Zomerbloeiers, dat zijn planten als leeuwenbekjes, salvia, margriet, ridderspoor, Afrikaanse lelie, lupine, zonnehoed, flox, spirea, vingerhoedskruid en het purperklokje. Je plant ze als de vorst uit de grond is, vanaf half mei (IJsheiligen).
Echte zomerbloemen zijn de bloemen die in de zomermaanden in de buitenlucht worden gekweekt. Rozen zijn ultieme zomerbloeiers. Een romantisch boeket van rode bloemen voor je geliefde combineer je fraai met verschillende groene materialen en siertakken.
De meeste zomerbloeiers hebben (veel) zon nodig, maar er zijn ook soorten die goed op schaduwrijke plekken kunnen staan. Denk hierbij aan eenjarige zomerbloeiers als zaai- of stekbegonia, vlijtig liesje, of de Tabaksplant (Nicotiana).
1. Geranium macrorrhizum 'Ingwersen's Variety' Naast de bleekroze bloemen in mei en juni heeft deze geranium fraai groen blad dat zich langzaam uitbreidt en vaak rood wordt in de herfst. Een van de sterkste geraniums, ideaal voor droge schaduw en bakken.
De bekendste zomerbloeiende bloembollen zijn: calla, dahlia, begonia, gladiool, lelie, nerine en ranonkel. Kijk eens op bloembol.org daar staan nog veel meer zomerbloeiende bloembollen. Let op: Zomerbollen of knollen worden twee keer zo diep geplant als de bol hoog is. Een uitzondering geldt voor begonia's en dahlia's.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Andere soorten die bloeiend in januari zijn aan te treffen naast de al genoemde zijn Paarse dovenetel, Klein kruiskruid, Kleine veldkers, Vroegeling, Vogelmuur, Herderstasje, Witte dovenetel, Duizendblad, Kropaar, Gewone melkdistel, Canadese fijnstraal, Scherpe boterbloem, Tuinwolfsmelk en soms ook al de eerste ...