren warm te maken, maar kan ook tijdens het rijden gebruikt worden om de spieren warm te houden. Na de training kan je het deken terug om doen, zodat je paard niet te snel afkoelt. Je kan het vergelijken met je winterjas.
Welke uitrijdeken is geschikt voor regen? Een wind- en waterdichte uitrijdeken wordt aanbevolen voor paarden met een rug die gevoelig is voor kou of nattigheid. Afhankelijk van de buitentemperatuur kan worden gekozen voor een licht gevoerde of ongevoerde outdoor-uitrijdeken.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Paarden zijn warmbloedige dieren met een constante lichaamstemperatuur van 37,2 tot 38,2 graden Celsius. Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden.
De standaard Bucas Power Turnout Light kun je gebruiken tussen de -10 en +16 graden. Er is ook een dikkere variant van de Power Turnout verkrijgbaar, namelijk de Bucas Power Turnout Extra. Deze deken is het beste te gebruiken is tussen de -25 en +13 graden.