Hoeveel heb je nodig? Reken per persoon op 600 tot 800 gram tuinbonen, daar blijft dan 150 tot 200 gram aan.
Let bij het kopen van tuinbonen op de grootte en op de versheid. Ze mogen niet slap zijn. Neem per volwassene 500 gram tot 750 gram ongedopte tuinbonen. Bij bonen in glas, blik of uit diepvries let je op de houdbaarheidsdatum.
Gebruik voor volwassenen als portie zo'n 750 gram tot 1 kilo ongedopte tuinbonen. Dit lijkt heel erg veel, maar wanneer je alle peulen verwijdert houd je hiervan maar circa 200 gram bonen over.
De tuinbonen zelf zijn omhuld met een lichtgroen velletje, dat dikker is naarmate de bonen groter zijn. Omdat dit velletje ook na het koken hard en stug blijft, worden tuinbonen vaak gekookt in een mengsel van water en een beetje melk. De melk in het kookwater zorgt ervoor dat de de velletjes zacht worden.
Tuinbonen dubbel doppen betekent dat je de gedopte boontjes van hun bittere schilletje ontdoet. Hierdoor krijgen de boontjes een wat meer verfijnde smaak. Knijp aan één kant van het boontje en het kleine, malse groene boontje schiet eruit.
De kooktijd van tuinbonen is 5-10 minuten. Kook ze niet langer dan 10 minuten om ze lekker knapperig te houden. Tuinbonen blijven mooi blank als aan het kookwater een scheut melk is toegevoegd. Je kunt de bonen eventueel na het koken nogmaals doppen door het stugge velletje te verwijderen.
Hoeveel heb je nodig? Reken per persoon op 600 tot 800 gram tuinbonen, daar blijft dan 150 tot 200 gram aan.
De tuinboon bevat veel zeer gezonde voedingstoffen zoals: Calcium, Fosfor, IJzer, Kalium, Koper, Magnesium, Natrium en Zink. En de volgende vitamines: A, B1, B2, B6, B11 (foliumzuur) en C. Hiernaast bevat de tuinboon ook nog eiwitten, koolhydraten en vrij veel vezels.
De verse tuinbonen in hun peul blijven zo'n week goed in de koelkast. Wil je de gedopte bonen invriezen? Dat kan. Blancheer de gedopte tuinbonen voor 2 minuten in kokend water en bewaar ze in de vriezer.
Tuinbonen bewaren kan tot een week in de koelkast, in de peul. Je kunt ze ook uitstekend invriezen.Hiervoor moet je de gedopte tuinbonen blancheren, ongeveer 2 minuutjes lang.Daarna zo snel mogelijk invriezen.
Een portie is ongeveer 75 droge bonen per persoon. Uiteraard afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Als de bonen slechts een onderdeel van een gerecht zijn, is 80 g misschien al voldoende voor twee personen.
Een typische portiegrootte is 200 tot 250 g verse boontjes per persoon.
Neem 500 tot 750 gram per persoon aan ruw gewicht, en trommel evt. enige gezinsleden op om te helpen. In de forse viltachtige peul zitten meestal 4-5 zaden, dat zijn de eetbare tuinboontjes.
Gebruik 75 tot 100 gram gedroogde peulvruchten per persoon. Deze hoeveelheid verdubbelt zich na weken en koken. Hoeveel is een portie bonen? Een portie bonen, gekookt komt overeen met ca 150 gram, dit is ongveer 75 gram gedroogde bonen.
Kleine tuinbonen zijn het lekkerst. Hoe verder je in het tuinbonenseizoen bent, hoe groter, taaier en minder smaakvol de bonen worden. Voel altijd even aan de peul of deze stevig is en er genoeg bonen in zitten.
Of met kaas: geschaafde Pecorino, zachte feta of verse, zachte geitenkaas! Of spekjes, natuurlijk. Maar dan wel graag van blije biovarkens. Wanneer de tuinbonen niet al te groot zijn, kunt u ze ook met schil en al eten.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Daarnaast zijn de bonen na het koken frisser groen van kleur. Het dubbeldoppen doe je door de enkel gedopte tuinbonen 2 minuten in zoutloos water te blancheren. Spoel ze af met ijskoud water.
Het is belangrijk dat je de tuinbonen op het juiste moment oogst. Ze moeten groot genoeg zijn, maar ook niet te groot, want dan worden ze melig. Ze zijn goed als de peulen een beetje opzwellen en je de tuinbonen duidelijk ziet zitten. Om te oogsten draai je de peul rond.
Bewaar tuinbonen in glas op een donkere plek om verkleuring te voorkomen. Is de pot of het blik geopend? Dan blijven de bonen in de koelkast nog een paar dagen goed.
2 weken te bewaren. Waarom zijn tuinbonen goed voor je gezondheid: Tuinbonen bevatten ruime hoeveelheden folaat (vitamine B11), vitamine C en vezels.Folaat is in je lichaam onder andere betrokken bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
Een portie sperziebonen, vers komt overeen met 200 gram.
Van beide categorieën heb je grofweg dezelfde soorten; sperziebonen, droogbonen, snijbonen, erwten, peulen en tuinbonen. Het verschil zit het hem puur in de groei en de opbrengst. De klimmende rassen hebben een veel grotere opbrengst dan de lage varianten.
tuinboon {de}
bell bean {znw.} broad bean {znw.} faba bean {znw.}