Alcoholvrije bieren bevatten geen natriumnitraat of aspartaam, maar alleen de 4 ingrediënten die het bier maken (water, hop, mout en gist). Alcoholvrij bier bestaat voor 95% uit water en bevat natuurlijke ingrediënten die de veroudering van de cellen helpen vertragen.
Bij het brouwen van alcoholvrij bier kiezen wij ervoor om onze bieren op dezelfde manier te brouwen waarop we al onze andere bieren brouwen. Dat doen we altijd met de simpele ingrediënten: water, hop, mout en gist. That's it!
Alcoholvrij bier bevat koolhydraten, vaak in de vorm van suikers. Het is een suikerhoudende drank. Suikerhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken, staan niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot namelijk de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdrank zoals cola of sinas, niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal dan 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap kan zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0 staat, betekent dat dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Lowlander 0,00% Wit. De Amsterdamse brouwerij Lowlander biedt ons met Lowlander 0,00% Wit ook een echt alcoholvrij bier aan. Lowlander 0,00% Wit is niet alleen 100% alcoholvrij, maar ook biologisch. Het is gebrouwen met fruit- en citrusschillen afkomstig uit hotels, bars en restaurants in de buurt van de brouwerij.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Gezonder dan frisdrank
Want behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdranken zoals cola of limonades niet bevatten. Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B).
Het is natuurlijk overduidelijk dat alcoholvrij bier gezonder is dan gewoon bier. Niet alleen voor je lever, ook voor de stofwisseling in je lichaam is een drank zonder alcohol beter. Omdat je lichaam alcohol niet kan opslaan en het als een giftige stof ziet, krijgt het voorrang op alle andere voedingsstoffen.
Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
De lekkere smaak komt in het bier door het gebruik van mooie hopsoorten. Vooral Amerikaanse hop is erg uitgesproken wat betreft smaak en geur. Daarnaast worden in het productieproces ook al vaak smaken toegevoegd, zoals fruit of gember. Bij alcoholvrij bier wordt echter ook vaak aroma toegevoegd na het productieproces.
Sterke Belgische bieren zoals Hoegaarden, Westmalle Triple en Echt Kriekenbier worden aangehaald. Al deze bieren zijn namelijk rijk aan probiotisch gist. In tegenstelling tot veel andere bieren fermenten de aangehaalde bieren twee keer; eenmaal in de brouwerij en nogmaals in de fles.
Alcoholhoudend bier drinken na het sporten
Het lichaam werkt dan dubbel zo hard. Het is beter om eerst te herstellen met alcoholvrij voordat je aan een biertje met alcohol begint. Onze topper: de Thrive Zoals je hebt kunnen lezen is alcoholvrij bier heel goed om te hersteldrankje voor na het sporten.
Het is niet met elke methode mogelijk om volledig alcoholvrij bier te maken. Alleen bij alcoholvrij bier waar 0.0% op staat, mag je ervan uit gaan dat het écht geen alcohol bevat. In theorie zijn 0.0% bieren dus wel halal bieren, maar hebben de meeste geen halal certificering.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Om terug te komen op de vraag is bier gezonder dan cola? Ja, de gezondste optie is het alcoholvrije biertje. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er een placebo-effect optreedt bij het drinken van alcoholvrij bier, waardoor er toch het gevoel van lichtelijk aangeschoten ontstaat.
Binnen een dag of drie zijn de directe schadelijke effecten van alcohol voorbij, zoals uitdroging en toegenomen insulinespiegels in je bloed. Na een week is je slaaptekort meestal ingehaald. Na een jaar geen alcohol is je vetstofwisseling weer normaal en is je risico op kanker door alcohol niet meer verhoogd.
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer.Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken.Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
Mensen die niet weten dat ze alcoholvrij bier drinken, kunnen zich dronken gaan gedragen, blijkt uit beperkt onderzoek. Misschien kun je ook een placebo-kater krijgen, maar dat is nog niet goed onderzocht. Het kan ook gewoon het gevolg zijn van stappen en laat naar bed gaan.
Om bier zonder alcohol te brouwen wordt tijdens het brouwproces speciale gist gebruikt en vindt de vergisting plaats bij een lagere temperatuur. Door het brouwproces vlak voor de vergisting van de gistcellen in alcohol af te breken, ontstaat bier zonder alcohol.
Alcoholvrij bier, in Nederland ook maltbier genoemd, is bier met een gering alcoholpercentage. De meeste alcoholvrije bieren zijn pils, maar er bestaan ook tarwebieren en ales die alcoholvrij zijn.
Halal en alcoholvrij
Over het algemeen worden dranken die specifiek verkocht worden als "alcoholvrij", beschouwd als halal, maar als je twijfels hebt, kun je het beste overleggen met een imam of religieuze autoriteit.