Lijnzaadolie 'smeert' als het ware de dikke darm, waardoor het je stoelgang en spijsvertering gezond en in beweging houdt. En dat is precies wat je nodig hebt wanneer je afvalt. Op deze manier kan je lichaam voedsel snel verwerken en afvalstoffen afvoeren.
Heb je last van verstopping? Gebruik dan twee tot drie keer per dag een eetlepel lijnzaad. Nuttig daarbij minstens 150 ml vloeistof (liefst water) om een goede werking te garanderen.
Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).
Als u 1 eetlepel per dag gebruikt (dat is ongeveer 10 gram) dan is dit niet gelijk een probleem en kan dit vaak wel enkele maanden. Bij hogere hoeveelheden tot 45 gram is het advies om dit tijdelijk te doen en ook niet de 45 gram in 1 keer. Bijvoorbeeld maar een week tot een paar weken.
Strooi het eens over je yoghurt of verwerk het in een smoothie. Lijnzaad is ook heerlijk in muffins, crackers en koekjes. Door de neutrale smaak kun je lijnzaad eigenlijk overal doorheen gooien. Lijnzaadolie kun je ook door je yoghurt gebruiken, maar het werkt ook goed in bijvoorbeeld een salade-dressing.
Lijnzaad is licht bloedverdunnend. Zit je al aan de bloedverdunners of gebruik je regelmatig aspirine, overleg dan met je arts of je de medicijn in samenspraak met hem of haar af kunt bouwen. Let op mogelijke blauwe plekken die erop kunnen wijzen dat het bloed te dun wordt.
De essentiële vetzuren in Lijnzaadolie houden je huid gehydrateerd en soepel, wat de zichtbaarheid van fijne lijntjes en tekenen van huidveroudering vermindert. Daarnaast heeft de olie verzachtende eigenschappen die roodheid kunnen verminderen.
Mensen met een sterk verminderde nierfunctie die extra vezels willen gaan eten, doen er goed aan op het kaliumgehalte te letten. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld relatief veel vezels, maar ook veel kalium. Granen (muesli zonder rozijnen) of lijnzaad zijn in dat geval een betere keus.
Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten.
Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.
Lijnzaadolie is een ontstekingsremmer
Lijnzaadolie bevat veel omega 3 vetzuren, ongeveer 40 % tot 60%, welke een ontstekingsremmend effect heeft. Hierdoor kan lijnzaadolie bijdragen aan de genezing van bijvoorbeeld zomereczeem.
Lijnzaad. Een onderzoek uit 2012 van de Amerikaanse Heart Association gaf een opmerkelijke uitkomst die nog nooit bij een voedingsaanpassing was gezien: door 30 gram lijnzaad per dag te eten daalt de bloeddruk en neemt het risico op een beroerte of hartaanval met 30% af.
De beste lijnzaadolie met vitamine E
De lijnzaadolie van Vivio is verkregen na een koude persing van de zaden van de vlasplant. De olie heeft een aangename smaak, wat het product perfect maakt voor bijvoorbeeld dressings op salades.
Verse lijnzaadolie en ook zwartzaadolie kunt u het beste in de koelkast bewaren op maximaal 7ºC. De olie is dan drie maanden houdbaar. De productiedatum en het chargenummer staat onder op de fles. Gebroken lijnzaad is drie maanden houdbaar.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Lijnzaad zit vol vezels en die bevorderen een regelmatige stoelgang en verminderen constipatie. Dat helpt om je goed te voelen.
Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren
Dat betekent dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat. Dat verschil kun je goed maken door het in een ideale verhouding te mengen met vrijwel elke andere olie, behalve olijfolie. Olijfolie bevat namelijk te weinig basis omega 6 vetzuren.
Omdat visolie natuurlijke EPA en DHA omega-3 vetzuren bevat (die niet omgezet hoeven te worden van ALA), wordt door veel voedingsdeskundigen de voorkeur gegeven aan visolie dan aan lijnzaadolie.
LIJNZAADOLIE is een uitstekende plantaardige bron van Omega 3 vetzuren. Natural Energy LIJNZAADOLIE bevat maar liefst 1000mg lijnzaadolie bekomen door koude persing. Lijnzaad geldt als een van de meest geschikte plantaardige bronnen van het Omega 3 vetzuur alfa-Linoleenzuur (ALA).
Doe het in een smoothie
Het drinken van smoothies is een goede manier om snel vitaminen en eiwitten binnen te krijgen. Je kunt ze bovendien helemaal naar smaak maken. Voeg nog wat extra vezels en gezonde vetzuren aan je smoothie toe door lijnzaad te gebruiken.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
Gebruik daarom nooit meer dan 45 gram lijnzaad (5-6 eetlepels) per dag. Beter is het om de portie lijnzaad te beperken tot 1-2 eetlepels per dag, zodat je aan maximaal 15 gram lijnzaad zit. Dat wordt over het algemeen als veilig beschouwd door het Voedingscentrum.
Lijnzaad kan je huid namelijk een behoorlijke oppepper geven. Uit de zaadjes komt een voedende olie vrij en door de gebroken zaadjes over je huid te 'rubben,' krijgt je huid een natuurlijke glow. Voetenbadje, nagels lakken en een lijnzaadmaskertje op je gezicht.
Lijnzaadolie bestellen | Albert Heijn.
Zo maak je lijnzaadgel
Vul de (steel)pan met 300 ml water en zet deze op middelhoog vuur. Als het water kookt, voeg je er 3 eetlepels lijnzaad aan toe. Laat dit ongeveer 5 minuten koken, terwijl je regelmatig roert. Zet de zeef op een kom en giet het mengsel uit de pan in de zeef.