Voor het drinken kunnen de bieren in de koelkast worden gezet om ze naar de juiste drinktemperatuur te krijgen. Als u bieren kort bewaart, zet ze dan rechtop neer. In de koelkast is het beste om ze altijd rechtop te zetten. Hierdoor kan alles wat op de bodem hoort, ook naar de bodem zinken.
Zoals het flesje al zegt is het belangrijk het bier koel en donker te bewaren. Zonlicht is namelijk een van de grootste dooddoeners voor bier. UV -straling beïnvloedt de zuren die aanwezig zijn in hop, waardoor de smaak van het bier sterk kan veranderen.
De ideale opslagplaats voor bewaar-bieren is een kelder waar en constante temperatuur heerst tussen 10 en 15 graden. Een koudere temperatuur van 4 tot 10º C is gewenst voor zeer lange "rijpingstijden".
Kies voor een koele plaats, maar niet de koelkast. Bij warmte zal het oxidatieproces van bier sneller verlopen. Bier wordt best bewaard in een constante temperatuur tussen 10 en 15°C.
Liggend of staand
In principe is de regel: Flessen met kroonkurk bewaar je rechtop. Leg je deze neer, dan kan er druk in de fles ontstaan waarna hij uit elkaar kan klappen als je hem weer rechtop zet/gebruikt. Flessen met kurk moet je juist wel liggend bewaren.
Een constante temperatuur van tussen de 10 en 15 graden is voor de meeste bieren ideaal. Voor het drinken kunnen de bieren in de koelkast worden gezet om ze naar de juiste drinktemperatuur te krijgen. Als u bieren kort bewaart, zet ze dan rechtop neer. In de koelkast is het beste om ze altijd rechtop te zetten.
Bier kun je prima een dag bewaren na openen. Door zuurstof verliest het bier echter smaak en is er kans op oxidatie. Laat het daarom niet te lang open staan en sluit het goed af. Mits het niet muf ruikt, proeft of er vreemd uitziet, kun je bier na openen prima drinken.
Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven. In sommige gevallen is dat op te rekken naar een maand, maar na zo'n lange periode op kamertemperatuur wordt de smaak van bier beduidend minder. Idealiter bewaar je bier op een temperatuur tussen de 1 en 7 graden Celsius.
Belangrijk bij het drinken van een lekker bier is temperatuurschommelingen te voorkomen. Heerlijke aroma's en de gist in je bier kunnen hierdoor snel aan kwaliteit gaan verliezen. En dat wil je natuurlijk liever niet. Bewaar het bier dan ook altijd op een plaats met een stabiele temperatuur.
Vandaar dat bierflessen vaak donkerbruin of donkergroen van kleur zijn. De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is een richtlijn voor de uiterste drinkdatum. Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden.
Snelheid van afbraak alcohol door de lever
De snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken door de lever hangt met name af van enzymen in de lever. De afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca. 0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Van grootste invloed op de kleur van bier, is de gebruikte mout. Verder kunnen andere grondstoffen, zoals suikers (bruine), hop en vruchten ook de kleur van het bier beinvloeden. Ook de bewerkingen die het bier ondergaat, maischen, spoelen, koken, gisting en oxidatie, zijn factoren die kleur bepalen.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden.
"Door warmte in de zon neemt de bloedtoevoer wel toe. Alcohol wordt daardoor sneller opgenomen in het bloed en het komt sneller in de hersenen. Je voelt het effect van de alcohol dan sneller.
De temperatuur van bier heeft veel invloed op de smaak ervan. Net als bij eten en bij andere dranken geldt: hoe kouder het wordt genuttigd, hoe minder aroma's vrijkomen. En laten die vluchtige aroma's nou essentieel zijn voor de smaakbeleving van bier. De meeste bieren worden geserveerd rond de vijf graden Celsius.
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.
Leffe is een Belgisch abdijbier dat gebrouwen wordt door AB InBev. Het biermerk is vernoemd naar de in Dinant gelegen abdij van Leffe.
"Ja, dat kan. Pas daarmee wel op. Als je bier bevriest, zet het uit.