De productie van metaal is milieuvervuilend en helemaal niet duurzaam. Metaal is pas duurzaam als het gerecycled wordt. Zo gaan aluminium, staal, koper of ijzer heel lang mee. En zijn ze heel geschikt om opnieuw te gebruiken.
De productie van synthetische stoffen zoals polyester, acryl en nylon vraagt echter wel veel energie, vooral van fossiele brandstoffen. Polyester is een product van ruwe olie - geen duurzame grondstof. Katoen en polyester zijn dus niet bepaald duurzame stoffen.
Duurzame materialen zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs helpen.
Bij de teelt van katoen worden veel kunstmest, pesticiden en chemicaliën gebruikt. Slecht voor het milieu én voor de arbeiders die op katoenplantages werken.
Maar wie in een kledingwinkel op een etiket kijkt, wordt misschien niet veel wijzer van de termen. De meeste kledingstoffen zijn te onderscheiden in natuurlijke stoffen, zoals katoen en wol, en niet-natuurlijke stoffen, als polyester en nylon, die worden gemaakt in een fabriek.
Wol is super milieuonvriendelijk omdat het van schapen komt. Schapen poepen en scheten en dat is zeer schadelijk voor het milieu. Ook verbruiken beesten veel water en grond en ook dat doet de aarde niet veel goed. Verder wordt gewone wol chemisch behandeld wat ook zorgt voor lucht- en watervervuiling.
Kortom zijde kan als grondstof voor kleding een milieuvriendelijk product zijn. Voor het produceren van zijde is geen kunstmest, landbouw bestrijdingsmiddelen of pesticiden nodig. Ook is er relatief weinig energie nodig om de zijde te verwerken tot stoffen.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
Gerecyclede polyester gebruikt PET (polyethyleentereftalaat) als grondstof. Deze kunststof wordt o.a. gebruikt voor petflessen en voor verpakkingen van voedingsmiddelen. De techniek om polyester te recyclen uit PET is al tientallen jaren beschikbaar.
Omdat polyester 'lang meegaat' en niet biologisch afbreekbaar is, blijven deze kleren lang liggen op de stortplaats of komen ze in het omgelegen land of water terecht. Daar zetten ze hun “oneindige”leven verder.
Gerecycled bouwmateriaal
Ook bestaat er gerecycled metaal, waarbij geen mijnbouw nodig is om het metaal te winnen. Gerecyclede metalen als aluminium, koper of ijzer zijn dan ook een goede duurzame optie.
Beton is een van de meest duurzame bouwmaterialen, want de betonnen constructie van een gebouw gaat in principe vele malen langer mee dan de geoogde levensduur van een gebouw.
Polyester kleding vervuilt de lucht evenveel als het water - Plastic Soup Foundation.
Wol is biologisch afbreekbaar omdat het een natuurproduct is. Natuurlijk moet ook rekening worden gehouden met eventuele chemische middeltjes of verf die nog in het wol zitten.
#4 Viscose
Op nummer 4 van onze lijst met duurzame stoffen staat de semi-synthetische stof Viscose, wat we ook kennen als Rayon! Semi-synthetisch betekent in dit geval dat het materiaal van de stof op natuurlijke basis is, maar dat met behulp van chemicaliën de echte stof vezel wordt gemaakt.
Je leest ook steeds meer over PET plastic. Dit is de afkorting voor de volledige naam 'polyethyleentereftalaat', een vorm van polyester die meestal wordt gebruikt voor verpakkingsmaterialen, maar ook in kleding zoals bij fleece stoffen. Eigenlijk is je fleece trui dus van plastic. Wauw.
PET-materiaal (chemisch bekend als polyethyleentereftalaat) is een polyester met een relatief hoge dichtheid en wordt vervaardigd door Ensingerals halffabrikaat voor verspaning. PET is verkrijgbaar of als een amorfe of als een semi-kristallijne thermoplastische kunststof.
Daarvoor eerst de vraag: wat is gerecycled katoen? Recyclen gaat over het opnieuw gebruiken van materialen en grondstoffen. Denk aan oud papier dat je inlevert waar weer nieuw papier van gemaakt wordt. Oude kleding en textiel kan ook gerecycled worden; zo ontstaat gerecycled katoen.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.
Het zorgt voor zweetplekken en nare geurtjes. Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler.
Katoen is jammer genoeg een grondstof met een grote ecologische impact. Het kweken ervan verbruikt een zeer grote hoeveelheid landbouwoppervlakte en water: twee essentiële elementen voor de groeiende wereldbevolking en de toekomst van onze planeet.
Linnen is de meest duurzame stof ter wereld en zo'n 30% duurzamer dan katoen. De vezel van linnen is dikker en vaak langer dan de katoenvezel. Dit maakt de stof sterk en duurzaam. Ook is linnen minder strak geweven dan katoen.