"Shell vertrekt bovenal omdat het met één been al in het VK stond.Maar de duurzaamheidsagenda van Shell stond onder druk door onder andere de verloren rechtszaak tegen Milieudefensie." En volgens Bas ter Weel, directeur van het economisch onderzoeksbureau SEO, moeten daarin ook afwegingen worden gemaakt.
Waarom doet Shell dit? Een versimpeling van de bedrijfsstructuur, voert het bedrijf zelf als reden aan. De belangrijkste verandering is dat het aandeel Royal Dutch Shell A verdwijnt, alleen RDS B blijft over. Dat maakt het makkelijker voor beleggers en het bedrijf zelf.
Shell vertrekt 31 december officieel uit Nederland en is vanaf dan op papier volledig Brits. Ook verhuist het bedrijf op die dag zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. Dat heeft het energieconcern maandag bekendgemaakt.
Eind vorig jaar verhuisde het hoofdkantoor van Shell naar Londen. Daarbij speelden ook fiscale overwegingen: vooral de dividendbelasting zou voor aandeelhouders doorslaggevend zijn geweest. De extra belasting voor Shell is daarom opvallend: ook in het VK ontkomt het bedrijf niet aan nieuwe fiscale regelingen.
Er zijn twee type Shell aandelen uitgegeven: "A" en "B" -aandelen. De “A” -aandelen zijn eigendom van de voormalige Koninklijke Nederlandse vennootschap en worden verhandeld op de AEX, terwijl de “B” -aandelen worden verhandeld onder de voormalige Shell Transportation & Trading Plc op de LSE.
Shell blijft aandelen inkopen en mikt op dividendverhoging
In het laatste kwartaal van dit jaar zal voor nog eens $4 miljard aan aandelen worden teruggekocht. Daarmee komt het totaal van Shell's beloning aan aandeelhouders op $26 miljard in 2022.
Aandeelhouders. Er zijn twee aandeelhouders bekend met een gemeenschappelijk belang van 9,70% in Shell Plc. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc.(6,71%) en Norges Bank (2,99%).
DE NEDERLANDSE GESCHIEDENIS VAN SHELL BEGINT AL IN 1890 TOEN KONINKLIJKE OLIE WERD OPGERICHT MET ALS DOEL OLIEWINNING IN HET TOENMALIGE NEDERLANDS-INDIË. SHELL EN NEDERLAND ZIJN AL MEER DAN HONDERD JAAR MET ELKAAR VERBONDEN.
Onder Van Beurden werd Shell in 2021 een volledig Brits bedrijf en verhuisde het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf had door de Brits-Nederlandse nationaliteit een complexe bestuursstructuur met twee soorten aandelen en wilde vereenvoudiging.
Ooit bestond Shell uit twee losse bedrijven: het Nederlandse Koninklijke Olie en het Britse Shell Co. De oorsprong van Nederlandse Koninklijke Olie ligt op het Indonesische eiland Sumatra, waar eind negentiende eeuw olie werd ontdekt.
De wortels van Shell liggen in Indonesië, destijds een Nederlandse kolonie. In 1890 richt een groep Nederlandse zakenmannen daar de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië op. Doel van het bedrijf: het winnen van olie, om te beginnen uit een bron op Sumatra.
En de grootste aandeelhouders(opens in new window) van BlackRock zijn… Vanguard (9 procent) en BlackRock (7 procent). BlackRock adviseerde(opens in new window) zijn eigen aandeelhouders om tegen drie resoluties over sociale en klimaatduurzaamheid te stemmen.
2018 - Unilever zegt een volledig Nederlands bedrijf te willen worden. Maar het bedrijf trekt dit plan weer in. Want Nederland schaft de dividendbelasting toch niet af en Britse aandeelhouders verzetten zich. 2020 - Unilever besluit een Brits bedrijf te worden.
Shell heeft tot doel om tegen 2050 een bedrijf te zijn met netto nul uitstoot en tegen 2030 haar eigen uitstoot terug te brengen tot de helft. Om zeker te zijn van energie zullen de economie en de maatschappij, dus iedereen, nog een poos afhankelijk zijn van olie en gas.
De jongste Samuel zocht toen een passende naam voor het bedrijf dat voornamelijk schelpen en lampolie vervoerde. Samuel senior kwam met de oplossing: Shell Transport and Trading Company Ltd. Het lag voor de hand om als beeldmerk een schelp te kiezen. In 1900 was dat nog een mosselschelp.
Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen van bedrijven die het predicaat koninklijk voeren.
De aandelen van Shell staan genoteerd aan de Amsterdamse (Euronext), Londense en New Yorkse effectenbeurs. Bij Shell werkten in 2022 wereldwijd zo'n 87.000 mensen in meer dan 70 landen.
Met 45.000 Shell-verkooppunten heeft Shell meer vestigingen dan een Starbucks, McDonald's of Subway. Per dag kopen 30 miljoen klanten een of meer producten bij een Shell-vestiging. Per jaar komt dit neer op 250 miljoen kopjes koffie, 350 miljoen aan frisdrank en 450 miljoen gevulde koeken, broodjes en andere snacks.
Met meer dan 650 stations en een dagelijks bezoek van een half miljoen klanten is Shell marktleider in de Nederlandse petrolmarkt. De meest in het oog springende verkooppunten zijn de circa 450 bemande servicestations langs de Nederlandse wegen.
Bij Shell werken wereldwijd 83.000 mensen, waarvan zo'n 10.000 in Nederland. In het aantal banen dat Shell schrapt zijn ook circa 1500 werknemers meegenomen die dit jaar vrijwillig vertrekken bij het bedrijf.
De nieuwe ceo van Shell, de Libanese Wael Sawan, verbaast zich over de kritiek waarop hij in Nederland stuit. De wereld schiet er niets mee op als het bedrijf nu stopt met het leveren van olie en gas, stelt hij.
Eigen aandelen inkopen
Ook de chemietak ziet de winstgevendheid met circa 900 miljoen euro dalen, terwijl ook de duurzame tak (renewables & energy solutions) onder de streep minder opbracht (-180 miljoen euro). Om aandeelhouders tegemoet te komen, koopt Shell daarom voor nog eens 2,7 miljard euro aan eigen aandelen in.
Shell is een wereldwijde groep van energie- en petrochemische ondernemingen, met activiteiten in meer dan 140 landen en gebiedsdelen en ruim 112.000 medewerkers.