Maar ook onder andere stressvolle omstandigheden zoals overbevolking op de hokken e.d. kunnen er uitbraken optreden. De verschijnselen zijn genoegzaam bekend. Veel drinken, slechte eetlust, braken en waterdunne diarree zijn natuurlijk de meest op de voorgrond tredende symptomen.
We zien de duiven ook braken en groene vuile mest uitscheiden. In sommige gevallen zien we de jongen zelfs wegkwijnen en soms ook relatief grote sterfte.
Als een vogel niet meer wil drinken, naar adem hapt, 'bol' zit en amper van zijn plek komt of zich sloom beweegt, dan is de kans dat de vogel ziek is, een stuk groter.
Het pigeon rotavirus is een RNA virus dat onder de groep 1 rotavirussen valt en is het eerste beschreven rotavirus dat naast gastro-intestinale ook systemische klachten kan veroorzaken. Het wordt momenteel geacht een zeer belangrijke component binnen het 'jonge duivenziekte syndroom' te zijn.
Als je poep van duiven binnenkrijgt via je mond, dan kun je last krijgen van je maag en je darmen. Het komt niet vaak voor dat duiven een infectieziekte overbrengen op mensen. De kans dat je in de stad een ziekte oploopt door stadsduiven is dan ook klein.
Meestal zien we de bekende verschijnselen van de voorste luchtwegen variërend van natte ogen, opgezette oortjes, reutelende ademhaling, frequent niezen, hoesten bij lichte druk op de luchtpijp, krabben aan de oortjes en het afvegen van de ogen aan de veren.
Na slechts een training van twee weken waren duiven in staat om kwaadaardige borsttumoren te herkennen, zo claimen onderzoekers van de Universiteit van Californië in PLoS One. Vier van de acht duiven stelden zelfs bij 99 procent van de afbeeldingen de juiste diagnose. Volgens de onderzoekers scoren artsen 80 procent.
Coccidiose is een aandoening die zeer regelmatig voorkomt bij duiven en wordt veroorzaakt door Eimeria labbeana en Eimeria columbarum die in de darmen schade veroorzaken. Duiven kunnen tegen de coccidiën weerstand opbouwen en moeten daarom alleen behandeld worden met Coxi Plus als ze ziekteverschijnselen vertonen.
coli-bacterie produceert gifstoffen die terechtkomen in het bloed waardoor de duiven snel ziek worden en/of eventueel sterven. De jongste tijd zien we ook steeds meer menginfecties met circovirus en adenovirus.
De meest courante doodsoorzaken zijn bevriezing, verhongering en ziekte, wat ons tot de tweede oorzaak brengt waarom we zo weinig karkassen in de straten zien. Stervende duiven zoeken namelijk rustige en verlaten plekjes op om in vrede hun einde tegemoet te gaan.
Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee, zoals kippen of kalkoenen. De ziekte komt ook voor bij (wilde) vogelsoorten, zoals eenden, duiven, kokmeeuwen of zwanen. Trekvogels dragen het virus vaak bij zich, en kunnen ook nieuwe varianten van vogelgriep het land binnenbrengen.
Zieke vogel herkennen
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten.
Mensen die veel in aanraking komen met uitwerpselen, veertjes en huidschilfers van duiven kunnen daar ziek van worden. Denk hierbij aan duivenhouders. Zij lopen kans een infectieziekte of allergische (overgevoeligheids)klachten te krijgen. Duiven kunnen ook parasieten bij zich dragen.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!
Net als apen (en mensen) kunnen ze 'abstract denken'. Dat blijkt uit een onderzoek in Nieuw-Zeeland, waarover Nu.nl bericht. Wetenschappers trainden duiven in het rangschikken van plaatjes met één tot drie figuurtjes zoals cirkels en rechthoeken.
De beste manier waarop je een wormbesmetting kunt aantonen is het uitvoeren van een mestonderzoek. Hiermee kun je bepalen of en met welke wormsoorten je vogels besmet zijn. Wormen zijn zelden met het blote oog zichtbaar in de ontlasting of bij de vogel zelf.
Trillend beweegt ze dan een of beide vleugels en duwt haar snavel tegen de keel van de doffer aan. Dit 'baltsvoeren' is een voorwaarde voor de paring.
Het geel, veroorzaakt door Trichomonas gallinae uit het trichomonas-geslacht, is een parasitaire protozoa aandoening van de bovenste luchtwegen die vooral duiven en soms ook zangvogels treft. Meestal komt het bij duiven voor door onderling snavelcontact.
Symptomen laten zich vaak zien in de leeftijd van circa één tot drie maanden, maar ook op oudere leeftijd kan het optreden. Bij klinische coccidiose heeft het kalf diarree, perst het vaak op de mest en in een deel van de gevallen zit er slijm of bloed in de mest.
Het is mogelijk coccidiose te voorkomen. Zorg dat er geen voeding met uitwerpselen besmeurd raakt en hou het binnenverblijf goed proper en droog. Ziekteverschijnselen: diarree, vermagering, veel water drinken.
Bij oudere duiven komt adeno-coli individueel voor, bij jonge duiven raakt i.h.a. het hele hok besmet. In dit geval is er ook geen vaccin, maar is therapie gelukkig wel mogelijk. De therapie bestaat uit een combinatie van medicijnen en dieetmaatregelen.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken.Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Duiven worden vaak vliegende ratten genoemd. Dat je een duif dus beter niet kunt aanraken, hoeven we je vast niet te vertellen. En ook al weet je die duiven nog zo goed te ontwijken, soms is er geen ontkomen aan een klodder duivenpoep.