Bovenste luchtweginfecties worden vaak door virussen veroorzaakt, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Daar kan een bacteriële infectie bijkomen. Dat is vaak het geval bij ontsteking van de neusbijholten, de amandelen en/of het middenoor. Dergelijke bacteriële infecties komen ook voor zonder verkoudheid of griep.
Een bovenste luchtweginfectie geneest meestal vanzelf, terwijl een onderste luchtweginfectie vaker om behandeling door een arts vraagt. Drink voldoende, neem rust en gebruik zelfzorggeneesmiddelen om de klachten te verlichten.
Bij de meeste mensen gaat een luchtweginfectie vanzelf weer over. Dat kan soms wel een paar weken duren. Antibiotica is bij een virale luchtweginfectie niet nodig.
Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. In de lucht die je inademt bevinden zich regelmatig allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën.
Een bronchitis is een infectie van je onderste luchtwegen. We onderscheiden bovenste en onderste luchtwegen: De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, de keel en het strottenhoofd (boven de stembanden).
Bij bronchitis heeft u vooral last van hoesten. Bij het hoesten komt er ook slijm mee. Ook kunt u last hebben van benauwdheid, een drukkend gevoel op uw borst, een piepende ademhaling, koorts en vermoeidheid.
Met een röntgenfoto kan de arts het verschil zien tussen bronchitis en een longontsteking. Met een slijmkweek onderzoekt de arts een beetje van je opgehoeste slijm. Hij kijkt of er bacteriën in zitten. Zo kan de arts je de juiste behandeling geven.
Een luchtweginfectie of respiratoire infectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. In ingeademde lucht kunnen zich allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën bevinden die zich in de luchtwegen kunnen nestelen.
Welke medicijnen worden gebruikt bij Luchtweginfecties? Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Voorbeeld is amoxicilline en piperacilline.
Hoe erg een luchtweginfectie is kan verschillen van een lichte verkoudheid tot een ernstige longontsteking. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie. Het RS (respiratoir syncytieel)-virus kan gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen.
Bovenste luchtweginfecties worden vaak door virussen veroorzaakt, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Daar kan een bacteriële infectie bijkomen. Dat is vaak het geval bij ontsteking van de neusbijholten, de amandelen en/of het middenoor. Dergelijke bacteriële infecties komen ook voor zonder verkoudheid of griep.
De werking van antibiotica
Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Met behulp vijf klinische gegevens (koorts, hoofdpijn, pijnlijke cervicale lymfeklieren, diarree en rhinitis) kan een huisarts onderscheid maken tussen een bacteriële en een virale oorzaak van een infectie van de lage luchtwegen.
Gebruik inhalatiemedicijnen Gebruikt u meerdere inhalatiemedicijnen tegelijk? U kunt dan het beste beginnen met een luchtwegverwijder. Daarna inhaleert u de ontstekingsremmer. Tussen elke groep inhalatie medicijnen wacht u 5 tot 10 minuten voordat het volgende medicijn inhaleert.
Nee, dat klopt niet. Paracetamol is een pijnstiller die nauwelijks effect heeft op andere medicijnen, dus ook niet op hoestprikkeldempende pillen.
Fluimucil breekt taai, vastzittend slijm af. Je kunt het gebruiken bij slijmhoest zoals bij luchtwegaandoeningen als astma, bronchitis en taaislijmziekte. Fluimucil is verkrijgbaar als capsule, tablet, bruistablet, zuigtablet, poeder, drank of inhalatievloeistof.
Een lage luchtweginfectie kan binnen een paar dagen vanzelf overgaan. Zeker als het om een bronchitis gaat wordt vaak eerst afgewacht met behandelen als iemand niet erg ziek is. Daarmee wordt voorkomen dat u onnodig antibiotica krijgt omdat dat ook nadelen heeft.
Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Bij een bronchitis zakt het virus van de hogere naar de lagere luchtwegen. Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Symptomen van bronchitis en longontsteking
De symptomen van acute bronchitis en een longontsteking lijken erg op elkaar. Vaak zijn de klachten bij een longontsteking erger dan bronchitisklachten. De klachten ontstaan gauw en kunnen klachten in uw luchtwegen erger maken.
U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica). De koorts wordt minder vanaf 2 tot 3 dagen nadat u bent gestart met de medicijnen.