Opmerkelijke familienamen waar we nog wel de Afrikaanse roots in kunnen ontdekken zijn Janga, Leito, Gumbs, Curiel, Doran, Obispo, Rojer, Arrindell, Hodge, Melfor en Wawoe. Dit is uitzonderlijk, omdat Afrikaanse tot slaaf gemaakten bij hun kerstening immers christelijke doopnamen kregen.
Zinspelen op slaveneigenaar
Namen als Winklaar, Hooi, Daal, De Windt, Geerman, Koeiman, Windster, Vrutaal, Thielman, De Palm, Werleman, Schoop, Boekhoudt, Meulens, Eisden, Schotborg, Paesch, Rasmijn, Plantijn, Koeks, Scharbaai, Roosberg en Toppenberg waren vrijwel onbekend in Nederland.
Surinaamse familienamen zijn namen die door Surinamers worden gedragen. Veel Surinaamse familienamen klinken Nederlands en kunnen ook in Nederland voorkomen. Maar er zijn ook typisch Surinaamse namen die Nederlands lijken, zoals Kogeldans of Nooitmeer.
Drie bekende en nog steeds veel voorkomende Surinaamse familienamen zijn Raalte, Leerdam en Drenthe. Enkele minder bekende Surinaamse achternamen zijn: Barlo, Haarlo, Kootwijk, Sillevolde, Elspeet en Markelo.
VANUIT GHANA & ANGOLA NAAR SURINAME
Zo'n 11 miljoen Afrikanen werden tussen 1500 en 1850 als slaven getransporteerd naar bestemmingen als Suriname. De Europese kolonisatoren ronselden ze voor werk op de plantages. Tijdens de slavernij vluchtten er ook mensen van de plantages.
Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. De geschiedenis van Suriname is heftig geweest, vooral door de slavernij waar het land mee te maken kreeg in de zeventiende eeuw.
Inheemse Surinamers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tot en met de jaren 1980, en informeel lang erna, was indianen als benaming algemeen gebruikelijk. Inheemsen wonen met name in het binnenland en op de oostelijke kustvlakte.
De kolonie Suriname, ook wel Nederlandsch Guiana genoemd, liggende tusschen ongeveer 57o en 54o WL.
Namen als Winklaar, Hooi, Daal, De Windt, Geerman, Koeiman, Windster, Vrutaal, Thielman, De Palm, Werleman, Schoop, Boekhoudt, Meulens, Eisden, Schotborg, Paesch, Rasmijn, Plantijn, Koeks, Scharbaai, Roosberg en Toppenberg waren vrijwel onbekend in Nederland.
Weetje: Vroeger heette Suriname, Nederland-Guyana. Dus hadden we Brits-Guyana, Nederlands-Guyana en Frans-Guyana, om het even moeilijk te maken. Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote en kleine regentijd.
Oud-Nederlanders uit Suriname
In één situatie kunt u opteren voor de Nederlandse nationaliteit, waarbij u een beroep doet op de Toescheidingsovereenkomst. In de Toescheidingsovereenkomst tussen Suriname en Nederland van 1975 werd bepaald wie Nederlander bleef en wie Surinamer werd.
Was u eerst Nederlander en heeft u nu de Surinaamse nationaliteit? Dan kunt u via een optieprocedure de Nederlandse nationaliteit terugkrijgen. Deze optieprocedure voor Surinamers uit de Rijkswet op het Nederlanderschap is hetzelfde als voor andere oud-Nederlanders.
Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen.
Peter Stuyvesant (1592-1672)
Hij dreef als bestuurder van Nieuw-Amsterdam, het huidige New York, slavenhandel via Curaçao. Hij bezat zelf tientallen slaven en had de naam een harde en onverdraagzame bestuurder te zijn. Daarnaast stond hij bekend als antisemiet.
Het Nationaal Archief bewaart veel koloniale archieven waarin informatie te vinden is over het slavernijverleden van Nederland. Een deel hiervan is gedigitaliseerd en online te doorzoeken. Op deze themapagina vindt u zoekhulpen en archieven over het Nederlandse slavernijverleden.
Over het algemeen moeten we onder 'Surinaamse namen' verstaan: de familienamen die in de Nederlands-koloniale Surinaamse maatschappij aan vroegere slaven en hun nakomelingen werden gegeven of die door hen werden aangenomen.
De achternaam die het vaakst voorkomt is 'De Jong'. Meer dan 55.000 mensen hebben deze achternaam. Daarna volgt 'De Vries' met bijna 50.000 keer en pas op de derde plaats met bijna evenveel naamdragers staat Jansen.
Verder vergoedde de overheid zestig gulden voor slaafgemaakten die het recht op vrijlating hadden (manumissie), maar nog niet vrijgelaten (gemanumitteerd) waren.
Bij de Vrede van Breda in 1667 wordt de kolonie door de Engelsen aan de Nederlanders afgestaan in ruil voor de kolonie Nieuw-Nederland (New York) in Noord-Amerika.
Een charmante stad. Suriname telt één stad en dat is Paramaribo. De stad dankt haar naam aan het indiaanse dorp Parmirbo dat eeuwen geleden hier gevestigd was aan de linkeroever van de Surinamerivier, op tien kilometer afstand van de Atlantische Oceaan.
Nederland. Ook Nederland had koloniën: Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Nieuw-Guinea. Daarnaast heeft Nederland nog koloniale bezittingen gehad in New York, Brazilië, Dejima, Sri Lanka langs de kust van Guinee en in Zuid-Afrika.
Sranantongo, kortweg Sranan en in het Nederlands ook wel het Surinaams genoemd, is een in Suriname gesproken creoolse taal en wordt daarom ook soms aangeduid als het Surinaams Creools. Het geldt samen met het Nederlands als lingua franca in Suriname en de Surinaamse diaspora als een wijdverspreide contacttaal.
De Surinamers begroeten elkaar door een hand te geven of te omhelzen.
Indianen - Suriname Holidays. De kustgebieden worden bewoond door de Karaïben en de Arowakken die voornamelijk van visvangst en het toerisme leven. In het diepe binnenland in zuidelijke richting tegen de Braziliaanse grens leven de Trio's, de Wajana's en de kleinste stam de Akurio's.